Po novem britanske princese ne bodo več prepuščale krone mlajšim princem. Vseeno se Britancem obeta kralj, saj sta prva prestolonaslednika princa Charles in William. Foto: Reuters
Po novem britanske princese ne bodo več prepuščale krone mlajšim princem. Vseeno se Britancem obeta kralj, saj sta prva prestolonaslednika princa Charles in William. Foto: Reuters
Britanska kraljica Elizabeta II.
Elizabeta II., ki vlada že 49 let, formalno vodi srečanje držav Commonwealtha, ki pa ga operativno vodita britanski premier David Cameron in avstralka premierka Julia Gillard. Foto: Reuters

Voditelji 16 držav članic Commonwealtha, kjer je britanska kraljica Elizabeta II. vrhovna voditeljica države, je v Perthu soglasno potrdilo spremembe več kot 300 let starih nasledstvenih pravil. Po novem bodo prvorejene hčere vojvode Cambriškega ohranile pravico do krone, medtem ko so po obstoječih pravilih iz 17. stoletja to morale prepustiti mlajšim bratom. Ženske so po britanskih monarhičnih zakonih postale kraljice le, če kralj ni imel nobenih sinov, kot je to bilo v primeru Jurija VI., ki ga je nasledila zdajšnja kraljica Elizabeta II.

Dovoljena poroka s katoličanom/-ko
Prav tako so se voditelji držav Commonwealtha strinjali, da se po novem lahko britanski monarh poroči z rimskokatoliškim partnerjem, kar je bilo po starem prepovedano. Vseeno morajo biti bodoči britanski vladarji evangeličanske veroizpovedi, saj ostajajo vrhovni poglavarju Angleške evangelistične cerkve.

Prvorojenec Williama in Kate bo kralj/kraljica
Po sprejetju novih nasledstvnih pravil je premier Velike Britanije David Cameron potrdil, da bodo pravila veljala že za bodoče potomce zdajšnjega valižanskega princa. "Preprosto povedano. Če bosta vojvoda in vojvodinja cambriška imela hčerko, bo ta nekega dne postala naša kraljice," je Cameron obrazložil bistvo sprememb.

Elizabetina posredna podpora
Poroka cambriškega vojvode Williama s Kate aprila letos je pritegnila pozornost celega sveta in ena izmed posledic prebujenega rojalističnega duha v državah Commonwealtha so tudi omenjene spremembe. Kraljica Elizabeta II., ki predseduje vrhovnemu srečanju voditeljev 54 držav članic Commonwealtha (držav nekdanjega britanskega imperija), v pozdravnem govoru ni neposredno omenila nasledstvenih pravil, jih je pa posredno podprla z besedami: "Opogumlja nas, da lahko pokažemo dekletom in fantom, da odigrajo svojo vlogo v vsej polnosti."

Elizabeta II. bo drugo leto praznovala že diamantni vladarski jubilej, v vrsti za nasledstvo pa sta že dve generaciji kraljev v čakanju: princ Charles in njegov sin princ William. V preteklosti je bilo že 11 poskusov sprememb nasledstvenih pravil, ki neposredno zadevajo 16 držav, kjer je britanski monarh še vedno državni poglavar. To so: Antigva in Barbuda, Avstralija, Bahami, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Nova Zelandija, Papua Nova Gvineja, St. Kitts in Nevis, Sveta Lucija, St. Vincent in Grenadine, Salomonovi otoki, Tuvalu in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske.