Hrvati so se na predčasne volitve podali istega dne kot Slovenci - 4. decembra. Na Hrvaškem je prepričljivo slavila koalicija kukuriku, tako da hrvaški predsednik Ivo Josipović ni imel težav pri določanju mandatarja za sestavo nove vlade. Foto: EPA
Hrvati so se na predčasne volitve podali istega dne kot Slovenci - 4. decembra. Na Hrvaškem je prepričljivo slavila koalicija kukuriku, tako da hrvaški predsednik Ivo Josipović ni imel težav pri določanju mandatarja za sestavo nove vlade. Foto: EPA
Zoran Milanović
Milanović je najmljaši premier Hrvaške od osamosvojitve. Foto: Reuters
Hrvaška dobila vlado

Milanovićevo ekipo je v 151-članskem saboru podprlo 89 poslancev koalicije kukuriku, proti je bilo 28 poslancev, večinoma iz vrst HDZ-ja, ki se po osmih letih na oblasti seli v opozicijo, 12 se jih je vzdržalo. Hrvaška je tako dobila dvanajsto vlado in desetega premierja.

Referendum o vstopu v EU 22. januarja 2012
Hrvaški sabor je spremenil deklaracijo o temeljnih načelih pogajanj za polnopravno članstvo v Evropski uniji in določil, da bo referendum o vstopu države v EU 22. januarja 2012. Izvedbo referenduma so prestavili za najmanj dva tedna, ker je deklaracija določala skrajnji rok za referendum 30 dni po podpisu pristopne pogodbe z EU, torej do 8. januarja.

S 45 leti je Milanović najmlajši hrvaški premier od osamosvojitve; tudi njegova vlada je najmlajša – njeni člani imajo v povprečju 48 let. Najstarejša ministra sta Radimir Čačić in Slavko Linić, ki sta bila rojena leta 1949, oba sta bila tudi v vladi pokojnega socialdemokratskega premierja Ivice Račana. Najmlajši je minister za podjetništvo in obrt 37-letni Gordan Maras (SDP).

Štiri ministrstva več kot v prejšnji vladi
Milanovićeva vlada bo imela 20 ministrstev, štiri več kot prejšnja vlada. V njej bodo štirje podpredsedniki, med njimi so minister za gospodarstvo Čačić (HNS), ministrica za socialno politiko in mlade Milanka Opačić (SDP), minister za regionalni razvoj in sklade EU-ja Branko Grčić (SDP) ter podpredsednik vlade za notranje, zunanje in evropske zadeve Neven Mimica, ki pa ne bo vodil nobenega ministrstva.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve je postala Vesna Pusić (HNS), finančni minister bo Linić (SDP), notranji minister Ranko Ostojić (SDP), obrambni minister Ante Kotromanović (SDP), medtem ko bo resor turizma vodil Veljko Ostojić (IDS). SDP ima 14 ministrov, HNS štiri in IDS enega. Edini nestrankarski minister je Orsat Miljenić, ki bo vodil resor pravosodja.

Napovedana decentralizacija države
Milanović je v nagovoru ob predstavitvi programa in članov svoje vlade poudaril, da bo morala nova vlada omejiti proračunsko porabo in znižati primanjkljaj ter vlagati v proizvodnjo in gospodarsko rast. Poudaril je, da ne bodo drastično znižali obstoječih socialnih pravic, posebej ko gre za izobraževanje in zdravstveno varstvo.

"Če zdaj spremenimo zgodbo, bo tudi priložnosti za nas," je ocenil Milanović in napovedal, da bo prvi izziv in naloga nove vlade proračun za leto 2012. Omenil je decentralizacijo države ter politiko, s katero si bodo prizadevali zmanjšati razlike med gospodarsko razvitimi območji, kot sta Zagreb in Istra, s tistimi revnejšimi v Slavoniji in Dalmaciji.

Treba zagotoviti delovanje institucij
"Želimo si politiko brez korupcije in družbo brez korupcije. Boj proti korupciji je zgolj sredstvo, ko zadeve niso več pod nadzorom," je dejal in pojasnil, da je treba zagotoviti delovanje državnih institucij, in sicer od neodvisnega pravosodja do policije.

Kar zadeva zunanjo politiko, je Milanović poudaril prizadevanja Hrvaške za krepitev sosedskih odnosov z državami v regiji, posebej z BiH-om. Omenil je še pomen uradne vključitve Hrvaške v enakopravno delovanje Evropske unije.

Hrvaška dobila vlado