Izrael je na napad Hezbolaha odgovoril z obstreljevanjem juga Libanona. Foto: EPA
Izrael je na napad Hezbolaha odgovoril z obstreljevanjem juga Libanona. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Izraelski vojaki so še naprej v stanju pripravljenosti. Foto: Reuters
Pripadnika UNIFIL-a
Pri UNIFIL-u niso potrdili niti zanikali posredovanja sporočila. Foto: Reuters

Izraelski obrambni minister Moše Jalon je povedal, da so prejeli sporočilo Hezbolaha, ki jim ga je predala mirovna misija ZN-a v Libanonu (UNIFIL). V njem šiitsko gibanje sporoča, da si ne želi razširitve spopadov. Jalon je dejal, da izraelske sile vseeno ostajajo v pripravljenosti.

V napadu, ki ga je v sredo Hezbolah izvedel na sever Izraela, so bili ubiti dva izraelska vojaka in španski pripadnik mirovnih sil ZN-a. Tarča napada je bil izraelski vojaški konvoj na spornem območju Šeba na meji med Izraelom, Libanonom in Sirijo. Izrael se je na napad odzval s topniškim in letalskim napadom na jug Libanona.

Hezbolah je po napadu sporočil, da je bil napad odgovor na izraelski raketni napad pred desetimi dnevi v Siriji, ko je bilo ubitih več njegovih borcev in general iranske revolucionarne garde.

Španski veleposlanik pri ZN-u Roman Oyarzun Marches je za smrt španskega pripadnika mirovnih sil obtožil Izrael. Namestnik izraelskega zunanjega ministra se je že srečal s španskim veleposlanikom v Izraelu in obžaloval smrt španskega vojaka. Obljubil je preiskavo dogodka.

Varnostni svet ZN-a je v sredo najostreje obsodil smrt španskega pripadnika mirovnih sil v Libanonu, pri čemer pa se ni opredeljeval do tega, kdo je odgovoren.

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Ron Prosor je v pismu Varnostnemu svetu izrazil sožalje Unifilu in španski vladi zaradi smrti vojaka, vendar pa zagotovil, da bo Izrael sprejel vse potrebne ukrepe za samoobrambo. Od Varnostnega sveta ZN-a je zahteval, naj obsodi Hezbolah in pritisne na Libanon, da milico razoroži.

Izrael pred volitvami
Gre za enega najhujših izbruhov nasilja med Izraelom in Hezbolahom po enomesečni vojni leta 2006, ki se je končala brez jasnega zmagovalca. Na libanonski strani je umrlo 1.200 borcev, na izraelski strani pa 160 vojakov.

Vse kaže, da si nobena stran ne želi ponovitve spopadov. Hezbolah je močno vpleten v državljansko vojno v sosednji Siriji, kjer se njegovi borci borijo na strani sil predsednika Bašarja Al Asada proti upornikom. V gibanju, ki se naslanja na podporo Irana, se verjetno tudi bojijo uničenja, kot ga je povzročila vojna leta 2006.

Izrael na drugi strani sredi marca čakajo parlamentarne volitve in ob morebitnem stopnjevanju napadov Hezbolaha bi bilo pričakovati silovit odziv, ki bi služil tudi za nabiranje političnih točk vlade premierja Benjamina Netanjahuja. Prav tako je še živ spomin na zadnjo vojno, med katero so najbolj trpeli na severu Izraela.

Libanonska vlada, katere del je tudi Hezbolah, je v izjavi za javnost sporočila, da je odločena vzdrževati stabilnost na jugu države in ne bo pustila Izraelu, da se zaplete v konflikt širših razsežnosti.