Plavuti morskega psa se sušijo na ulici Hongkonga. Foto: EPA
Plavuti morskega psa se sušijo na ulici Hongkonga. Foto: EPA

K prenehanju strežbe teh plavuti bo vlada spodbujala tudi vse institucije in organe, ki jih financira. Hongkong je sicer eno največjih tržišč za plavuti morskega psa. Povpraševanje po njih in drugih proizvodih iz morskih psov je povzročilo upad števila morskih psov določenih pasem za 60 do 70 odstotkov. Populacija pacifiškega modroplavutega tuna pa naj bi od petdesetih let prejšnjega stoletja upadla kar za 96 odstotkov, poroča BBC.

Vlada je sporočila, da se je za tak korak odločila, ker so omenjeni proizvodi "povzročili mednarodno in lokalno skrb, saj so živali ujete ali ubite na ekološko neprijazen in netrajnosten način, ali pa sprožajo druge pomisleke glede ohranjanja vrst". Organizacije za zaščito živali so ta ukrep že pozdravile.

Lani so našli na desetine tisočev plavuti morskega psa, ki so se sušile na strehi tovarne v Hongkongu. Tam naj bi bile skrite pred očmi javnosti, kar je sprožilo ogorčenost med zaščitniki živali. Zaradi kampanje proti plavutim morskega psa je tudi nekaj luksuznih hongkonških hotelov ta izdelek umaknilo s svojih menijev.