Mihail Hodorkovski je bil eden zmagovitih oligarhov 90. let, ki pa je z vzponom Putina hitro izgubil vpliv na oblast. Foto: Reuters
Mihail Hodorkovski je bil eden zmagovitih oligarhov 90. let, ki pa je z vzponom Putina hitro izgubil vpliv na oblast. Foto: Reuters

Prizivno sodišče je kazen znižalo tudi za poslovnega partnerja Hodorkovskega, Platona Lebedeva, in sicer z enako mero: s 13 na 11 let zapora. Kot so sporočili sodniki, so jima kazen znižali zaradi sprememb zakonodaje o gospodarskih kaznivih dejanjih.

Maščevanje zaradi nasprotovanja Putinu?
Oba oligarha sta bila leta 2005 obsojena zaradi utaje davkov, leta 2010 pa zaradi kraje nafte iz zdaj že ugaslega podjetja Jukos in s tem povezanega pranja denarja.

Po oceni mednarodnih organizacij za človekove pravice in ruskih opozicijskih skupin je bil proces proti obema politično motiviran. Hodorkovski, ki je nekoč veljal za najbogatejšega Rusa, naj bi namreč predstavljal grožnjo za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je tedaj šele dobro prišel na oblast.

Medvedjev ob "selitvi" naročil pretres obsodb
Hodorkovski in Lebedev sta v zaporu že od leta 2003, ko sta bila aretirana, zato se jima je celoten pripor upošteval v zaporni kazni. Hodorkovski in Lebedev sicer prestajata kazen v delovnem taborišču daleč na severu, znotraj arktičnega kroga.

Znova so razvpiti primer preučili na pobudo zdaj že nekdanjega predsednika in zdajšnjega premierja Dmitrija Medvedjeva, ki je z enim zadnjih odlokov naročil sodišču revizijo primera Hodorkovski in še 30 podobnih sojenj.