Minister Ostojić je dejal, da gre za enega najboljših tovrstnih zakonov v Evropi, ko gre z skrb za ženske in pare, ki ne morejo imeti otrok zaradi zdravstvenih razlogov. Foto: EPA
Minister Ostojić je dejal, da gre za enega najboljših tovrstnih zakonov v Evropi, ko gre z skrb za ženske in pare, ki ne morejo imeti otrok zaradi zdravstvenih razlogov. Foto: EPA

Po besedah hrvaškega ministra za zdravje Rajka Ostojića je polnoletnim in delovno sposobnim ženskam, ki ne morejo zanositi po naravni poti, treba omogočiti vse, kar ponuja sodobna medicina. Sam pričakujem, da bodo razpravo o novi zakonodaji kmalu končali in da bodo lahko že z majem pomagali vsem, ki to potrebujejo.

Minister meni, da gre za zelo zapleteno vprašanje, ki odpira vrsto etičnih, bioetičnih, socioloških, pravnih in drugih civilizacijskih vprašanj, zato pričakuje, da se bodo razprave v javnosti, ki potekajo že od prvih napovedi sprememb sedanjega zakona, nadaljevale.

V javnosti je najbolj odmevala napoved Ostojića, da bodo na račun hrvaškega zavoda za javno zdravstvo omogočili oploditev z biomedicinsko pomočjo tudi ženskam brez partnerjev, ne glede na to, ali imajo zdravstvene težave z oploditvijo ali ne.

Katoliška cerkev na Hrvaškem in predstavniki konservativnih strank so posebej nasprotovali možnosti, da bi bile biomedicinske pomoči pri oploditvi deležne ne le samske, ampak tudi istospolno usmerjene ženske. Vlada je pojasnila, da gre za zakon za zdravljenje neplodnosti in ne za zakon, ki ureja druge zakone, kot je tisti o pravicah istospolno usmerjenih skupnostih.

Z novim zakonom je predvidena možnost oploditve 12 jajčec in ne več treh, kot določa veljavni zakon, ki ga je sprejela prejšnja desnosredinska oblast. V telo ženske bodo po novem lahko vnesli dva zarodka, starejšim od 38 let pa tri.

Določilo v nasprotju z naukom Cerkve
Sporna je za Katoliško cerkev tudi usoda zarodkov, ki jih klinike ne bodo uporabile za biomedicinsko oploditev, saj je po novem predvideno, da jajčece ali zarodek hranijo pet let, nato pa jih lahko podarijo drugim zdravstvenim ustanovam za zdravljenje parov ali žensk. Če tega ne bi spremenili, bodo jajčeca ali zarodke uničili, kar pa je nesprejemljivo glede na nauk Cerkve o začetku življenja.

Novi zakon predvideva pravico otrok, ki so bili rojeni s pomočjo biomedicinske oploditve, da jih bodo do njihovega 18. leta seznanili z identiteto donatorjev jajčec ali semena. Predlog predvideva tudi načelo pravičnosti, ki bo odpravilo določilo, da morajo vse ženske in pari opraviti pravno in psihološko svetovanje, ki je bilo za njih velikokrat boleče.