Svet

Poudarki

  • Hollande 28,2, Sarkozy 27, Marine Le Pen 18,6, Melenchon 10,9 odstotka
  • Prve izide francoskih volitev predčasno objavili v Belgiji
  • Levičar Melenchon že podprl socialista Hollanda
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 27 glasov Ocenite to novico!
Francois Hollande
Kandidat opozicijskih socialistov Francois Hollande je vseskozi užival vlogo favorita, a se je njegova prednost v zadnjih tednih kampanje močno stopila. Foto: Reuters
Volivni lističi za Sarkozyja in Hollanda
Po pričakovanjih Francijo čaka 2. krog predsedniških volitev, vprašanje pa je bilo le, ali lahko Sarkozy ujame favorita Hollanda. Foto: Reuters
Marine Le Pen
Marine Le Pen je prekosila dosežek svojega očeta Jean-Marie Le Pena, ki pa je leta 2002 s 17 odstotki prišel v 2. krog. Foto: Reuters
VIDEO
Prvi izidi volitev v Franciji

Dodaj v

Hollande v 2. krog kot vodilni, a s Sarkozyjem za petami

Čez 14 dni Francoze čaka odločitev: Hollande - Sarkozy
22. april 2012 ob 20:00,
zadnji poseg: 22. april 2012 ob 23:34
Pariz - MMC RTV SLO

V 1. krogu predsedniških volitev v Franciji 65-milijonska država še ni dobila predsednika, za to mesto se bosta 6. maja v 2. krogu pomerila Francois Hollande in Nicolas Sarkozy.

Po podatkih volilnega inštituta Ipsos se je volitev udeležilo kar 80,3 odstotka volilnih upravičencev. Po 85,16 odstotka preštetih glasov jih je največ dobil socialist Francois Hollande (28,2 odstotka), nekaj manj glasov pa je dobil zdajšnji predsednik Nicolas Sarkozy (27,0 odstotka).

Koga bodo podprli izpadli kandidati?
Iz predsedniške bitke je izpadlo osem preostalih kandidatov, med katerimi je skrajna desničarka Marine Le Pen zasedla tretje mesto s kar 18,6 odstotka glasov, radikalni levičar Jean-Luc Melenchon je bil z 10,9 odstotka četrti, peti pa je bil po pričakovanjih kandidat sredine Francois Bayrou (9,2 odstotka).

Drugi kandidati so bili še Eva Joly, Philippe Poitou, Natalie Arthaud, Jacques Cheminade in Nicolas Dupont Aignan, ki pa so jim volivci namenili minimalno število glasov.

Uspeh skrajne desnice in levice
Prvi dve mesti nista presenečenje, je pa Sarkozy uspešno zmanjšal razliko za favoriziranim Hollandom in ga na koncu tudi skoraj ujel. Oba finalista sta izgubljala volivce na račun dveh kandidatov s skrajnih polov francoske politike: Marine Le Pen je z omiljeno in spremenjeno retoriko nagovorila širši krog ljudi kot njen oče Jean Marie Le Pen, na drugi strani je uspelo Melenchonu, ki je obudil ognjevito levičarsko retoriko. Po objavi prvih izidov je vodja Leve fronte že pozval svoje volivce, naj čez dva tedna podprejo Hollanda.


Pred petimi leti se je volitev v obeh krogih udeležilo 84 odstotkov volivcev, na koncu pa je Sarkozy premagal socialistko Segolene Royal s 53 proti 47 odstotkom. Dvojec Jacques Chirac - Nicolas Sarkozy je poskrbel za 17 let neprekinjenega predsedovanja desnosredinskih gaulistov.

Na "čivkaču" oživljen Radio London
Volišča v Franciji so bila odprta do 18. oziroma v večjih mestih do 20. ure, takoj po zaprtju, ko se je iztekel volilni molk, pa so objavili izide vzporednih volitev, ki glede na izkušnje iz preteklosti precej dobro napovedo končni izid. Frankofonski mediji v Belgiji in Švici so izide vzporednih volitev objavili že dve uri prej, kar je povzročilo pravo norijo v socialnih omrežjih, še posebej na Twitterju.

