Benjamin Netanjahu je rojakom potrdil, da je vojska uničila vse predore, ki so neposredno ogrožali Izrael, s čimer naj bi se končal kopenski del ofenzive na Gazo. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu je rojakom potrdil, da je vojska uničila vse predore, ki so neposredno ogrožali Izrael, s čimer naj bi se končal kopenski del ofenzive na Gazo. Foto: Reuters
Reševalci v Rafo prinašajo huje ranjenega moškega.
Od začetka izraelske ofenzive 8. julija je bilo po palestinskih virih ubitih že 1.640 Palestincev, večinoma civilistov. Foto: Reuters
Hadar Goldin
Usoda vojaka Goldina ostaja nejasna. Če ga je Hamas res ugrabil, ima s tem v rokah pomembnega aduta. Za pet let ujetega vojaka Gilada Šalita (2006-2011) je Hamas na koncu od Izraela namreč iztržil kar 1.027 palestinskih zapornikov, med njimi je bilo tudi 280 takšnih, ki so bili obsojenih na dosmrtno kazen. Foto: EPA
Po propadu premirja nov krog nasilja v Gazi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v govoru rojakom razodel, da je vojska uresničila cilj vojaške operacije "Zaščitni greben" in je po 26 dneh nesorazmerne ofenzive na območje Gaze uničila vse znane Hamasove predore, ki segajo v Izrael.

"Po dokončnem uničenju predorov bo IDF deloval v skladu z našimi varnostnimi potrebami, vse dokler ne uresničimo našega cilja, da obnovimo in zagotovimo varnost vam, izraelskim državljanom," je v televizijskem nagovoru povedal Netanjahu.

Svarilo Hamasu, da ga čaka "nesprejemljiva cena"
Ob tem je "Bibi" posvaril v Gazi vladajoči Hamas, da ga čaka nesprejemljiva cena, če bo nadaljeval raketne in pehotne napade na Izrael. "Ne sprejemamo nadaljnjega streljanja. Hamas mora razumeti, da ne glede na to, kako dolgo bo trajalo, bo z njegovega stališča plačal nesprejemljivo ceno za nadaljnje streljanje."

Nejasna usoda pogrešanega vojaka Goldina
Hamas trdi, da ne ve, kje je izraelski vojak Hadar Goldin, ki je izginil v petek med boji v Rafi. Medtem ko Izrael trdi, da je bil ugrabljen, bi bil po Hamasovih besedah lahko ubit.

Na območju Gaze se po propadli prekinitvi ognja, ki bi morala trajati 72 ur, a sta jo obe strani že po nekaj urah prekršili, nadaljuje nasilje. Še vedno ni znana usoda 23-letnega izraelskega vojaka Goldina, ki ga pogrešajo od petka.

V Rafi, blizu katere je vojak izginil, je bilo v izraelskih napadih od petka ubitih najmanj 107 Palestincev, ranjenih pa 350. Izrael je že zjutraj vnovič z raketami obstreljeval območje Gaze, njegova letala so prvič bombardirala tudi eno izmed poslopij islamske univerze v mestu Gaza.

Na enega ubitega Izraelca umre 25 Palestincev
Po podatkih zdravstvenega ministrstva na območju Gaze je med izraelsko ofenzivo umrlo 1.654 ljudi, večinoma civilistov, 8.900 ljudi pa je bilo ranjenih. Izrael je v 25 dneh spopadov izgubil 63 vojakov, zaradi Hamasovih izstrelkov pa so umrli trije civilisti, od tega en Tajec.

Z območja Gaze pa sta dve raketi prileteli na Tel Aviv, kjer so se okoli 5. ure zjutraj po tamkajšnjem času oglasile sirene, eno pa na mesto Berševa na jugu države. Rakete je prestregel protiraketni ščit. V petek so z območja Gaze izstrelili 40 raket. Palestinsko gibanje Hamas, ki nadzira območje Gaze, je potrdilo, da so proti Tel Avivu v soboto izstrelili tri rakete.

Izrael na vse pretege išče svojega vojaka
Možnosti za premirje se zdijo vse bolj oddaljene tudi zato, ker je bil v petek blizu Rafe po izraelskih navedbah ugrabljen 23-letni Hadar Goldin, ki je tudi daljni sorodnik izraelskega obrambnega ministra Moše Jalona. Izrael je zato po manj kot dveh urah prekinil humanitarno prekinitev ognja, ki naj bi na območju Gaze trajala tri dni.

Izrael trdi, da je bil vojak ugrabljen, potem ko se je razstrelil eden od palestinskih skrajnežev, ki je prišel iz predora za tihotapljenje orožja blizu Rafe, ki so ga hoteli izraelski vojaki uničiti. Pri tem sta bila ubita dva izraelska vojaka, Goldina pa naj bi zajeli.

Hamasova ocena: Ubile so ga izraelske granate
Odgovornosti za domnevno ugrabitev ni prevzela še nobena palestinska skupina, vojaško krilo Hamasa pa trdi, da nima podatkov o vojaku in da obstaja možnost, da je umrl med vojaškimi aktivnostmi Hamasa. "Izgubili smo stik s skupino borcev, ki so sodelovali v zasedi, zato menimo, da so bili ubiti v napadu. Če lahko predvidimo, da so v boju ugrabili izraelskega vojaka, lahko tudi ocenimo, da je bil tudi on ubit v spopadih," so sporočili. Hamas je tudi zatrdil, da po začetku humanitarnega premirja ni izvajal nobenih operacij.

Medtem ko se boji na jugu območja Gaze še stopnjujejo, se razmere umirjajo na severu. IDF je obvestil begunce iz severnega mesta Beit Lahije, da se lahko vrnejo na svoje domove. V mestu je pred izraelsko ofenzivo živelo okoli 70 tisoč ljudi.

Obama ni optimističen
Na spopade se je v Washingtonu odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je priznal, da ni optimist glede možnosti za obnovo humanitarnega premirja. "Lahko jim prepustimo reševanje tehničnih vprašanj in jim pokažemo pot naprej, vendar si morajo sami želeti mir," je dejal o Palestincih in Izraelcih. Ob tem je pozval gibanje Hamas, da pokaže resnost v želji po prekinitvi ognja in k izpustitvi domnevno ugrabljenega Goldina. "Zelo težko bo znova doseči prekinitev ognja, če Izrael in mednarodna skupnost ne bosta prepričana, da lahko Hamas uresniči zaveze iz prekinitve ognja," je dejal.

Bo v Kairo prišla tudi izraelska delegacija?
Kljub nadaljevanju bojev pa se bo palestinska delegacija odpravila v Kairo na pogovore o trajni prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom. Pogovori naj bi se začeli že v petek, a je Izrael po propadu humanitarne prekinitve ognja sodelovanje odpovedal. Kljub temu in kljub novim bojem so v petek iz urada palestinskega predsednika Mahmuda Abasa sporočili, da bo skupna palestinska delegacija Hamasa in gibanja Islamski džihad v soboto odpotovala v Kairo.

Po propadu premirja nov krog nasilja v Gazi