Na podlagi tega zakona je bil v Srbiji na 12 let zapora obsojen hrvaški državljan Veljko Marić. Foto: EPA
Na podlagi tega zakona je bil v Srbiji na 12 let zapora obsojen hrvaški državljan Veljko Marić. Foto: EPA

S hrvaškega zunanjega ministrstva so v petek sporočili, da mora Srbija spremeniti zakon, po katerem je srbsko pravosodje, v primerih, ko gre za vojne zločine, pristojno za območje celotne nekdanje Jugoslavije, če želi v pristopnih pogajanjih z EU-jem odpreti poglavje 23 o pravosodju in temeljnih pravicah. Hrvaška pravi, da sicer podpira prizadevanja Srbije za članstvo v EU-ju.

Hrvaška namreč oporeka srbskemu zakonu iz leta 2003 in zavrača pristojnost srbskega pravosodja, da sodi vsem, ki so osumljeni za vojne zločine na območju nekdanje skupne države. Srbska ministrica za pravosodje Jadranka Joksimović je predtem povedala, da Srbija še zmeraj čaka na soglasje Hrvaške za odprtje pogajalskih poglavij 23 in 24.

Na podlagi tega zakona je bil v Srbiji na 12 let zapora obsojen hrvaški državljan Veljko Marić. Po večletnih prizadevanjih hrvaške strani so Marića premestili v hrvaški zapor. Na podlagi spornega zakona so sicer v Srbiji vložili obtožnice proti več hrvaškim državljanom, med drugimi tudi proti starosti hrvaške politike Vladimirju Šeksu.

Na Hrvaškem so pred leti trdili, da ne bodo ovirali srbskih pristopnih pogajanj z EU-jem, kot je to počela Slovenija med hrvaškimi pogajanji. Slovenija je več mesecev blokirala hrvaška pristopna pogajanja, ker je Hrvaška v svojih dokumentih prejudicirala mejo s Slovenijo. Ljubljana je zeleno luč za nadaljevanje pogajanj prižgala ob podpisu arbitražnega sporazuma o meji jeseni 2009.