Belgijska oz. valonska televizija RTBF je prva objavila izide vzporednih volitev, zaradi česar je oznaka #rftb hitro postala svetovni trend, ki mu je sledil znameniti medvojni odporniški radio #radiolondres. Francoska volilna zakonodaja ostro prepoveduje kršitve volilnega molka, pri čemer je vrhovno sodišče opozorilo javnost, da se to nanaša tudi na socialna omrežja.

Kodna imena in sporočila iz tujine
Zaradi tega so si Francozi izmislili številna kodna imena, pri tem pa so se spomnili na Radio London, ki je v okupirano Francijo med 2. svetovno vojno sporočal novice gibanja Svobodna Francija, ki ga je vodil legendarni Charles De Gaulle.

Eden izmed bolj prodornih zapisov se je glasil: V polfinale sta se prebila Holandija in Madžarska #radiolondres. Prvo se nanaša na Hollanda, drugo pa na madžarski rod Sarkozyja.

T. G.
Prijavi napako
Komentarji
comentario
# 22.04.2012 ob 20:50
80,3 % - to je volilna udeležba na nivoju, ne pa pri nas, kjer se smatra za uspeh, če 40 % volivcem na volilno nedeljo uspe pofočkat na volišču. Med tradicionalno in instant demokracijo bo vedno očitna razlika.
1970b
# 22.04.2012 ob 20:09
@komsomolec

Evropska desnica nima politične perspektive.

Žal se motite.

skrajnodesničarka Marine Le Pen zasedla 3. mesto s kar 20 odstotki glasov
Jan1983
# 22.04.2012 ob 20:18
Sarkozy ima še šanse... tehle 20% od Le Pen bo pobasal v drugem krogu.
generusus
# 22.04.2012 ob 20:24
Upam, da tokrat zmaga socialist. Izmenjevanje barv na vrhu je dobro, ker če ga ni, se vzvodi moči preveč dolgoročno prenesejo le na en politični pol.
mucek113
# 22.04.2012 ob 20:52
daryankoff@

Takih kot si ti se bojim bolj kot politikov.

Kar zmrazi me ko vidim, da je dobila 20% Le Penova. Spomnim se še idej njenega očeta med kampanjo. Med drugim je celo dejal, da bi francosko nogometno reprezentanco spucal temnopoltih nogometašev. Tako direktno si še Hitler ni upal govoriti mednarodni javnosti.

Po drugi starni pa ne more biti človek presenečen. Butasti raji je v kriznih časih zelo enostvano vcepit nacionalizem.

Evropi je zadnjih par let vladala desnica. Kam je Evropo pripeljala?
generusus
# 22.04.2012 ob 20:17
Se spomnim, da je bilo veliko mojih prijateljev med prejšnjimi volitvami v Franciji zaskrblejnih, češ, kaj se bo zgodilo, če bo zmagal Sarkozy. In zmagal je prav on. Zgodilo pa se ni nič pretresljivega. Še več, Francija je ena redkih EU držav, kjer gospodarstvo še kolikor tolikor dobro deluje.
luka101
# 22.04.2012 ob 21:06
80,3%! Temu se reče ozaveščenost volilcev ... ne pa pri nas, ko vsak drugi misli, da je frajer, če se ne udeleži volitev. Po drugi strani pa to sploh ni čudno: Francoska demokracija je starejša od 200 let, naša pa šteje komaj dobrih 20.
enbody
# 22.04.2012 ob 23:09
Ustaviti migracije ne bo mogoče, ker tudi voda teče od višjega nivoja k nižjemu, tako da je to doseči s politiko, zgolj utopija.
Ima pa vsaka stvar dobro in slabo stran. Mešanje ras je že ena od dobrih. Sicer pa kdo pravi da je naša rasa superiorna.
conquistador
# 22.04.2012 ob 22:09
rubin - Le Penova je sama postavila vzgled, namesto imigracije vzpodbuditi rojstvo Francozov, saj je država zelo radodarna do novorojenčkov kar pa izkoriščajo predvsem tujci. Sama je mati treh otrok, preživela je bombni napad na njo in njeno družino... Imigracija je ena stvar a spremeniti 1000 let homogeno prebivalstvo v manjšino je nekaj povsem drugega in zelo nevarno. Samo poglej kaj so Evropejci naredili z Indijanci, Aborigini itd.
mucek113
# 22.04.2012 ob 22:00
rubin@

Ne moti ga da da vozi japonski avto, ne moti ga da pije ameriške pijače, ne moti ga da so njegove obleke sešite v indoneziji, ne moti ga da je njegov računalnik narejen na kitajskem, ne moti ga da je hrana ki jo je pridelana v tujini, ne moti ga da so diamanti ki jih nosi afrike...našteval bi lahko do jutri....moti ga pa to da je sosed tujec, ki ne je kranjskih klobas ampak čevapčiče.
Borat Sagdijev
# 22.04.2012 ob 21:34
Če zmagajo socialisti, bomo drugo leto reševali Francijo, tako kot rešujemo Grčijo in ostel PIGS-e
rubin
# 22.04.2012 ob 20:58
in trebalo bi vse, ki imajo nad 1o kratnik premoženja ali dohodka letno z 100% davkom razlastit, kajti da en žogobrc pokasira 1000 kratnik delavca je neokusno in izprijano, da ne govorim o tem, da si bogatuni vedno bolj prilaščajo tudi pravico preko korupcije..poščijem se na pravico, ki se jo da kupit..
myname007
# 22.04.2012 ob 23:18
Danes nima veze katera stranka zmaga. Kjerkoli. Sistem tera svoje naprej, menjajo se samo obrazi.
apenko
# 22.04.2012 ob 21:57
Zakaj je tak povdarek na "kar 80% volilnih upravičencev"?
To je nekaj čisto normalnega da ljudje v zrelih demokracijah jemljejo demokracijo resno in grejo na volitve.
Ne pa pri nas, ko vsak 2. pljuva čez politike in vlado na volitve pa če jih gre 60% vseh.
zapatist
# 22.04.2012 ob 20:31
To, zmaga desnice je neizbežna, saj bo Le Penova podprla Sarkozya.

Bomo videli. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo v drugem krogu močno zmago socialista.
popaj16
# 23.04.2012 ob 08:26
No, no, no...kaki komentarji...Kaka imigracija? A ste normalni? Problem priseljencev je samo v tem, da so ponavadi zakoni napisani tako, da so njim v prid. In jih ločujejo v neke posebne skupine. Tako kot pri nas recimo zakon o romih. To je narobe. Te manjšine dobijo več pravic kot večina in to je narobe. Z raznolikostjo kulture pa ni nič narobe, moremo pa imet vsi popolnoma enake pravice in nikakor ne nobenih privilegijev. Sranje delajo posamezniki, ne pa cela kultura nekega drugega naroda.
Ne pozabit, da je to posploševanje prineslo marsikaj tekom zgodovine.
358clenKZ
# 22.04.2012 ob 23:40
Porez na budale!
tomigo
# 22.04.2012 ob 22:51
komsomolec
Evropska desnica ima zmeraj večjo veljavo kar je zelo pozitivno.Upam da se bo po Evropi še krepila desnica in popravila napake levih vlad,ki so dovolile migracije.Tako se bomo izognili konfliktom,ki so posledica prihoda raznoraznih neavtohtonih prebivalcev EU.Izognili se bomo fundamentalizmom skrajnih religij
Pilonya47
# 22.04.2012 ob 22:43
@westernboy

Verjamem, da ti ni prijetno ko zaides v predel mesta, kjer vsi izgledajo, se oblacijo in obnasajo drugace kot ti in kot si navajen. Verjamem, da te postane strah, ker najvec, kar ves o teh "drugacnih" ljudeh slisis iz porocil, najveckrat kaksne crne kronike. Ampak a se kdaj vprasas, zakaj se je toliko crncev, muslimanov, Turkov ...priselilo v Evropo? A kdaj mogoce pomislis, da je nekdo izmed teh priseljencev pac zelel za svoje delo dobiti malo vec, s tem preskrbeti druzino, svojim otrokom omogocit malo boljse otrostvo? Se mogoce vprasas, koliko izmed njih jih je prislo v Evropo enostavno zato, ker si niso zeleli vec ziveti v strahu za zivljenje ali nasilju? Se strinjam, da je definitivno potrebno vec asimilacije, ampak s takim idiotskim nacionalisticnim odnosom in rasisticno propagando se razdor med enimi in drugimi samo se povecuje. In potem imas primere, ki so popolnoma slepo prepricani v svojo superiornost, da grejo in pobijejo 77 ljudi.
Jebi ga, smo v 21. stoletju, globalizacije ne mores ustavit. In skoraj 7 miljard nas je..ni kej guzva je, ampak pocas bo treba sprejet dejstvo, da smo razlicni, ne pa boljsi od drugih.

p.s.: pa se en link do raziskave: Bright minds and dark attitudes: lower cognitive ability predicts greater prejudice through right-wing ideology and low intergroup contact.

kumimonster
# 22.04.2012 ob 22:40
Oni imajo vsaj pošten sistem. Pri nas je lahko predsednik vlade kdo, ki sploh ni dobil volitev.
Es
# 22.04.2012 ob 21:46
Če uspe Sarkoziju dobiti večino glasov Marine Le Pen lahko še vedno zmaga, škoda sicer, da ni prišla v drugi krog. Zdaj je najbolj pomembno, da ne zmaga levica, ki bi Francijo in s tem Evropo še bolj polnila z muslimanskimi imigranti, njihovimi najbolj zvestimi volilci. Brez njih nimajo nikakršnih možnosti, zato je v njihovem načrtu pripeljati še več imigrantov, ki bi potem volili zanje. Za njihove sebične, ozke politične cilje so pripravljeni spremeniti in žrtvovati francosko kulturo in pobodo, izdajalci brez sramu!
apenko
# 22.04.2012 ob 22:11
@rubin

vedno se najde kak ki je zaupanja vreden. Niso vsi enaki.
zapatist
# 22.04.2012 ob 22:10
In tale naš antimultikulti ima pravi slovenski nick @westernboy:) LOL.
rubin
# 22.04.2012 ob 22:01
@apanko, ker pri nas je malo ljudi, ki bi hoteli iti v politiko z namenom kej dobrega storit, tako da gredo v njo večinoma pokvarjenci in lopovi ,tako da so tam večina in po nekem ključu drek pride na površje..
rubin
# 22.04.2012 ob 21:51
ne vem, zakaj se mora pravico v razporeditvi bogastva vedno povezovat s tem, da se dovoli afričanom itd. vstop v evropo..to je samo finta teh kao desnih strank, da preplašijo volilce..sicer sem za zaprtje mej evrope, samo ko ima enkrat nekdo fran. držav., more uživat iste pravice kot vsak francoz, conquistador, kaj bi ti naredil geta za muslimane itd.? westernboy, kako bi se pa ti lotil multi...kaj te pri tem sploh moti?
Kraner
# 23.04.2012 ob 12:43
multi-kulti filozofijo in pa čim večje priseljevanje emigrantov podpirajo predvsem kapitalisti in bankirji,ker s tem pridobijo poceni delovno silo in pa hkrati uničujejo stoletni sindikalni boj avtohtonega proletariata.
KLIPAN
# 23.04.2012 ob 06:32
Desničarji in nacionalisti bi ustavili priseljevanje v Evropo??????
Ja, dobro jutro!
Sedaj, ko smo Evropejci zasužnjili, pobili in uničili cele avtohtone narode v Afriki (njih smo še uporabili kot sužnje), Severni in Južni Ameriki ter v Avstraliji, bi pa prepovedali priseljevanje v Evropo??!!
Je kdo kaj vprašal Črnce, Indijance in Aborigine, če se lahko izkoriščevalski belci naselijo pri njih, jih pobijejo, zasužnjijo in izkoristijo njihova naravna bogastva?
Nikoli nobeden!
Dvoličneži desničarski, Hitler bi bil ponosen na vas.
realm
# 22.04.2012 ob 23:44
@enbody

Očitno je, drugače ne bi hodili sem..
mucek113
# 22.04.2012 ob 22:13
zapatist@

Ironija je neverjetna stvar
westernboy
# 22.04.2012 ob 21:26
Arndovia Sem bil tam kar nekajkrat zalost totalna
westernboy
# 22.04.2012 ob 21:25
Zdaj vsj vem zakoga levicarji tako branjo nevropske imigrante v zahodnih drzavah.
Arndovia
# 22.04.2012 ob 21:24
@ westernboy

Pejdi kdaj v Pariz...

