Hillary Clinton in Bernie Sanders se razhajata predvsem v odnosu do Wall Streeta, s katerim je Hillary Clinton precej bolj povezana. Foto: Reuters
Hillary Clinton in Bernie Sanders se razhajata predvsem v odnosu do Wall Streeta, s katerim je Hillary Clinton precej bolj povezana. Foto: Reuters
false
Hillary Clinton je v Iowi za las odnesla zmago, New Hampshire pa naj bi zmago prinesel Sandersu. Foto: Reuters
false
Sandersu so ob začetku kampanje le redki napovedali tako tesen boj s Hillary Clinton, ki je veljala za samoumevno kandidatko Demokratske stranke. Foto: Reuters

Po odstopu demokratskega kandidata Martina O'Malleyja po preliminarnih volitvah v zvezni državi Iowa se za predsedniško nominacijo Demokratske stranke potegujeta le še nekdanja zunanja ministrica Hillary Clinton in senator iz zvezne države Vermont Bernie Sanders. Njuno prvo televizijsko soočenje pred novimi volitvami v zvezni državi New Hampshire je minilo v znamenju Wall Streeta in zunanje politike.

Hillary Clinton je Sandersa označila za idealista, ki ne bo ničesar dosegel, Sanders pa je nasprotnico obtožil tesnih povezav s politično-finančno elito, zaradi katerih ne bo dosegla resničnih sprememb, poroča BBC.

Sandersov predlog univerzalnega zdravstvenega zavarovanja je predrag in nedosegljiv, je opozarjala Hillary Clinton, podobno pa naj bi veljalo za Sandersovo idejo brezplačne visokošolske izobrazbe. Na drugi strani Sander izpostavlja primere drugih držav, kjer imajo univerzalno zdravstveno zavarovanje, sredstva za brezplačno visokošolsko izobrazbo pa bi zagotovil z obdavčitvijo Wall Streeta, poroča Reuters. "Srednji razred je pomagal Wall Streetu, kot je ta potreboval pomoč. Zdaj je čas, da Wall Street pomaga srednjemu razredu," je dejal.

Izpostavljanje njenih povezav z Wall Streetom, ameriškim finančnim središčem, zaradi številnih donacij in plačanih govorov pa je označila za negativno kampanjo. "Kar je dovolj, je dovolj. Če želite nekaj povedati, povejte to naravnost," je dejala po poročanju Reutersa. "Nikoli pa nisem spremenila pogleda ali glasovala drugače zaradi kakšne donacije, ki sem jo prejela." Tudi sedanji predsednik Barack Obama je prejemal donacije od finančnih institucij, pa je vseeno izvedel obsežno reformo, se je branila Clintonova.

Na vprašanje, ali bo objavila transkripte vseh svojuh plačanih govorov, je odgovorila, da bo to preverila. Ravno odnos do Wall Streeta naj bi najbolj ponazarjal razlike med obema potencialnima predsedniškima kandidatoma. Medtem ko ona predstavlja elito, jaz predstavljam Američane, je dejal Sanders, ki zagovarja razbitje velikih bank. Hillary Clinton sicer vztraja, da bo ostrejša do Wall Streeta, še poroča BBC.

Razlika med kandidatoma je tudi na področju kaznovalne politike. Hillary Clinton tako zagovarja smrtno kazen, čeprav v omejenih primerih in le kot kazen za zelo hude zločine, Sanders pa takšnemu kaznovanju nasprotuje. Velikokrat so usmrčeni povsem nedolžni ljudje, je opozoril.

Sanders prehiteva z donacijami
Ob tesnemu porazu v Iowi pa je Sanders januarja le dosegel tudi zmago proti svoji protikandidatki. Kot poroča rt.com, je januarja zbral kar pet milijonov dolarjev več. Tako je Sandersov tabor v prvem mesecu prejel 20 milijonov dolarjev, tabor Hillary Clinton pa 15 milijonov. Do zdaj je Sanders zbral sicer manj sredstev kot Hillary Clinton, 105 milijonov v primerjavi s 130, a v njegovem taboru poudarjajo, da je večina donatorjev, ki so dali denar Clintonovi, že dala največ, kot dovoljuje zakon, medtem ko lahko skoraj vsi Sandersovi podporniki spet donirajo, saj donirajo manjše zneske, v povprečju po 27 dolarjev.

Manj pozornosti kot notranjepolitične zbujajo zunanjepolitične teme. Sanders je spet izpostavil podporo Hillary Clinton za napad na Irak leta 2003, medtem ko je sam napadu nasprotoval, ona pa je postavila pod vprašaj njegovo poznavanje zunanje politike.

New Hampshire za Sandersa?
Razprava je potekala pet dni pred naslednjimi preliminarnimi volitvami, in sicer v New Hampshiru, kjer se zmaga obeta Sandersu. Njegova podpora je po javnomnenjskih raziskavah 58-odstotna, medtem ko je podpora za Hillary Clinton 36-odstotna. New Hampshire sicer meji na Vermont, ki ga v senatu predstavlja Sanders.

Tako Demokratska kot Republikanska stranka bosta svojega predsedniškega kandidata oziroma kandidatko uradno predstavila julija na konvencijah, volitve pa bodo novembra.