Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 30 glasov Ocenite to novico!
Jasenovac
Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovanega visokopozicioniranega člana HDZ-ja in tesnega sodelavca premierja Andreja Plenkovića, poroča, da bo spominska plošča sicer ostala, vendar brez ustaškega pozdrava. Foto: Pixsell/Bobo
Andrej Plenković
Hrvaška vlada se nerada opredeljuje proti ustaštvu oziroma ga obsoja v kontekstu obsodb "vseh totalitarnih režimov". Na fotografiji premier Andrej Plenković. Foto: EPA
VIDEO
Sporni napis v Jasenovcu

Dodaj v

Hrvaška vlada naj bi umaknila ustaški pozdrav s spominske plošče hrvaškim veteranom

O ustaški ikonografiji na Hrvaškem poročajo tudi tuji mediji
30. avgust 2017 ob 11:06,
zadnji poseg: 30. avgust 2017 ob 11:24
Zagreb - MMC RTV SLO

Potem ko je bila lani v Jasenovcu, nedaleč od zloglasnega ustaškega koncentracijskega taborišča, postavljena spominska plošča z ustaškim pozdravom, se vlada otepa odgovornosti, a napis naj bi kmalu odstranili.

Konec lanskega leta so pripadniki nekdanjega HOS-a (Hrvaške obrambne sile), enote, ki je pod ustaškim grbom in geslom "Za dom pripravljeni" sodelovala v vojni na Hrvaškem, v spomin na ubite pripadnike enote v Jasenovcu postavili spominsko ploščo. HOS so konec junija 1991 ustanovili člani vodstva Hrvaške stranke prava. Plošča stoji nedaleč od koncentracijskega taborišča, kjer so ustaši z istim sloganom pobijali taboriščnike. Po podatkih javnega zavoda Jasenovac, navaja STA, je bilo v taborišču ubitih skupno 83.145 ljudi, od tega skoraj 48.000 Srbov, 16.000 Romov, 13.000 Judov, 4.000 Hrvatov, 1.000 muslimanov, tudi 266 Slovencev.

Medtem ko je vladajoča stranka Hrvaška demokratična skupnost (HDZ) ploščo branila, manjšinska koalicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) zahteva njen umik. Še pred nekaj dnevi je hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković zatrjeval, da se plošča skoraj gotovo ne bo odstranila pred spremembo zakonodaje, ki je ne bo pred marcem 2018.

Hrvaški časnik Jutarnji list pa zdaj poroča, da usoda plošče ne bo vezana na nov zakon, ampak se bo ukrepalo že na podlagi obstoječe zakonodaje, ki pozdrav Za dom pripravljeni zaradi povezanosti z ustaštvom prepoveduje.

Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovanega visokopozicioniranega člana HDZ-ja in tesnega sodelavca premierja Andreja Plenkovića, poroča, da bo spominska plošča sicer ostala, vendar brez ustaškega pozdrava. Kot je dejal vir iz HDZ-ja, jih v zelo neugoden položaj spravljajo njihovi koalicijski partnerji. V vladi in v vrhu HDZ-ja naj bi potekali pogovori o tem, kakšna bo zakonska utemeljitev spremembe plošče.

V nedavno objavljenem letnem poročilu o stanju verskih svobod po svetu tudi ameriško zunanje ministrstvo problematizira obujanje in relativizacijo ustaštva na Hrvaškem.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
opusdei
# 30.08.2017 ob 11:37
Sama tabla ne bo rešila regije pred vzpenjajočim se neoustaštvom.Bo treba drugače obračunat z njimi.
josh k.
# 30.08.2017 ob 12:05
Mislim, da so v Jasenovcu pobili več kot 80.000 ljudi. Še nazi general je rekel, da gre za nagnusne načine pobijanja v tem taborišču. Postavitev table na tako občutljivem mestu je jasen znak kam pes taco moli.
zzivanov
# 30.08.2017 ob 12:41
Zločinski stroj NDH