Sicer pa. Verjetno bo pokasiral v drugem krogu Hollande. Pač ne bo več Merkozy ampak počasi Mellande ;)
rubin
# 22.04.2012 ob 20:54
in socialna pravičnost niso neke miloščine od podpor...pomeni, da jev treba ustvarjeno bogastvo dat tem ,ki ga ustvarjajo, to je delavcem, in jih razbremenit davkov, raznim rentašem pa z davki pobrat!
gadafi
# 22.04.2012 ob 20:37
La Penovi volilci bodo po vseh napovedih dali glasove Hollandu - levičarju. Se vidi da so vsi desničarji butci - ne samo naši.
Ivo Lola
# 22.04.2012 ob 20:20
Glasovi Le Penove bodo v drugem krogi šli Sarkozyu, ki bo predsednik. Tako, kot hoče Angelca. Saj je tudi "naš" Janezek premier po njeni želji.

Evropska desnica torej ima politično perspektivo: socialne revolucije in utapljanje v lastnem govnu. Na žalost bomo tudi ljuje potonili zraven, kot Nemčija 1945.
škoff
# 23.04.2012 ob 07:39
Ne vem od kod prepričanje, da nas motijo le ljudje/imigranti drugačnih kultur. Mar nam poslovična slovenska zloba, "da bi sosedu crknila krava" nič ne pove? Pa naj bo ta sosed od koderkoli, iz drugega konca Slovenije, pokrajine, mesta, vasi, črn, bel, debel, suh, desničar, levičar, janševik, komunajzar, bogat ali revež ....
Pilonya47
# 22.04.2012 ob 22:45
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22222
219
mucek113
# 22.04.2012 ob 22:15
conquistador@

Da se omeji migracije se strinjam. Samo ni Le Penova tako nedolžno zastavila stvari. Je dosti, dosti bolj radikalno vse skupaj. Na trenutke se kar malo zgroziš.
justineM
# 22.04.2012 ob 23:13
Saj ne vem, zakaj sploh berem te komentarje... a ste res vsi taki nacionalisti? Na bruhat mi gre, res. Taka miselnost je ravno tako slaba, kot skrajni verski fundamentalizem, tomigo.

Kako vas ni sram, ko razširjate sovraštvo do migrantov, do muslimanov, arabcev na splošno... ?? Breivikovi fani?
zapatist
# 22.04.2012 ob 22:23
Omejiti imigacije?

Pa saj so že omejene. Tako kot se je Evropa zaprla, se praktično ne more več. Torej?
conquistador
# 22.04.2012 ob 21:39
Za levico še volijo samo Afričani in Arabci oziroma njihovi potomci. Marine Le Pen je prava čistokrvna Francozinja, nova Ivana Orleanska. Sarkozy bo zmagovalec na koncu saj bodo volilci Le Penove, ki so res pravi Francozi (jih je samo še 20 % v celi Franciji) prej volili Sarkozya kot pa Melenchona. Mi je zadnjič eden Francoz razlagal, da mu je žal da so državo samo v par destletij tako močno demografsko spremenili, vsak peti rojen otrok v Franciji je temnopolt, vsak tretji pa musliman... Kam to vodi pa ne vem
rubin
# 22.04.2012 ob 20:52
ne vem, zakaj se mora socialna pravičnost dopolnjevati z tem, da se dovoli naselitev dežele s afričani itd...verjamem da ni tako in bo le-penova podprla hollanda!
proti ikoriščevalskim rentašem -parazitom se je treba začet borit!
zapatist
# 22.04.2012 ob 20:02
bravo.
Kaj bo šele v drugem krogu...
westernboy
# 22.04.2012 ob 21:43
conquistador Se strinjam totalno levica sanse nima Tapravi Francozi so siti levicarjev ki propagirajo multikulti
westernboy
# 22.04.2012 ob 21:17
Tam na sliki pa Francozi v Parizu slavijo zmago socialistov kok pa je tapravih Francozov na sliki jez jih velik ne vidim
daryankoff
# 22.04.2012 ob 20:20
Škoda, da Le Penovi ni uspelo. Tudi pri nas bi potrebovali kako tako stranko kot je Front National.
veyron
# 22.04.2012 ob 20:53
če ne bi tudi Arabci glasovali, bi se v drugem krogu pomerila Sarkozy in Le penova... Socialist pa bi dobil kakšnih 10%
Borat Sagdijev
# 22.04.2012 ob 20:25
To, zmaga desnice je neizbežna, saj bo Le Penova podprla Sarkozya.
komsomolec
# 22.04.2012 ob 20:02
Evropska desnica nima politične perspektive.
Kazalo