Ali Hamenej (desno, levo Vladimir Putin) meni, da pogajanja brez realne vojaške moči ne morejo biti uspešna. Foto: EPA
Ali Hamenej (desno, levo Vladimir Putin) meni, da pogajanja brez realne vojaške moči ne morejo biti uspešna. Foto: EPA

"Ljudje pravijo, da je prihodnost v pogajanjih, in ne v raketah. A tisti, ki tako pravijo, so bodisi nevedneži bodisi izdajalci," je bil oster Hamenej, ki ima zadnjo besedo pri vseh zadevah v državi. "Če si Islamska republika želi pogajanj, a ne bi imela obrambne moči, bi se morala ukloniti grožnjam katere koli šibke države," je dodal vrhovni voditelj Irana.

Rafsandžani: Prihodnost v dialogu, ne v raketah
Hamenej se je tako odzval na tvit nekdanjega predsednika in voditelja zmernih sil v državi Akbarja Hašemija Rafsandžanija, ki je tvitnil, da je "prihodnost v dialogu, ne v raketah". Rafsandžani je sicer blizu predsedniku Irana Hasanu Rohaniju, ki je z nedavnim jedrskim sporazumom dosegel ukinitev sankcij.

Iran testira balistične rakete
Zahodne države so sicer zaskrbljene zaradi testov iranskih balističnih raket dolgega dosega, s katerimi po mnenju zahoda Iran krši resolucijo 2231 Varnostnega sveta ZN-a. Resolucija, sprejeta lani, namreč Iranu prepoveduje razvijanje in testiranje balističnih raket, ki lahko nosijo jedrsko konico. Iran je na začetku marca na severu države izstrelil več raket tipa qadr-H in qadr-F, ki so zadele cilje na jugovzhodu Irana, od mesta izstrelitve oddaljene okoli 1.400 kilometrov.

Rusija in Iran: Ne gre za kršitev resolucije
Rusija po drugi strani trdi, da preizkusi niso bili kršitev resolucije 2231. Tudi Iran vztraja, da ne gre za rakete, ki jih je mogoče opremiti z jedrskim orožjem.