Piranski zaliv ostaja veliki meddržavni problem Slovenije in Hrvaške, ki ga v četrt stoletja nista znali ali hoteli rešiti. Foto: BoBo
Piranski zaliv ostaja veliki meddržavni problem Slovenije in Hrvaške, ki ga v četrt stoletja nista znali ali hoteli rešiti. Foto: BoBo
Erjavec v Haagu pojasnil slovenska stališča

Hrvaška Slovenijo obtožuje, da je s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo postopku. Nedovoljeno dogovarjanje med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik so posneli in nato v primernem času objavili v hrvaških medijih, tik preden se je zdelo, da se bo postopek v Haagu vendarle zaključil.

Kot je razvidno iz prisluhov, naj bi po arbitraži Sloveniji pripadlo od 2/3 do 3/4 Piranskega zaliva, kar na Hrvaškem dojemajo kot nesprejemljivo delitev "Savudrijske vale". Vendar pa Zagreb v pismu zagotavlja, da ostaja pripravljen problem rešiti dvostransko.


"Kršila je dogovor o arbitraži"

"Kot je dobro znano, je Slovenija s svojimi dejanji povzročila nepopravljivo škodo arbitražnemu postopku ter kredibilnosti in neodvisnosti arbitražnega sodišča. Kršila je dogovor o arbitraži, katerega cilja in namena ni mogoče več doseči,"
v pismu veleposlanikom trdi Hrvaška, ki zaradi tega pričakuje, da bo arbitražno sodišče v Haagu brez odlašanja končalo svoje delo.

Zagreb ponuja dvostranska pogajanja
Hrvaška poudarja, da je sodišču dala na voljo več kot dovolj informacij nemudoma po razkritju nezakonitih in neetičnih dejanj Slovenije. Ne glede na to pa je Hrvaška pripravljena rešiti mejni spor z dvostranskimi pogajanji v duhu dobrih sosedskih odnosov in v skladu z mednarodnim pravom. Sicer je pred leti ravno uradni Zagreb z vztrajanjem izsilil arbitražo in je zavračal dvostranska dogovarjanja, četudi s posrednikom.

Zavračajo nadaljevanje postopka v Haagu
Hrvaška se sicer v četrtek ni udeležila ustne obravnave v Haagu, ki jo je sklicalo arbitražno sodišče, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško. V Haagu so želeli slišati tudi pojasnila Zagreba, zakaj naj bi prekinili arbitražni postopek.

Slovenija se je zaslišanja udeležila in zunanji minister Karl Erjavec je v Haagu utemeljeval stališče Ljubljane, da se mora proces nadaljevati. Hrvaško zunanje ministrstvo pa je v četrtek vnovič izrazilo pričakovanje, da bo sodišče zaradi "nepopravljive kompromitiranosti in skorumpiranosti" arbitražnega postopka brez odlašanja sklenilo svoje delo.

Erjavec v Haagu pojasnil slovenska stališča