Jasenovac velja za eno največjih in najgrozljivejših taborišč smrti, ki ga zgodovinarji imenujejo tudi srbski Auschwitz. V Srbiji oznamujejo dan spomina na žrtve genocida v Neodvisni državi Hrvaški (NDH) 22. aprila, ko se je od skupaj 1075 ujetnikov, ki so poskušali pobegniti iz Jasenovca, le 118 uspelo prebiti na prostost. NDH je bila razglašena aprila 1941 in je obsegala Hrvaško, BiH in Srem, kjer je živelo 6,3 milijona prebivalcev, od teh tretjina Srbov. Ustaški minister in hrvaški književnik Mile Budak je 11. junija 1941 predstavil program končne rešitve srbskega vprašanja, po kateri bi tretjino Srbov pobili, tretjino pregnali, tretjino pa prekrstili. S tem namenom so v NDH odprli taborišča, tudi posebna taborišča za srbske, romske in židovske otroke, kamor so zaprli 33.000 otrok; skoraj 20.000 jih je bilo umorjenih.

Ustaši so v Jasenovcu klali ujetnike s posebno oblikovanimi noži, ki so jih po žrtvah poimenovali »srbosek«, ali pa jih ubijali s sekirami, macolami in kladivi. Taboriščnike so tudi žive sežigali v pečeh za žganje opeke, ki so jih spremenili v krematorij. Natančno število žrtev v Jasenovcu ni bilo nikoli ugotovljeno. Preminuli hrvaški predsednik Franjo Tuđman jih ni priznal več kot 34.000. Po podatkih na podlagi prvih ekshumacij v 60. letih je v ustaških taboriščih smrti izgubilo življenje pol milijona Srbov, 80.000 Romov, 32.000 Židov in več deset tisoč protifašistov različnih narodnosti. Po oceni Centra Simona Wiesenthala je bilo v taboriščih umorjenih 600.000 ljudi, genocid v NDH pa je ostal nepriznan in nekaznovan.
mb128
# 30.08.2017 ob 11:35
Jep in ekstremni desničarji v Hdz naj bi rušili Plenkoviča!
Hja september je praktično tukaj in še malo in hrvaško sranje bo pljusknilo preko meja še enkrat več! Upam, da bomo znali ohraniti mirno kri. V nasprotnem primeru bomo samo služili hrvaškim interesom!
Nikolaj
# 30.08.2017 ob 11:39
Dejstvo je, da je proustaško usmerjen tudi hrvaški politični vrh.
Žalostno.
A vsaka palca ima dva konca.
Hrvaški se bo vse še vrnilo.
šurda
# 30.08.2017 ob 13:21
Moja babica je končala svoje mlado življenje v zloglasnem
Jesenovcu ! Dedi pa na pragu domače hiše, oba po očetovi
strani, samo babico po materini strani sem poznal ! Dedka
po mamini so likvidirali domobranci !

Hrvaška pa vse bolj tone v ustaštvo pri tem ima veliko pomoč
tamkajšne RKC ! Veliki ljubitelji ustaštva v Republiki Sloveniji
pa so v SDS-u !
KajtiMar
# 30.08.2017 ob 11:45
par zrežiranih mejnih sporov z nami pa bodo spet vsi enotni in pozabili na tisto spominsko ploščo v Jasenovcu ... za domovino naprej :D
Joker
# 30.08.2017 ob 12:13
Sussudio,

Isto S drugo P... balkan.

Nikakor ni ! Eni so vojno končali kot zmagovalci, drugi kot poraženci.
cairns
# 30.08.2017 ob 14:10
Prav je, da ustaški pozdrav izgine iz vseh spominskih plošč, koncertov Thompsona in vsakoletnega proustaškega romanja v Bleiburg.

