'Običajno so v takšnem položaju možnosti za rešitev zelo omejene, saj se državna oblast ne želi pogovarjati s teroristi in jim popuščati,' je za HRT dejal nekdanji hrvaški veleposlanik v Egiptu Daniel Bučan. Foto: AP
'Običajno so v takšnem položaju možnosti za rešitev zelo omejene, saj se državna oblast ne želi pogovarjati s teroristi in jim popuščati,' je za HRT dejal nekdanji hrvaški veleposlanik v Egiptu Daniel Bučan. Foto: AP
Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović je po pogovorih z Al Sisijem dejala, da tudi zaradi varnosti drugih hrvaških delavcev na nevarnih območjih primera Salopek ne more komentirati. Foto: Reuters

Ugrabitelji, ki so Salopeka ugrabili v Kairu 22. julija in za njegovo izpustitev od egiptovskih oblasti zahtevali izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov, sicer ga bodo ubili, sicer niso jasno sporočili, kdaj se bo iztekel rok za izpolnitev njihovih zahtev, na spletu pa se je pojavila stran z uro, ki je odštevala čas do izteka roka. Stran je bila medtem umaknjena, sodeč po uri pa se je prvotni rok iztekel ob 17.35 po srednjeevropskem času.

Zdaj pa po poročanju hrvaškega portala jutarnji.hr egiptovski mediji poročajo, da obstaja možnost, da bodo teroristi podaljšali svoj rok za 48 ur. Razlog za to naj bi bila odločitev egiptovskega ministrstva, da bodo le razmislili o zahtevah ugrabiteljev.

Ga držijo ob meji z Libijo?
Index.hr prenaša poročanje egiptovskega dnevnika Al Masri al Jum, da ugrabljenega Hrvata iščejo štiri egiptovske varnostne službe. Džihadisti naj bi talca zadrževali v puščavi ob meji z Libijo. Iskalno operacijo vodi egiptovski minister za notranje zadeve Magdi Abdel Gafar.

Salopek je v Egiptu delal kot geodet za francosko podjetje CGG. Egiptovska veja IS-ja je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah. V zameno za njegovo življenje zahtevajo izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov.

"Želel je le služiti kruh"
Njegov oče Zlatko Salopek je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP v četrtek prosil ugrabitelje, naj njegovega 31-letnega sina, ki je poročen in ima dva majhna otroka, izpustijo. "Prosim ljudi, ki so ugrabili mojega sina, da ga izpustijo, da se bo lahko vrnil k svoji družini. Edini motiv, zaradi katerega je prišel v vašo domovino, je bil, da služi kruh za svoja otroka," je v svoji družinski hiši v Vrpolju v Slavoniji dejal oče ugrabljenega Hrvata.

Oče je tudi izrazil upanje, da bo francoski predsednik Francois Hollande pomagal pri izpustitvi sina. "Zahvaljujem se francoskim oblastem za vse, kar so doslej storile, in jih prosim, naj sodelujejo z egiptovskimi oblastmi, da bi rešili mojega sina," je dejal.

V Egipt je v četrtek odpotovala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, da bi sodelovala v prizadevanja za osvoboditev Hrvata. Na vladnem letalu sta bili z njo tudi Tomislavova soproga in sestra. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa se je zjutraj po telefonu pogovarjala z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem, a podrobnosti niso znane.

Prva ugrabitev IS-ja v Egiptu
Gre za prvo tovrstno ugrabitev hrvaškega državljana, potem ko so skrajneži Oborožene islamistične skupine (GIA) v Alžiriji v napadu na gradbišče decembra 1993 umorili 12 hrvaških delavcev. Džihadisti so lani v Siriji sicer ugrabili in umorili britanskega državljana, ki je živel v Sisku, potem ko se je poročil s Hrvatico.

Salopek je tudi prvi tujec, ki so ga skrajneži IS-ja ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu.