Usmrčeni moški naj bi
Usmrčeni moški naj bi "predajali informacije sionističnemu sovražniku". Foto: Reuters
V Gazi je v zadnjih izraelskih napadih umrlo najmanj 469 otrok, kar 373.000 pa jih potrebuje psihosocialno pomoč, sporoča Unicef. Foto: Reuters
Žrtve izraelskega obstreljevanja so večinoma civilisti, opozarja ZN, med njimi pa je ogromno otrok. Foto: EPA

Usmrtitve so izvedli po četrtkovem izraelskem napadu, v katerem so bili ubiti trije visoki predstavniki gibanja, ki nadzoruje Gazo. 11 moških so usmrtili v zapuščeni policijski postaji, še sedem moških pa so ustrelili pred mošejo v mestu Gaza. "To je zadnji trenutek za sionistične kolaborante," je dejal eden izmed zamaskiranih moških, ko so pred mošejo prijeli sedmerico in jo nato ustrelili.

Že v četrtek naj bi vojaško krilo Hamasa usmrtilo tri moške in jih sedem aretiralo, ker naj bi domnevno preiskovali tarče za izraelske napade. Po palestinskih zakonih je za sodelovanje z Izraelom predvidena smrtna kazen, vendar pa mora usmrtitve odobriti palestinski predsednik Mahmud Abas, kar pa Hamas ne upošteva.

Trpljenje otrok v Gazi
Od začetka izraelske ofenzive na Gazo je bilo tam ubitih najmanj 469 otrok, več kot 3.000 pa je ranjenih, sporoča sklad Združenih narodov za otroke Unicef.

Vodja Unicefove pisarne v Gazi Pernille Ironside je v New Yorku v četrtek dejala, da je od srede v Gazi umrlo že devet otrok. A smrtne žrtve med otroki niso edina težava. Kar 373.000 otrok v Gazi, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev, potrebuje "takojšnjo psihosocialno prvo pomoč", je dejala.

"V Gazi ni niti ene same družine, ki ni doživela smrti, poškodbe, izgube doma, obsežne škode, razselitve," je pojasnila Pernille Ironside. Kljub tako velikemu številu otrok, potrebnih pomoči, ima Unicef v Gazi le 50 psihologov in svetovalcev, ki lahko dosežejo le 3.000 otrok, poroča RT.

Ni občutka varnosti
Pernille Ironside je opisala učinke izraelskega obstreljevanja: "Vpliv je bil resnično velik, tako na fizični ravni v smislu žrtev, poškodb in poškodovane infrastrukture kot tudi čustveno in psihološko v smislu destabilizacijskega učinka, da ne verjameš, ne čutiš, da je kjer koli v Gazi varno." O željah otrok pa je dejala: "Vse, kar si želijo, je občutek varnosti." Dodala je, da si otroci le želijo, da se vse konča.

Unicef navaja, da je bilo v izraelskih zračnih napadih poškodovanih najmanj 219 šol, medtem ko jih je bilo 22 popolnoma uničenih.

Pojasnila je, kakšne so razsežnosti škode. Ocenila je, da bo zaradi blokade Gaze ter omejevanja dobrin in ljudi morda potrebnih do 18 let za obnovo 17.000 domov, ki so bili poškodovani v spopadih.

Granata ubila izraelskega otroka
V petek so izraelski zračni napadi v Gazi zahtevali nove smrtne žrtve, med katerimi je tudi 14-letnik, poroča Maan. Izraelska vojska je obstreljevala stanovanje v begunskem taborišču Džabalija blizu mesta Gaza, skladišča v Rafahu, obrat, v katerem proizvajajo beton, in piščančjo farmo.

Iz Gaze izstreljena granata je ubila otroka na jugu Izraela, s čimer se je število civilnih žrtev na izraelski strani od začetka izraelske ofenzive povečalo na štiri. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je palestinskemu gibanju Hamas že obljubil maščevanje za smrt otroka.

"Granata je zadela vrtec v okrožju Sdot Negev in ubila izraelskega otroka," je sporočila izraelska vojska. Po navedbah policije je bil ubit štiriletni deček.

V četrtek je bilo ubitih najmanj 38 Palestincev, med njimi tudi trije višji vojaški poveljniki Hamasa. V izraelski ofenzivi je do zdaj umrlo že več kot 2.080 Palestincev, še 10.500 pa je ranjenih. Novi napadi so izbruhnili v torek, ko so pogajanja v Kairu propadla.

Z novo resolucijo proti blokadi Gaze
Nemčija, Francija in Velika Britanija so v Varnostnem svetu Združenih narodov v četrtek razdelile osnutek resolucije, katere cilj je po šestih tednih končno ustaviti nasilje v Gazi. Osnutek po navedbah diplomatskih virov poziva k vzpostavitvi nadzorne misije ZN-a v palestinski enklavi in polno odprtje vseh mejnih prehodov.

Osnutek poziva k takojšnji in trajnejši prekinitvi ognja ter zahteva odpravo gospodarskih in humanitarnih omejitev za Gazo, kar bi omogočilo obnovo in vrnitev nadzora nad območjem, ki mu že sedem let vlada Hamas, palestinskim oblastem, diplomatske vire povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Nadzorna misija, ki jo predlaga resolucija, bi ob tem poročala o kršitvah prekinitve ognja in nadzirala dotok dobrin v Gazo, pa izsledke dokumenta povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Osnutek predlaga tudi embargo na dobavo orožja v Gazo, razen pri prodaji orožja, ki bi jo odobrile palestinske oblasti, poroča dpa. Obenem pa bi po predlogu, v katerem EU ponuja dejavnejšo vlogo v regiji, varnostna zagotovila dobil tudi Izrael.

Omenjeni osnutek resolucije sledi jordanskemu osnutku, ki je naletel odpor, predvsem iz ZDA. V nasprotju z jordanskim evropski predlog vključuje mednarodno nadzorno misijo, kar naj bi bilo ključnega pomena.