Prav pa bi bilo da se tudi v Sloveniji ne bi več pojavljali prizori, ko Pahor, v družbi neoustašev, polaga vence pred rov Barbara ker je bilo zakopanih največ ustašev in domobranov.
HOR
# 30.08.2017 ob 13:48
Ustastvo v Hr se je tako razvilo, ker je imelo podporo in tesne povezave z RKC in sedaj ni videti nic drugace...
kapljač
# 30.08.2017 ob 13:20
Zakaj odstranit pozdrav. Naj ustaški pozdrav ostane, kaj se bodo sprenevedali da je ustaštvo na Hrvaškem minilo, če ni.
Oziroma, kako je republika Slovenija sploh lahko prijateljska do ustaške Hrvaške?
mb128
# 30.08.2017 ob 11:50
Sicer pa, a ni zanimivo, ko je sezona je mirno vsaj relativno ko pa se turistična sezona konča ali pa vsaj bliža koncu pa se "temperatura" vedno bolj bliža vrelišču? Le zakaj je temu tako?! Le kdo in v čigavem imenu šeta to rajo?!
Hja sociološki fenomen pritlikav pardon mali človek le kdaj boš spregledal?! Si kot fijakerski konj veš! Im medtem ko boš ti že kar bulil v tisto smer katero so ti ponudili se na drugi strani dogajajo stvari na katere ti ne bi pristal nikoli in nikdar. Slednje ti bodo prezentirane šele takrat ko bodo postale izvršno dejstvo. In potem bo jamral še enkrat več. Res si več kot uboren!
Zlate
# 30.08.2017 ob 14:57
Patetično bolno in žalostno je, ko ti razni "dragovoljci" svoje "dragovoljstvo" povezujejo z ustaštvom.

Seveda pa je težko drugače, če Hrvatom, ki se tako radi zgledujejo po zahodu, predvsem po Nemčiji, ne kapne, da se je Nemčija ostro opredelila do nacističnih zločinov, medtem ko sami svoje nemško hlapčevanje (kar ustaštvo je) pravzaprav poveličujejo.
PravnoSredstvo
# 30.08.2017 ob 14:30
Si predstavljate plosca z napisom "Sieg Heil!" v Nemciji? V blizini kaksnega bivsega taborisca ali kaj..
cairns
# 30.08.2017 ob 13:40
Jutarnji list, ki se sklicuje na neimenovanega visokopozicioniranega člana HDZ-ja in tesnega sodelavca premierja Andreja Plenkovića, poroča, da bo spominska plošča sicer ostala, vendar brez ustaškega pozdrava.

Najprej je HDZ nasprotoval odstranitvi plošče ali napisa. Plehkovič sedaj izjavlja da bodo našli zakonsko rešitev da se ustaški pozdrav odstrani s plošče. Pa še to samo v Jasenovcu. Na drugih ploščah po Hrvaški pa ne.

Ustaštvo in neonacizem se vračata v Hrvaško na velika vrata.
Kekec99
# 30.08.2017 ob 15:02
Spominska plošča z napisom "Za dom spremni" ni za nikamor, najmanj pa za v Jasenovac. Ljudje ki taka dejanja podpirajo ne poznajo zgodovine.
Acinho
# 30.08.2017 ob 14:48
To da je taka plošča sploh lahko na takem mestu je žalost in tragedija, ne pa da se o tem razpravlja več kot eno leto in se iščejo najbolj bedni možni izgovori.

Če bi bile v tem taborišču žrtve večinoma Židje, bi slednji naredili takšno afero še preden bi se temelj za spomenik izlil, ne pa da bi dovolili, da se ta sramota postavi in stoji tam sedaj mislim da že eno leto (če že ni toliko pa vsaj blizu tega). Ker pa vemo kdo so večinske žrtve se lahko gleda ta sramota. Na drugi strani se za Vukovar (ki je brez dvoma velika hrvaška tragedija v zadnji vojni a dogodek ki se v ničemer ne more primerjati z Jasenovcem) od srbske manjšine in srbskega državnega vrha zahteva, naj se slednji vsako leto vsakič znova opravičujejo.

Novinar pa z številko 80 000 žali vse tiste žrtve, za čigar imena nikoli nismo izvedeli. Najmanj kar bi moral napisati je to, da gre za številko ugotovljeno s strani hrvaških povojnih organov in da gre za žrtve ki so bile identificirane, da pa je delež tistih za katere nikoli ne bomo vedeli kdo so, neprimerljivo večji. Danes je ta cifra 80 000 čez 10 let bo 8000 kajne?
Payton20
# 30.08.2017 ob 14:29
Plošča stoji nedaleč od koncentracijskega taborišča, kjer so ustaši z istim sloganom pobili več kot 80.000 ljudi...

