Ena izmed rešenih ujetnic, Gina DeJesus, ob prihodu domov. Foto: Reuters
Ena izmed rešenih ujetnic, Gina DeJesus, ob prihodu domov. Foto: Reuters
Ariel Castro
Castro se bo moral zagovarjati zaradi posilstev in ugrabitev. Foto: EPA
FBI
FBI podrobno preiskuje Castrovo hišo, a pojavlja se vse več vprašanj, kako to, da oblasti vsa ta leta nikoli niso posumile v Castra. Foto: Reuters
Sprevržena dejanja Ariela Castra

Čeprav so v ponedeljek aretirali tudi dva njegova brata, Pedra in Onila, proti njima clevelandski tožilec Victor Perez ni vložil obtožnice, saj je pojasnil, da za zdaj niso našli dokazov o njuni vpletenosti v zločin. Prav tako naj o bratovem početju ne bi vedela ničesar.

Na uvodnem zaslišanju je sodišče določilo vrščino v višini 8 milijonov dolarjev, kar dejansko pomeni, da Ariel Castro ostaja v priporu. Med prvim obiskom sodišča 52-letnik ni spregovoril, temveč je vse prepustil odvetniku. Sodišče je za priprtega ugrabitelja določilo tudi poseben nadzor, zaradi strahu pred samomorom.

Le dvakrat so bile zunaj
Na dan prihaja vse več podrobnosti strašljive zgodbe, ki je pretresla Cleveland in celotne ZDA, in se začenja razpletati, ko je 27-letni Amandi Berry, 23-letni Gini DeJesus in 32-letni Michelle Knight v ponedeljek po desetletju uspelo pobegniti iz Castrove hiše. Kot so dejali policisti, so bila dekleta večino časa privezana ali vklenjena, vsaka pa je bila v svoji sobi, vendar so se poznale med seboj in vedele druga za drugo.

V desetletju jih je 52-letni Castro, sicer voznik šolskega avtobusa, na zrak izpustil le dvakrat, sicer pa so prebivale v kleti ali na podstrešju. Policisti so dejali, da Castro z oblastmi sodeluje, privolil je tudi, da bo opravil preizkus očetovstva za šestletno deklico Jocelyn, ki naj bi se rodila v ujetništvu eni izmed deklet, Amandi Berry, ki ji je v ponedeljek prvi uspelo pobegniti iz hiše groze ter priklicati na pomoč soseda.

"Če ta otrok umre, te bom ubil"
Ženske so v ujetništvu večkrat zanosile, a imele so tudi več splavov, saj naj bi jih Castro namenoma brcal v trebuhe, da bi izgubile plod. V ujetništvu naj bi bilo rojenih kar pet otrok, vendar ni znano, kakšna je njihova usoda. Poleg tega je ugrabitelj prisilil eno izmed deklet, Michelle Knight, da je na svet pomagala otroku Amande Berry, deklici Jocelyn.

Ko se je deklica rodila, je za kratek čas nehala dihati, zato so vsi začeli kričati. Castro je takrat Knightovi zabrusil: "Če ta otrok umre, te bom ubil." Vse se je srečno izteklo in Jocelyn je danes telesno zdrava deklica.

Hči Ariela Castra, Emily, je v zaporu v Indiani, kjer prestaja 25-letno zaporno kazen. Pred šestimi leti je namreč svojemu otroku, takrat 11-mesečni deklici, z nožem štirikrat prerezala vrat. Strokovnjaki so ugotovili, da ima ženska duševne motnje, za to grozljivo dejanje pa naj bi se odločila, ker je bila razburjena, da se je dekličin oče odselil od nje. Takrat je deklico odnesla v garažo in jo štirikrat ranila z nožem, porezala pa je tudi sebe. Dojenček je preživel.

52-letni moški je dekleta večkrat preizkušal in se z njimi kruto poigraval. Tako je večkrat uprizoril svoj odhod iz hiše, samo zato, da bi preveril, ali bi katera skušala zbežati. Če se je to zgodilo, je bila grobo kaznovana. Leta so tako minevala in Knightova in DeJesusova sta se menda že vdali v kruto usodo in nehali verjeti, da se jima bo kdaj uspelo rešiti na prostost. So se pa dekleta zavedala, da jih družine še vedno iščejo, saj jim je Castro pokazal televizijske posnetke, na katerih so sorodniki še vedno opozarjali na njihovo izginotje in prosili za pomoč.

Povsod so bile ključavnice
V ponedeljek je pogumni Berryjevi le uspelo znova zadihati svobodo in policija je nato rešila še preostali dve ujetnici in šestletno deklico. Od takrat preživljajo čas z družino in sorodniki. Pred domačimi hišami jih je pričakalo cvetje in vsesplošno veselje, a številni se sprašujejo, ali je policija resnično naredila dovolj pri iskanju pogrešanih, saj je prav neverjetno, da je Castro, ki je bil sicer vključen v življenje v soseščini, toliko časa lahko skrival dekleta. "Hiša je bila neprestano zaklenjena, bili so prostori, v katere nismo smeli. Na vratih v klet je bila ključavnica, prav tako na vratih, ki so vodila na podstrešje in v garažo," pa je dejal Castrov sin Anthony.

Pojavile so se tudi domneve, da bi bil lahko Castro odgovoren tudi za izginotje še enega dekleta, Ashley Summers, za katero se je leta 2007, ko je bila stara 14 let, izgubila vsaka sled. Izginila je v isti soseski kot trojica.

Sprevržena dejanja Ariela Castra