Hamenej je Irance (in svet) nagovoril ob iranskem novem letu. Foto: EPA
Hamenej je Irance (in svet) nagovoril ob iranskem novem letu. Foto: EPA

"Povedali smo že, da nimamo jedrskega orožja in ga niti ne nameravamo zgraditi, toda ob kakršnem koli napadu naših sovražnikov, pa naj bodo to ZDA ali sionistični režim, jih bomo v enaki meri napadli nazaj, da bi se branili," je iranski vrhovni verski voditelj povedal v televizijskem nagovoru ob začetku iranskega novega leta ter s tem še bolj zaostril napete razmere glede jedrskega programa islamske republike.

Predani obstoju in identiteti islamske republike
Hamenej je dejal, da ima Iran božjo pravico do maščevanja, če bo napaden. "Koran pravi, da bo tisti sovražnik, ki te prvi napade, zagotovo poražen. To je božji zakon. Ne razmišljamo o napadih ali nasilju, a smo predani obstoju in identiteti islamske republike," je pojasnil.

Zahod je prepričan, da skuša Iran v okviru svojega jedrskega programa priti do jedrskega orožja. Teheran to vztrajno zanika, a predvsem Izrael ne verjame besedam, ki prihajajo iz islamske republike, in vedno glasneje govori o napadu na državo, ki jo vidi kot grožnjo svojemu obstoju, k temu pa skuša privabiti tudi svojo zaveznico ZDA.

Poudaril iranske dosežke
"Američani delajo veliko napako, če mislijo, da bodo z grožnjami uničili Irance," je dejal Hamenej, najvplivnejši mož v zapletenem iranskem političnem in verskem sistemu. Ajatola je med govorom poudaril iranske jedrske dosežke v preteklem letu – povečanje bogatenja urana na 20 odstotkov in namestitev doma narejenih palic z jedrskim gorivom v Teheranski raziskovalni reaktor. "V položaju, ko sovražniki sklepajo stave o padcu iranskega naroda, je Iranu uspelo izpolniti te dosežke," je dejal Hamenej.

Obama želi olajšati dostop Irancev do spleta
Medtem je predsednik ZDA Barack Obama Iran obtožil, da uveljavlja "elektronsko zaveso", da bi preprečil prosti pretok idej in informacij v islamski republiki. Obama je obljubil, da si bo prizadeval Irancem olajšati dostop do medmrežja. "Moja administracija bo izdala nove smernice, ki naj bi ameriškim podjetjem omogočile, da v Iran lažje dostavijo programsko opremo in ponudbe, ki bodo Irancem olajšale uporabo spleta," je dejal v videoposnetku, namenjenemu Irancem ob iranskem novem letu.