A je novinar namerno izpustil eno nulo?
Primus Rochwald
# 30.08.2017 ob 11:40
Živela Evropa!

*sarcasm off
slo-KP
# 30.08.2017 ob 15:56
Dejstvo pač je, da so se pripadniki HOS pod tem geslom leta 1991 pač borili proti srbski okupaciji in da si zaslužijo priznanje.
-------------------------
a veš kakšna piz.arija je bila na Hrvaškem zaradi tega gesla in to že v zgodnji jeseni 1991?
in kako je Tuđman ponorel zaradi tega?
in kako so ti norci od HOS-a zaplenjen top JNA postavili sredi Zagreba?
in kako jih je konec koncev potem Tuđman tudi razpustil?

HOS je bila Paragina politična vojska...
slo-KP
# 30.08.2017 ob 15:39
Hrvaška je žrtev ponesrečene Tuđmanove ideje o pomiritvi...
mislil je,da je emigraciji res do demokratične Hrvaške,danes pa se vidi,da jim je samo do denarja in ustaštva...seveda v nezavisni državi Hrvatski...

a vidite dragi moji Slovenci kako prav je imel dr.Bučar...pa Kučan...pa dr.Drnovšek...
in spomnite se kaj je Petrle zakuhal v začetku 90-ih...

treba bo priznati,dragi moji...komunisti so naredili več dobrega za slovenski rod,kot vsi drugi skupaj od 200 let nazaj...

brez komunistov mi danes države ne bi imeli...
no pa še žrtve lahko pogledamo...15 000 so jih povzročili od 1941-1945(vključujoč seveda povojne poboje),potem pa še
nekaj sto v povojnih letih in seveda treba jim je tudi pripisati montirane procese(okoli 50 ljudi) in še seveda cca 550 za Goli otok...

tako majhne cene ni plačala nobena država na svetu...to je dejstvo...
še Skandinavci so se bolj klali predno so se razdelili po državah pred dvesto leti...
še Švicarji so se pred dvesto,tristo leti bolj pobijali...

a je res al ni?
tone7
# 30.08.2017 ob 15:03
Jasenovac ni le sramota Hrvaške, temveč je sramota civilizirane Evrope, ki mirno gleda kako se ponovno dviguje fašizem. Hrvaška politika je že 1991 leta temeljila na ustaštvu.
Predsednik države Pahor je ustaške zločince poimenoval junake in s to izjavo osramotil našo državo
TIGR
# 30.08.2017 ob 14:46
Plošča stoji nedaleč od koncentracijskega taborišča, kjer so ustaši z istim sloganom pobili več kot 80.000 ljudi..

B.V. med 80 000 in cca 500 000 je kar precejšnja razlika. Neznanje, ignoranca ali kaj drugega?

Svetovno znana in ugledna organizacija Yad Vashem Center, ki se ukvarja z žrtvami holokavsta, je podala oceno, da je bilo v Jasenovcu ubitih več kot 500.000 ljudi, od tega so bile žrtve v večini srbske narodnosti.
vranek
# 30.08.2017 ob 14:39
Administrator, ce ti zgodovinska dejstva niso všeč, naj bo to tvoj osebni problem. Počasi te imam dost.
Hik
# 30.08.2017 ob 14:09
kapljač
kako je republika Slovenija sploh lahko prijateljska do ustaške Hrvaške?

