Za izvolitev novega predsednika bo verjetno potreben drugi krog. Foto: EPA
Za izvolitev novega predsednika bo verjetno potreben drugi krog. Foto: EPA
Šest kandidatov za predsednika Irana

Za naslednika predsednika Mahmuda Ahmadinedžada se je potegovalo šest kandidatov, zaradi velikega interesa volivcev pa so bila volišča odprta pet ur dlje. Okoli 50,5 milijona volivcev je imelo na voljo za oddajo glasu 15 ur.
Pred zaprtjem je vseh šest predsedniških kandidatov ljudi pozvalo k miru in temu, naj se ne udeležujejo morebitnih proslav ob zmagi do uradne objave izidov. Prve delne izide in uradne podatke o udeležbi bodo objavili v soboto.

Ahmadinedžad ne more kandidirati še enkrat
Ahmadinedžad se po dveh štiriletnih mandatih poslavlja s položaja, saj zaradi ustavnih omejitev ne more kandidirati še enkrat.

Med glavnimi favoriti za njegovega naslednika so se sicer omenjali štirje kandidati, trije iz konservativnega tabora - teheranski župan Mohamed Baker Galibaf, glavni jedrski pogajalec Saed Džalili in nekdanji zunanji minister Ali Akbar Velajati - ter kandidat reformistov, nekdanji glavni jedrski pogajalec Hasan Rohani.

Preostala dva kandidata sta nekdanji poveljnik elitne revolucionarne garde Mohsen Rezaj in nekdanji minister za komunikacije Mohamed Garazi.

Verjeten drugi krog
Kandidati so se v predvolilni kampanji osredotočili na spor z Zahodom glede jedrskega programa. Sankcije, ki si jih je s tem nakopal Iran, so močno poslabšale gospodarske razmere v državi in kandidati so za to pretežno krivili Ahmadinedžada. Prav noben kandidat pa ni napovedal spremembe jedrskega programa, med drugim ustavitve bogatenja urana.

Hamenej okrcal ZDA
Med prvimi, ki se je odpravil na volišče, je bil ajatola Ali Hamenej, ki je ob oddaji glasu Irance pozval k množični udeležbi na volitvah. "Z božjo voljo bodo iranski ljudje ustvarili novo politično obdobje. Ljudem svetujem, naj volijo in to storijo v zgodnjih jutranjih urah," je sporočil Hamenej.

Vrhovni verski voditelj, ki ima v državi glavno in zadnjo besedo, se je odzval tudi na kritike ZDA na račun iranskih volitev. "Nekateri ameriški predstavniki ne priznavajo predsedniških volitev. K vragu z njimi ... Ne delamo tega, kar želijo, pač pa. kar je v našem interesu," je še dejal.

Šest kandidatov za predsednika Irana