Francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu se kaže manj svetla politična prihodnost. Na predsedniških volitvah bi imel glede na zadnjo anketo zelo malo podpore. Foto: EPA
Francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu se kaže manj svetla politična prihodnost. Na predsedniških volitvah bi imel glede na zadnjo anketo zelo malo podpore. Foto: EPA
false
Na vrh francoskega političnega prizorišča bi se lahko vrnil nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy. Foto: EPA

Hollande iz Socialistične stranke je v četrtek napovedal, da se bo o svoji morebitni kandidaturi na volitvah maja 2017 odločil do konca letošnjega leta. Isti dan pa je bila objavljena anketa, opravljena za Le Parisien/Aujourd'hui in BFMTV, ki kaže, da bi na volitvah zbral le 15 odstotkov glasov.

V drugem krogu volitev bi se sicer pomerila voditeljica skrajnodesničarske Nacionalne fronte Marine Le Pen in nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy iz vrst desnosredinskih republikancev. Sarkozy bi prejel 20 odstotkov, Marine Le Pen pa 31, kaže anketa.

Brezposelnost največja hiba
Hollandu težavo predstavlja predvsem visoka, okoli 10-odstotna brezposelnost, ki se v Franciji v nasprotju z drugimi evropskimi državami še naprej krepi.

Francoski premier Manuel Valls je v ponedeljek razkril ukrepe, ki naj bi predvsem mladim pomagali najti delo.

Gospodarski minister z novim gibanjem
Veliko bolje kot Hollandu bi na volitvah kazalo trenutnemu gospodarskemu ministru Emmanuelu Macronu, ki je pred kratkim ustanovil svoje politično gibanje En marche (Naprej), ki naj ne bi bilo ne desno in ne levo. "Sem v levo usmerjeni vladi ... a želim sodelovati tudi z ljudmi z desnice, ki spoštujejo enake vrednote," je ob ustanovitvi gibanja poudaril 38-letnik.

Macron je sicer ob napovedi gibanja poudaril, da volitve zanj trenutno niso prioriteta. A po omenjeni anketi bi ob morebitni kandidaturi prejel podporo 21 odstotkov volivcev. Če bi se v drugem krogu pomerila Macron in Marine Le Pen, bi slavil Macron.