Republika Slovenija je prijateljska do vsakogar, od kogar imajo osebne koristi njeni voditelji.
Grof_von_Baron
# 30.08.2017 ob 17:22
Daleč največji in najokrutnejši zločin v zgodovini v regiji, kjer konkurence sicer ne manjka.
Don Redshield
# 30.08.2017 ob 15:49
Resnično je na Hrvaškem velik problem neoustaštvo. Vendar bolj pazljivi moramo biti na nacistične pojave in relativiziranje zgodovine pri nas.
megan
# 30.08.2017 ob 14:56
Nemci so zgleda edini nekdaj agresorski narod v Evropi, ki je po vojni doživel očiščenje. Edino Nemci se danes sramujejo svoje vojne preteklosti. Razlog je verjetno v tem, da je edino Nemčijo po vojni doletela primerna kazen (bombardirana mesta, razdelitev države, plačevanje vojne odškodnine).
Italijani so tako v 1. kot v 2. svetoni vojni menjali stran, ko so ugotovili, da njihova prvotna ne bo zmagala in še kar poveličujejo fašizem. Hrvati so še zmeraj poveličujejo ustaštvo in pod njim narejene zločine in to dojemajo kot domoljubje, tudi Madžari nimajo čisto pravega odnosa do neslavnega dela svoje zgodovine.
Koperboy
# 30.08.2017 ob 14:32
Plošča stoji nedaleč od koncentracijskega taborišča, kjer so ustaši z istim sloganom pobili več kot 80.000 ljudi,

Mislim, da mora avtor članka malo ponoviti zgodovino Jasenovca.
Mali Marinko
# 30.08.2017 ob 16:00
Svatne, kdaj so to Međimurje, Istra in kvarnerski otoki pripadali Sloveniji?? Torej, bili njen integralni del? Kdaj se je na, rečmo, Krku govorilo slovensko? V zgodovini, ker zdaj se, saj je vsak tretji vikend na tem otoku v lasti Slovencev. Ampak to še ne pomeni, da gre za slovensko ozemlje. Glede Istre, lahko govorimo le, da je po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva ostala v Avstrijskem delu, Hrvaška pa v Madžarskem, ker ne pomeni, ne da so Slovenci Avstrijci, ne da so Hrvati Madžari in ne da je Istra Slovenska. Na obali so živeli večinoma Italijani,v celinskem delu pa... Najboljš, da si ogledaš cerkve po Istrskih vaseh in prebereš napise v glagolici, pa boš videl ali gre za Slovenski jezik ali ne. Govoriti, da so Istra, Međimurje in kvarnerski otoki Slovenski, enako je neumno, kot če bi kak nadobudni Hrvat natvezal, da so Prekmurje in Bela krajina hrvaški. Seveda, kot vsaka nacija, tudi pri nas se najde kak, ki del tujega ozemlja ima za naše. Za primer si poguglaj "terra irredenta", pa boš videl, da podobno kot pri nas Peter Kozler, tudi Talijani rišejo meje mal čez naše ozemlje. Isto je tudi pri Avstrijcih in Madžarih. Zaenkrat bodimo srečni s tem kar imamo, ker je veliko več kot smo imeli v Dravski banovini
Marko_Green
# 30.08.2017 ob 14:14
Josh k.@ Same cifre pobojev v Jasenovcu se gibljejo od 700.000 in vec!!

"Kot rečeno, celo nacistični generali so bili pretreseni nad temi zločini; tako je general von Horstenau, ki je bil Hitlerjev poslanik v Zagrebu, v svojem dnevniku leta 1942 pričujoče zapisal, da so bila ustaška taborišča v NDH »bistvo gnusa«, oficir, zadolžen za transport delovne sile v rajh, Arthur Häffner, pa je o Jasenovcu 11. novembra 1942 zapisal: »Koncept taborišč Jasenovac bi bilo treba pravzaprav razumeti kot koncept nekaj taborišč, ki so med sabo oddaljena nekaj kilometrov eden od drugega, sicer pa so zbrana okrog samega mesta Jasenovac. Brez ozira na javno propagando, je to najstrašnejše taborišče, ki bi se moglo primerjati edino z Dantejevim »Peklom«.«"
zozozo
# 30.08.2017 ob 14:11
Je pa vedno hecno, ko se @cairns pojavlja kot velik nasprotnik skrajnih desničarjev, ki so diskriminirali ljudi na podlagi narodnosti in vere, na drugih temah pa sam prav fanatično počne enako.
zozozo
# 30.08.2017 ob 14:10
@Binder - Obanaroda bi morali ozavescati o zlocinih komunistov in ustasov

