Badredin je bil pokopan z vojaškimi častmi. Foto: Reuters
Badredin je bil pokopan z vojaškimi častmi. Foto: Reuters

Hezbolah je smrt Mustafe Badredina potrdil v petek, ko je bil z vojaškimi častmi tudi pokopan v utrdbi gibanja v južnem delu Bejruta. Badredin je bil na čelu vojaških operacij Hezbolaha v Siriji skoraj od začetka vojne leta 2011.

Proiransko gibanje se bori na strani sil predsednika Bašarja Al Asada proti različnim uporniškim skupinam, med njimi tudi skrajnima Islamski državi in Fronti Al Nusri.

Kot so sporočili iz Hezbolaha, je bil Badredin žrtev topniškega napada v bližini mednarodnega letališča v Damasku, katerega okolico nadzirajo vladne sile in njihovi zavezniki.

Nasprotujoče si navedbe
Proopozicijski Sirski observatorij za človekove pravice, ki spremlja vojno v Siriji, je podvomil o navedbah Hezbolaha, saj po njihovih podatkih več kot teden dni na tem območju ni bilo bombardiranj. V sporočilu Hezbolaha ni bilo navedeno, kdaj naj bi se zgodil napad, v katerem je umrl Badredin.

Sirskim vladnim silam v boju z uporniki pomaga na tisoče borcev Hezbolaha in do zdaj naj bi jih bilo v vojni ubitih okoli 1.200. Hezbolah je sporočil, da jih je smrt njihovega poveljnika še bolj utrdila v odločenosti za nadaljevanje boja proti nasprotnikom.

Badredin je bil več let glavni organizator vojaških operacij proti Izraelu. Bil je tudi eden izmed petih pripadnikov gibanja, ki ga je Posebno sodišče za Libanon v Haagu obtožilo sodelovanja v atentatu na nekdanjega libanonskega premierja Rafika Al Haririja, kar pa je Hezbolah zanikal.

Izrael navedb o vpletenosti v njegovo smrt ni komentiral, a nekdanji izraelski politični predstavnik je dejal, da so bili veseli te novice.