Plenkovič bo začel pogajanja o sestavi nove hrvaške vlade. Foto: EPA
Plenkovič bo začel pogajanja o sestavi nove hrvaške vlade. Foto: EPA

Odločitev predsedstva HSS-ja, ki je posledica trenja v stranki, bo Plenkoviću omogočila sestavo parlamentarne večine tudi brez Mosta neodvisnih list. Predsednik HSS-ja Krešo Beljak je v torek pojasnil, da so se odločili podpreti Plenkovićevo vlado, da bi zagotovili stabilnost države. Obenem je dejal, da bo imela nova vlada 100 dni miru, potem pa bo pet poslancev HSS-ja predstavljalo "najostrejšo opozicijo, kakršne Hrvaška še ni videla".

Beljak se je za to potezo odločil, potem ko so nezadovoljni člani HSS-ja na čelu s poslanko v Evropskem parlamentu Marijano Petir v torek popoldne potrdili, da so sprožili postopek za razrešitev predsednika in njegovo izključitev iz stranke.

Trdijo, da je bila stranka HSS kot del levosredinske Narodne koalicije poraženka na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah, čeprav so dobili pet poslancev, medtem ko so na volitvah novembra lani, ko so bili v koaliciji s HDZ-jem, dobili enega. Beljaku očitajo, da je po parlamentarnih volitvah sprožil čistke v stranki, da bi si zagotovil zmago na strankarskih predsedniških volitvah.

Stranka rešena pred koncem
Beljak je s podporo Plenkoviću poskusil pomiriti strasti v HSS-ju in preprečil poskus Petirjeve, da bi prevzela vodenje stranke. Tako je rešil stranko pred delitvami, ki bi lahko pomenile tudi njen konec, ugotavljajo na Hrvaškem.

Na drugi strani je Plenkoviću olajšal pogajanja z Mostom, ki postavlja veliko pogojev za sodelovanje v vladi. Če bo Most vztrajal pri nekaterih kadrovskih rešitvah v vladi, ki niso v skladu s pričakovanji HDZ-ja, kot je vodenje ministrstva za gospodarstvo, bo Plenković lahko poskusil oblikovati večino tudi brez Mosta.

Za to bo poleg petih poslancev HSS-a potreboval še osem poslancev narodnih manjšin in še najmanj dva poslanca iz vrst koalicije, ki jo je vodil zagrebški župan Milan Bandić, in dela koalicije, ki jo je vodil Živi zid. Iz HDZ-ja je bilo neuradno slišati, da je Beljak s svojo potezo zgolj reševal svoj položaj v HSS-ju in da bodo v ponedeljek nadaljevali pogajanja z Mostom.

Predsednik Mosta Božo Petrov je v torek dejal, da gredo pogajanja s HDZ-jem naprej in da Beljak ne bo ustavil Mosta, ki pogojuje sodelovanje v vladi z "zagotovili, ki so v interesu državljanov in demokracije ter socialne države".

Nad potezo HSS-ja so posebej razočarani v SDP-ju in HNS-ju, ki so presodili, da gre za "izdajo volivcev", ki so na volitvah zaupali svoj glas Narodni koaliciji. Obe strani sta potrdili, da ne bosta podprli Plenkovića za mandatarja, čeprav je HDZ neuradno potipal HNS, da bi videl, ali obstaja kakšna možnost za podporo "narodnjakov".