Ah ja, ustaši so pobijali Srbe in Žide na podlagi narodnosti, komunisti pa ustaše na podlagi zločinov. To je enim kao enako.
svatne
# 30.08.2017 ob 13:52
Vdova Andrije Hebranga, šefa hrvaških komunistov, je v izjavi, posneti v emigraciji, kamor se je umaknila po umoru njenega moža, in ki so jo predvajali na HTV julija 2011, povedala, kaj ji je tik pred zasedanjem ZAVNOHa odgovoril na vprašanje, zakaj se dogovarja s Pavelićem in Nemci:
"NDH nam daje BiH, NOB nam daje Medjimurje, Istro in otoke. Zato dovoliti Paveliću odstop, dovoliti odhod in prehod nemških čet z juga domov in dogovoriti oblast skupaj z Mačkom!"
Tako so komunisti v pričakovanju konca vojne leta 1943 kšeftali z integralnimi deli slovenskih dežel - Medjimurjem, Istro in kvarnerskimi otoki, ki nikoli doslej niso bili pod oblastjo kake hrvaške države. To jim bodo sedaj zrihtali naši velemojstri prava in državništva - naši heroji, ki navdušeno ploskajo, če se pokaže špranjica, da pa morebiti ne bo Hrvaška do Debelega rtiča. Predsednik naše vlade (ve se, kateri!) je na proslavi v Kopru itak že zdavnaj izjavil, da je "Istra vrnjena Hrvaški"! Kaj to pomeni v duhu Dunajske konvencije, vemo.
šurda
# 30.08.2017 ob 13:31
Tudi zastava Hrvaške po osamosvojitvi leta 1991 je
zelo podobna tisti ustaški !
FancyBoy
# 30.08.2017 ob 17:54
Če si želite podoživeti vojno obdobje,priporočam obisk hrvaske. Oni so še kar v letu 42.
SamoRes
# 30.08.2017 ob 17:53
@pkorosec
uniforme vaških straž in obletnice pa podobno so zate pokopi.
Kekec99
# 30.08.2017 ob 16:36
@vojnaslo91
Kaj imam jaz veze s Jesenovcem?... pa jaz takrat se še rodil nisem...
-----------------------------------------------------
Po navadi te to ne moti.
gesan
# 30.08.2017 ob 14:43
sportivko
# 30.08.2017 ob 14:34
Sam katera vlada pa je takrat postavla to tablo, lava al desna?
........................................
........
Med njimi je potrebno res fanatično pregledat nijanse, ker se tako na oko zdi, da ni nobene razlike!

Od kar je Račan šel v maloro, je ta država šla politično še bolj v qurc kot naša po drniju!
gesan
# 30.08.2017 ob 14:37
Hik
# 30.08.2017 ob 14:09
kapljač
kako je republika Slovenija sploh lahko prijateljska do ustaške Hrvaške?


Republika Slovenija je prijateljska do vsakogar, od kogar imajo osebne koristi njeni voditelji.
................................
To pa je res!
gesan
# 30.08.2017 ob 14:36
Kako je lahko Evropa tako tumasta, da tem nacijem daje tolko potuhe?
A jo je prenehalo bolet, ker je leto 1945 že daleč nazaj?

Buthalci se mora vedno znova udarit z glavo v zid, da bi probal, če je zid zares trda snov.
zozozo
# 30.08.2017 ob 14:08
par zrežiranih mejnih sporov z nami pa bodo spet vsi enotni

In pri nas bo efekt enak. To se vedno splača obojnim politikom, našim in njihovim.
šurda
# 30.08.2017 ob 15:43
Nobena, skoraj nobena nogometna tekma ne mine brez
tega pozdrava pa naj gre za Hrvaški derbi ( še zlasti Hajduk.Dinamo )
ali na mednarodni tekmi ! Že zdavnaj jih bi morali izločiti iz vseh
mednarodnih tekmovanj, tako kot pred leti Angleže, da enkrat
končno dobijo lekcijo, ki si jo še kako zaslužijo !
mpotocnik
# 30.08.2017 ob 15:12
Prosim, da ne žalite novinarja ... saj stavek več kot 80000 ne nasprotuje vašim trditvam o več kot 700000 oz. 800000 ...

