Navkljub presedniški menjavi Francija vztraja pri bolj odločnih korakih mednarodne skupnosti proti Sirji, od koder pa redno opozarjajo Pariz, da še niso pozabili francoske kolonialne vladavine (1918-1943). Foto: EPA
Navkljub presedniški menjavi Francija vztraja pri bolj odločnih korakih mednarodne skupnosti proti Sirji, od koder pa redno opozarjajo Pariz, da še niso pozabili francoske kolonialne vladavine (1918-1943). Foto: EPA
Bašar Al Asad z vojaki
Baasistični režim družine al Asad temelji na brezpogojni podpori alavitske manjšine in ostalih še manjših skupin (Druzi, kristjani), a tudi na sodelovanju pomembnih sunitskih družin kot je družina Tias. Foto: EPA
»Prijatelji Sirije« za odhod Asada

"Bašar al Asad mora oditi. To je v interesu Sirije, njenih sosed in vseh, ki želimo mir v regiji," je v pozdravnem govoru konferenci držav, ki si prizadeva za ureditev razmer v Siriji, pozval Hollande. Na 3. vrhu prijateljev sirskega ljudstva, ki se ga udeležujejo predvsem zahodne in arabske države, ponovno ni Rusije in Kitajske, ki v Združenih narodih zavračati vse poskuse ostrejših sankcij proti režimu, ki se doma že dobro leto bori z vstajo, ki je zdaj prerasla v državljansko vojno.

Sirija grožnja miru, ...
"Kriza je postala grožnja mednarodnemu miru in varnosti. Iz tega moramo zdaj potegniti zaključke,"
je Hollande opozoril delegate ter pri tem z izražanjem neposredno povzemal opis 7. poglavja iz ustanovne listine Združenih narodov, ki z resolucijami ZN-ja omogoča tudi uporabo sile v mednarodnih konfliktih.

... grožnje Clintonove Rusom in Kitajcem
"Mislim, da Rusija in Kitajska ne verjameta, da plačujeta kakršnokoli ceno, zato ker se ljudstvo upira Asadovemu režimu. Edini način, da se to spremeni je, da vsaka država, ki je tukaj, neposredno in jasno opozori Rusijo in Kitajsko, da bosta plačale ceno, ker zadržujeta in blokirata napredek, kar ni več spejemljivo,"
je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton jezo nad sirskim režimom preusmerila na Moskvo in Peking.

Na prejšnjih srečanjih se države z različnimi interesi niso mogle zediniti glede vloge, ki naj bi pripadla predsedniku Sirije in njegovi strank Baas, ki že več kot pol stoletja vlada državi. Hollande je ob zaključku pozdravnega nagovora pozval udeležence konference v Parizu, da posešijo in okrepijo človekoljubno pomoč Sircem.

Znak rušenja režima od znotraj
Iz Turčije prihaja zanimiva novica, da je v državo pribežal vplivni general Manaf Tias, katerega družina je dolga desetletja veljala za glavnega podpornika družine al Asad med suniti. BBC je iz virov blizu družine Tias dobil potrditev, da gre dejansko za prebeg enega ključnih mož režima. Manaf Tais je prvi prebežnik iz najožjega kroga Bašarja al Asada.

General Manaf Tias poveljuje eni izmed brigad elitne republikanske garde in je sin Mustafa Tiasa, nekdanjega dolgoletnega sirskega obrambnega ministra, ki je bil pred 12 leti brezpogojno podprl prenos oblasti po smrti Hafeza al Asada na njegovega sina Bašarja al Asada. Manaf Tias je vrstnik sirskega predsednika, s katerim sta skupaj tudi opravila izobraževanje v vojaški akademiji, kjer sta tudi spletla tesno prijateljstvo.

Potrditev novice, da je Tias resničnopobegnil iz države, je znak, da alavitsko elito zapušča najvplivnejša sunitska družina, ki je bila dolgo zvesta baasistićnemu režimu. Tias je (bil) med drugim tudi član centralnega komiteja stranke Baas.

BBC navaja, da je bil general Tias od konca maja v hišnem priporu, ker se naj ne bi strinjla z metodami, ki jih uporablja vojska pri zatiranju upora. Ob koncu leta je bil Tias tudi prvi visoki predstavnik režima, ki se je sestal s predstavniki opoziciji, z željo, da bi prišlo do politične rešitve krize, ki traja že od marca 2011.

»Prijatelji Sirije« za odhod Asada