Sodnik Ivan Turudić je tudi tokrat opomnil obtoženega Sanaderja, naj ne skače v besedo Vidakoviću in sodniku. Tako Sanaderja kot enega izmed njegovih odvetnikov, Gorana Suića je opomnil tudi zaradi posmehovanja med pričanjem Vidakovića. Foto: Reuters
Sodnik Ivan Turudić je tudi tokrat opomnil obtoženega Sanaderja, naj ne skače v besedo Vidakoviću in sodniku. Tako Sanaderja kot enega izmed njegovih odvetnikov, Gorana Suića je opomnil tudi zaradi posmehovanja med pričanjem Vidakovića. Foto: Reuters
Ivo Sanader
Ivo Sanader se je še vrnil v pripor. Po odločitvi ustavnega sodišča ima do ponedeljka čas, da položi 1,65 milijona evrov varščine, s čimer bi se lahko branil s prostosti. Foto: Reuters

Vidaković je povedal, da je bil v avtomobilu na parkirišču pred poslopjem Hypo Leasinga v Celovcu, ko je takratni direktor Wolfgang Kulterer stopil proti zadnjemu izhodu stavbe, v rokah pa je imel rumeno kuverto formata A5.

"Takrat sem zagledal tudi Sanaderja, pozdravila sta se in Kulterer mu je izročil omenjeno kuverto. Nato se je Sanader poslovil in odšel do črnega džipa, v katerem ga je čakala močnejša črnolaska," je povedal Vidaković. Pojasnil je, da nihče ni nič podpisoval in da je bilo omenjeno srečanje zelo kratko. Dodal je, da je sedel v avtomobilu, ker je nameraval vstopiti v stavbo, od Kultererja in Sanaderja pa je bil oddaljen približno sedem ali osem metrov.

Provizije v Avstriji niso bile nezakonite
Poleg tega je Vidaković dejal, da so se tudi v pisarni Hypo Leasinga, v kateri so bili tudi uradniki oddelka banke Hypo Alpe-Adria za poslovanje v tujini, pogovarjali, da bo Sanader dobil provizijo. Kot je dodal, provizije v Avstriji niso bile kaznivo dejanje - plačala jih je banka, šle pa so v breme najemnika posojila, kar je bil v omenjenem primeru hrvaška država, ki je takrat od Hypo banke dobila 20 milijonov evrov za nakup hrvaških veleposlaništev.

"To je bil prvi veliki posel za takratno majhno avstrijsko banko, priporočilo za pogodbo med Hypo banko in hrvaškim zunanjim ministrstvom pa je podal takratni avstrijski zunanji minister Alois Mock," je izpostavil Vidaković.

Povedal je, da je kot honorarni sodelavec Hypo banke konec leta 1994 večkrat peljal Kultererja in takratnega direktorja Hypo Leasinga Günterja Striedingerja v Zagreb na srečanja na zunanjem ministrstvu. Na direktorski položaj v Hypo Leasingu so ga imenovali jeseni 1995, potem ko je več kot tri leta redno sodeloval z banko in je bil seznanjen z njenim poslovanjem na Hrvaškem.

Spomni se za 16 let nazaj, ne pa zadnjih let
Sanaderjeva obramba je v celoti zavrnila pričanje Vidakovića, ker je presodila, da ima "selektiven spomin" in da se odlično spominja vseh podrobnosti, ki bremenijo Sanaderja, medtem ko se ne spomni dogodkov, ki so bili pred nekaj meseci. Srečanja na parkirišču pa niso omenjali.

Proti Vidakoviću so letos začeli preiskavo, ker ga sumijo odgovornosti, da je oškodoval Hypo Leasing za 18,5 milijona kun (2,5 milijona evrov), obramba pa ga je v navzkrižnem zaslišanju poskusila predstaviti kot neverodostojno pričo. Vidaković, ki sicer živi v Los Angelesu v ZDA, je zanikal, da se je dogovoril s tožilstvom, da bo pričal proti Sanaderju v zameno za ustavitev postopka proti njemu.

Sojenje brez prekinitve
Tožilstvo Sanaderja obtožuje, da je kot takratni namestnik zunanjega ministra prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od Hypo banke, in vojnega dobičkarstva, ker se je vse dogajalo med vojno na Hrvaškem. Pred kratkim so v enotno obtožnico proti Sanaderju združili tudi primer domnevne podkupnine, ki naj bi jo madžarska energetska družba Mol plačala zaradi prepustitve upravljavskih pravic v družbi Ina. Domnevno gre za deset milijonov evrov.

Sojenje bodo nadaljevali v petek, ko bodo zaslišali naslednjo pričo v primeru Hypo banke.