sarcasm off ... dejstvo je, da se ocene o žrtvah zelo razlikujejo, dejstvo je, da je ta plošča sramotna za hrvaško, dejstvo je, da je ena sama žrtev več kot preveč ... dejstvo je, da bi tudi pri nas morali prenehati z relativiziranjem zgodovinskih vlog. Pa ne morš pobijat ljudi samo zaradi razlike v verskem, političnem ideološkem prepričanju .. če imaš vsaj tri grame pameti.
gesan
# 30.08.2017 ob 14:41
PravnoSredstvo
# 30.08.2017 ob 14:30
Si predstavljate plosca z napisom "Sieg Heil!" v Nemciji? V blizini kaksnega bivsega taborisca ali kaj..
....................................
Trenutno ne!
Se pa bojim, da gre vse skupaj ravno v to smer!

PA še Jaka Štrumpf bo twitnil, da to ni nič spornega!
Tudi naš samooklicani general jaka bi bil precej zadovoljen z tem!
svyatoslav
# 30.08.2017 ob 17:09
Nekaj slikovnega gradiva o hrvaških zločinih v Jasenovcu, ki so bili v obdobju Broza tabu tema.
Taborišče je bilo porušeno, vsi raziskovalci pa so bili redno menjani ali za vedno odstranjeni.
Niso pa bili tako zadržani v centru Somon Vizental iz Jeruzalema. Intervju Efraima Zurova o Jasenovcu in Hrvatih.
In še njegovo mnenje o plošči v Jasenovcu.
Zagreb ima na hrbtu zelo zežko hipoteko iz obdobja 41-45 in 90-95, ki bo slej ko prej prišla v izplačilo.
svyatoslav
# 30.08.2017 ob 17:01
Ustaška plošča v Jasenovcu je v sramoto celotni dekadentni Evropi, za avnojsko Hrvaško pa ni kaj dodati.
Ustaška ideologija je prežela vse družbene sloje, od vlade, ki vsako leto hodi v Pliberk potočiti nekaj solz ustaškim zločincem, do šolnikov, ki od indoktrinirajo že otroke.
kapljač
# 30.08.2017 ob 16:28
slo-KP
Podpis pod vse poste.
Vsa čast!
mb128
# 30.08.2017 ob 15:48
Sicer pa veste kaj? To kar imajo oni oz. kar se gredo oni niti ni naš oz. ni samo naš problem! Le zakaj imamo pa EK? A je Hrvaška del Eu ali ni?! Torej naj se s temi ploščami pozabavajo v Bruslju najpej potem pa bomo videli kako naprej!
A Bruselj, tako se vsaj zdi na prvi pogled, je nekako okoren, štorast. Kot da ne bi vedel kaj naj stori. Vsaj točno ne. Poljska, Madžarska, Slovaška in na tem seznamu je tudi Hrvaška že dokaj dolgo. In ker je Bruselj tako štorast obstaja vsaj bojazen da bo ta lista iz leta v leto daljša!
Mislim kaj sploh je to Eu? Če mene vprašate je Eu skupek vrednot! A nacifašizem sapada med te vrednote? Če vsaj mene vprašate zagotovo ne! In kaj zdaj? Ali bo EK te vrednote na svojem ozemlju zatirala ali pa Eu kot taka sploh nima več smisla!
Jep smatram da je nastopil čas ne samo da kakšna država izstopi iz Eu ampak da se jo če ne zastopa vrednot Eu-ja če ne upošteva navodil, priporočil EK iz Eu-ja preprosto vrže ven!
slo-KP
# 30.08.2017 ob 16:20
slo-KP
Daj nehaj že nakladat!
Če že hočes zarezati globoko v tematiko mi odgovori na sledeče vprašanje! Od kod je prišel Gojko Sušak? Kar se pa Hos-a tiče so slednji samo pandan waffen SS! End of the story.
----------------
Gojko Šušak je kanadski ´´ picopek´´,čisti ustaš,zverina...takorekoč vojni zločinec...
vemo,oz. poznamo njegov plan z Bobanom o Herceg Bosni...

poznam Hrvaško...dobro...
Kazalo