Mio je oče odpeljal na urgenco, ker se je začela dušiti s fižolčkom. Foto: Youtube
Mio je oče odpeljal na urgenco, ker se je začela dušiti s fižolčkom. Foto: Youtube
Mati Dijana je neutolažljiva. Foto: Youtube

Zdravniško osebje, ki je dobilo odpoved zaradi vrste napak in odstopanj od standardnih postopkov, je odgovorno, ker Mii Antunović niso zagotovili zdravniškega spremstva od urgence do bolnišnice Merkur. Poleg tega so odredili 3. stopnjo nujnosti namesto prve, kot je v takih primerih obvezno, poroča Jutarnji list.

Odpustitev dveh zdravnikov in medicinskega tehnika je svojevrsten precedens v hrvaškem zdravstvu. Čeprav primer nesrečne deklice sicer ni edina smrt bolnika zaradi napake pri zdravljenju, pa je to prvič, da je nekdo od zdravnikov zaradi tega dobil "delavsko knjižico".

Do zdaj so bile namreč kljub številnim sodniškim razsodbam edine sankcije, ki so doletele zdravnike za storjene napake, izplačila odškodnin iz proračunov bolnišnic in opozorilo zdravnikom. Poudariti velja, da do zdaj niti en zdravnik na Hrvaškem ni ostal brez licence oz. ni preživel enega samega dneva v zaporu.
Kazenske prijave?
Čeprav neutolažljivim mladim staršem preminule deklice Dijani in Ivanu Antunoviću nihče ne more nadomestiti izgube otroka, pa Antunovića pozivata ministrstvo za zdravje in policijo, da se jasno izrečeta, kdo je odgovoren za nesrečni dogodek.

Če bodo tri odpustitve edina kazen za odgovorne zdravnike in če bo policija na podlagi zbranih dokazov sprožila kazenski postopek zoper katerega izmed zdravnikov, se bo še videlo. Neuradno pa je Jutarnji izvedel, da je ministarstvo za zdravje uvedlo nadzor tudi v preostalih dveh zdravstvenih ustanovah, v katerih so zdravili (oziroma niso zdravili) Mie, zato obstaja možnost, da bo odgovornih še več.
Očetova tragedija
Naj spomnimo: 18-mesečno Mio je 6. aprila oče pripeljal na urgenco, ker je pogoltnila fižolček in se začela dušiti. Zdravniki so jo pregledali, a vztrajali, da z njo ni nič narobe. Na očetove zahteve naj ji le pomagajo ali pa ga vsaj napotijo h kateremu drugemu zdravniku, so mu nazadnje le naročili rešilno vozilo za prevoz do druge bolnišnice, toda brez zdravnika.

Kljub očetovim zahtevam, da naj ju odpeljejo v glavno zagrebško bolnišnico Rebro, ju je reševalni avtomobil odpeljal v bolnišnico Merkur, kjer ga ni pričakal nobeden izmed zdravnikov, zato je oče sam taval po bolnišnici. Ko so zdravniki Mio le sprejeli, so začeli postopek, toda tujek je že zašel v pljuča, zato so otroka napotili v Rebro. Tam jo je le pričakala zdravniška ekipa, vendar je bilo prepozno in po poldrugo uro dolgem oživljanju je deklici odpovedalo srce.