Svet
(2)

Poudarki

  • Hrvaška v Natu leta 2009?
  • Neuspešno zbiranje podpisov za referendum
Jaap de Hoop Scheffer
Članstvo v Natu je eden glavnih zunanjepolitičnih ciljev Hrvaške. Foto: Reuters

Dodaj v

Hrvaška uradno sprejela Natovo povabilo

Zbiranje podpisov o referendumu neuspešno
15. april 2008 ob 14:44
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Hrvaški zunanji minister Goran Jandroković je v pismu generalnemu sekretarju Nata Jaapu de Hoop Schefferju sprejel povabilo Hrvaške v Nato.

Hrvaška je skupaj z Albanijo povabilo, da se pridruži severnoatlantskemu zavezništvu dobila na vrhu v Bolgariji. Vodja hrvaške diplomacije je v pismu generalnemu sekretarju Nata zapisal, da je Hrvaška pripravljena prevzeti politične in vojaške odgovornosti, ki jih prinaša članstvo v zavezništvu.

Jandroković je še dodal, da se Hrvaška že obnaša kot polnopravna članica in spomnil na sodelovanje hrvaških vojakov v misijah Nata ter prizadevanje Zagreba glede reform in sprejemanje standardov zavezništva.

Hrvaška je prepričana, da bodo pristopna pogajanja uspešno končali in da bo proces ratifikacije v državah članicah uspel, so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva. Kot pričakujejo v Natu, naj bi Hrvaška in Albanija članici postali do leta 2009.

Premalo podpisov za referendum
Odboru za referendum o Natu ni uspelo zbrati 450.000 podpisov, ki so potrebni, da bi sabor razpisal referendum o vstopu Hrvaške v Nato. V 15 dneh je odbor zbral okoli 124.500 podpisov. Čeprav to ni dovolj za razpis referenduma, upajo, da bodo od sabora kljub temu zahtevali razpis referenduma.

T. V.

Prijavi napako
Komentarji
Ruski Voz
# 16.04.2008 ob 12:32
Hrvati, pripravite eure in vojake za vašega gospodarja, Ameriko!
tyne
# 15.04.2008 ob 22:43
Albanija??? Se je yenkijem povsem scufalo??? bodo v afganistan poslali prodajalce paprik
Kazalo