Nova zakonodaja vozilom, ki ne dosegajo standardov Euro 6, prepoveduje vstop na dve ulici v Hamburgu. Foto: EPA
Nova zakonodaja vozilom, ki ne dosegajo standardov Euro 6, prepoveduje vstop na dve ulici v Hamburgu. Foto: EPA

Prepoved za vozila, ki ne dosegajo najnovejših standardov Euro 6, bo vplivala na 214.000 avtomobilov, kar predstavlja več kot dve tretjini dizelskih vozil, registriranih v Hamburgu, poroča Guardian.

Ukrep bo z 31. majem začel veljati za 1,6 kilometra dolg del hitre ceste Stresemannstraße – kjer bo prepoved veljala za tovorna vozila nad 3,5 tone – in 580 metrov na ulici Max-Brauer-Allee. Prebivalci obeh ulic, zbiralci smeti, dobavitelji, avtobusi in taksisti bodo izvzeti iz ukrepa.

Upoštevanje nove zakonodaje bo preverjala policija, predvidena kazen za avtomobiliste je 25 evrov in 75 evrov za tovornjakarje.

Primer Hamburga bi lahko postal precedenčen za Nemčijo, kjer je vrhovno sodišče februarja odločilo, da mesta lahko prepovedujejo dizelske motorje za izboljšanje kakovosti zraka.

Stuttgart in Düsseldorf postopoma uvajata ukrepe
Zgledu sta kot prva sicer sledila Stuttgart in Düsseldorf, ki sta prav tako februarja sprejela zakonodajo, ki mestoma nalaga postopno prepoved prometa dizelskih vozil, vendar prepovedi tam še niso začele veljati.

Hamburg je eno izmed 80 nemških mest, v katerih raven dušikovega dioksida redno presega prag, ki ga je določila Evropska komisija – 40 mikrogramov na kubični meter.