Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zatrdila, da je varnost ameriških diplomatov, ki služijo na tujem, njeno delo, in ne delo Bele hiše. Foto: EPA
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je zatrdila, da je varnost ameriških diplomatov, ki služijo na tujem, njeno delo, in ne delo Bele hiše. Foto: EPA
Hillary Clinton: Odgovorna sem

"Jaz sem odgovorna za State Department - 60.000 ljudi in več po vsem svetu, na 275 predstavništvih. Prevzemam odgovornost," je dejala. Zdi se, kot da ameriška državna sekretarka prevzema krivdo na svoja pleča, in sicer zato, da bi razbremenila ameriškega predsednika Baracka Obamo, ki mu na prihajajočih predsedniških volitvah ne kaže prav dobro.

Napad na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju 11. septembra letos je eden močnejših argumentov republikancev v predsedniški kampanji in jasno kazanje na Obamovo neuspešno zunanjo politiko.

"Bela hiša se poskuša izogniti odgovornosti"
Republikanski senatorji pod vodstvom Johna McCaina so v skupni izjavi že pohvalili Clintonovo, ker je prevzela odgovornost, "še posebej, ker se Bela hiša skuša izogniti vsakršni odgovornosti". Vendar pa vztrajajo, da če je Obama vedel za napade v Bengaziju že na začetku, "potem nosi polno odgovornost za vse varnostne napake, ki so se zgodile".
Predstavniki ameriškega zunanjega ministrstva so prejšnji teden v kongresu povedali, da so zaprosili za dodatno varovanje v Bengaziju, vendar so jih nadrejeni v ministrstvu, ki ga vodi Clintonova, zavrnili.

Za napad odgovorna Al Kaida
Ameriška državna sekretarka je nato sprožila interno preiskavo, da bi ugotovili, ali so bile storjene kake varnostne napake v Bengaziju, ameriški preiskovalni urad FBI-ja pa je v sodelovanju z libijskimi oblastmi sprožil preiskavo zaradi ubojev.

Sprva je Obamova administracija menila, da je bil napad povezan s protesti proti spornemu filmu, ki žali muslimanskega preroka Mohameda, vendar se je izkazalo, da je šlo za načrtovan napad islamskih skrajnežev, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida.

Hillary Clinton: Odgovorna sem