Glasovanje o t. i. Marijinem zakonu v srbskem parlamentu je znova vzbudilo burno javno razpravo o kaznih za kršitelje. Poleg višje zaporne kazni in registra pedofilov so nekateri predlagali kemično kastracijo. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje o t. i. Marijinem zakonu v srbskem parlamentu je znova vzbudilo burno javno razpravo o kaznih za kršitelje. Poleg višje zaporne kazni in registra pedofilov so nekateri predlagali kemično kastracijo. Foto: MMC RTV SLO
Pedofili in drugi storilci kaznivih dejanj bi bili poleg vpisa na seznam vključeni tudi v DNK-register Centra za kriminalistične preiskave Ivana Vučetića v Zagrebu. Foto: Thinkstock

Poleg strožjih kazni zakon predvideva tudi t. i. register pedofilov, ki se uradno imenuje Seznam storilcev spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja otrok. Kot piše slobodnadalmacija.hr, naj seznam pedofilov ne bi bil javen, prav tako pa bo dostop do njega na voljo samo določenim osebam.

"Le določeni zaposleni na ministrstvu za notranje zadeve, v državnem tožilstvu in na sodiščih bodo imeli dostop do seznama kršiteljev. Izdelava seznama je v skladu s Konvencijo Sveta Evrope o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo," so omenjenemu časopisu sporočili s pristojnega ministrstva.

Podjetja in društva bi lahko preverjala zaposlene
Podjetja in športni klubi, ki delajo z otroki, pa lahko na ministrstvo za pravosodje vložijo prošnjo za pregled, ali je bila neka oseba, ki bi jo radi zaposlili ali pa bo pri njih delala kot prostovoljec, v preteklosti obsojena zaradi spolnega nasilja nad otrokom.

Seznam pedofilov in višje zaporne kazni pa po mnenju sodnika Zorana Matulovića niso zagotovilo, da kršitelj svojih dejanj ne bo ponovil: "Temu v prid govori tudi predlog srbske skupščine, da bi uvedli kemično kastracijo," je dejal za slobodnodalmacija.hr.
Matulović je prav tako dejal, da pri pedofilih ne moremo govoriti le o motnji osebnosti, "temveč o bolezni, saj drugače ne znam pojasniti dejanja očeta, ki spolno nadleguje svojega pet let starega otroka". "Menim, da bi morali storilce - poleg zaporne kazni - poslati tudi na psihiatrično zdravljenje ali na neko drugo medicinsko zdravljenje. Morali bi najti način, kako bi se dalo ta nagon kontrolirati še na kakšen drugačen način, kot ga uvaja psihiatrija. V večini primerov, v katerih sem sodil, so pedofili zanikali svoje dejanje, kar kaže na to, da nimajo nikakršne slabe vesti in s tem tudi ne dajejo zagotovila, da svojega dejanja ne bodo ponovili."
Višje kazni
Novi hrvaški kazenski zakon za spolni odnos z otrokom predpisuje zaporno kazen od enega do desetih let, če je zločin storjen z grožnjo in silo ali zlorabo oblasti ali težkega položaja otroka, pa je predpisana kazen od treh do 15 let zapora.

Kazen ne sme biti nižja od petih let, če gre za težke poškodbe, oviran čustveni razvoj posameznika ali zanositve, če dejanje povzroči več kršiteljev hkrati, ali če je kršitelj oseba, ki je krvno povezana z otrokom ali pa z njim živi v skupnem gospodinjstvu.

Če otrok zaradi spolnega nasilja umre, izrečena kazen ne sme biti nižja od desetih let in ne višja od 40 let zaporne kazni.