Po Hollandovih besedah so glavne žrtve terorizma muslimani. Foto: Reuters
Po Hollandovih besedah so glavne žrtve terorizma muslimani. Foto: Reuters
Hollande se je na ponovoletnem druženju z diplomati dotaknil številnih mednarodnopolitičnih tem. Foto: Reuters
Francija v povezavi z nedavnimi napadi prijela 12 ljudi

Ob tem je francoski predsednik poudaril, da so bili napadi v Parizu, v katerih je umrlo 17 ljudi, žalitev za islam in da so glavne žrtve terorizma muslimani. "Najtrajnejši odgovor je odločna enotna akcija za mir in mednarodno varnost. Nerešeni konflikti so vir navdiha za teroriste, kaotična območja pa so njihova vadišča," je dejal zbranim diplomatom.

V nagovoru diplomatom se je dotaknil tudi nedavnih napadov islamistične skupine Boko Haram v Nigeriji. Omenjeno skupino je obtožil, da izvaja zločine proti človečnosti, in dejal, da mora Francija bolj pomagati državam v boju proti skupini.

Med temami nagovora je bil tudi Iran, ki ga je Hollande pozval, naj pojasni svoje stališče in namene na Bližnjem vzhodu, saj ima pomembno vlogo pri reševanju konfliktov na tem območju. Iranski jedrski program bo tema drevišnjega srečanja francoskega zunanjega ministra Laurenta Fabiusa in njegovega iranskega kolega Džavada Zarifa. Ta se bo o tem pogovarjal tudi z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem, potem ko sta v sredo v Ženevi začela nov krog pogajanj o končnem sporazumu o iranskem jedrskem programu.

Akcije v Parizu in Berlinu
Medtem francoske oblasti intenzivno nadaljujejo preiskavo napadov v Parizu, v katerih je pretekli teden umrlo 17 ljudi. Francoske oblasti so čez noč zaslišale 12 ljudi, osem moških in štiri ženske, iz več pariških predmestij, ki jih sumijo povezave z Amedyjem Coulibalyjem, ki je v trgovini s košer prehrano na vzhodu Pariza ugrabil več talcev. Štirje talci so umrli, Coulibalyja pa so policisti ubili. Policija raziskuje tudi, ali je bil kdo izmed 12-erice povezan tudi z bratoma Kouachi, ki sta v napadu na sedež tednika Charlie Hebdo ubila 12 ljudi. Kot poroča Le Figaro, je večina izmed njih že starih znancev policije, sumijo pa jih logistične pomoči, in sicer pomoči pri dobavi orožja in vozil.

Francija v povezavi z nedavnimi napadi prijela 12 ljudi