Nova hrvaška vlada Tihomirja Oreškovića. Zlatko Hasanbegović je v tretji vrsti drugi z leve. Foto: EPA
Nova hrvaška vlada Tihomirja Oreškovića. Zlatko Hasanbegović je v tretji vrsti drugi z leve. Foto: EPA
Hrvaški minister zavrača očitke o ustaštvu

Zatrdil je, da ima čisto vest, da nasprotuje totalitarizmom, kot sta fašizem in komunizem, ter da pripada vladi, utemeljeni na antifašizmu in antikomunizmu.
"Nikoli nisem bil na noben način apologet katerega koli totalitarnega režima, ne ustaškega ne komunističnega," je izjavil 42-letni Hasanbegović, ki je po izobrazbi zgodovinar.

Ustaštvo največji padec v zgodovini Hrvaške
Kot je pojasnil, je v svojih javnih nastopih in znanstvenih delih jasno izpostavljal, da je ustaški režim ne le obremenjen s hipoteko poraza, ampak gre za največji moralni padec v zgodovini hrvaškega naroda. Dodal je, da nad hrvaškim narodom še vedno visita zli duh in senca tega režima.

Fotografija z domnevno ustaško kapo
Tednik srbske manjšine na Hrvaškem Novosti je na svoji spletni strani v sredo objavil fotografijo Hasanbegovića iz 90. let prejšnjega stoletja, na kateri ta nosi domnevno ustaško kapo. Kot so pojasnili, gre za fotografijo iz Splita, ki je bila objavljena v časopisu Neodvisna država Hrvaška, v katerem so poveličevali ustaškega vodjo Anteja Pavelića in zanikali zločine ustašev med drugo svetovno vojno. Dodali so, da je tudi Hasanbegović pisal prispevke o ustaših kot herojih in mučenikih za to skrajno desničarsko glasilo.

Hasanbegović: Gre za manipulacije
Hasanbegović je danes dejal, da gre za politično manipulacijo in da so v medijih "selektivno uporabljali obrobne izjave" iz njegove mladosti in študentskih dni. Povedal je, da so njegova dela, ki jih je spisal kot zgodovinar, znanstveno ovrednotena od strokovnjakov, ki jih nikakor ni mogoče povezati s povzdigovanjem zločinskih režimov.

Za intelektualno razpravo, ne za linč
Hasanbegović na novinarska vprašanja ni želel odgovarjati, je pa dejal, da se lahko o vsem pogovarja "v intelektualni razpravi in brez linča ter javnega pregona, ki meji na blaznost". Od njegovega imenovanja pred tremi tedni so odstop Hasanbegovića zaradi njegovega zanikanja antifašizma kot enega izmed temeljev hrvaške države in zaradi njegove domnevne nekompetentnosti za ministrski položaj zahtevali številni hrvaški kulturniki, književniki in umetniki. Hasanbegovića pa podpirata tako premier Tihomir Orešković kot tudi podpredsednik vlade in vodja HDZ-ja Tomislav Karamarko.

Hrvaški minister zavrača očitke o ustaštvu