Hrvaški mig 21 je 5. avgusta strmoglavil na svojem zadnjem poletu, ki bi bil zadnji, tudi če bi letalo uspešno prestalo. Foto: EPA
Hrvaški mig 21 je 5. avgusta strmoglavil na svojem zadnjem poletu, ki bi bil zadnji, tudi če bi letalo uspešno prestalo. Foto: EPA

To je na današnji seji državnega sveta za obrambo potrdil hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki je povzel poročilo preiskovalne komisije. Dejal je, da se je napaka pojavila na hidravličnem sistemu letala in povzročila vrsto verižnih reakcij, odpovedali so tudi nekateri drugi tehnični elementi.

"Komisija je sklenila, da ni bilo napak in kršitev postopkov pri sprejemanju vojaških odločitev v poveljniškem sistemu," je po poročanju hrvaškega radia dejal Josipović. Napovedal je nadaljevanje preiskave, da bi ugotovili, zakaj se je pojavila napaka na hidravliki letala.

Podobno pojasnilo so takoj po nesreči objavili tudi na hrvaškem obrambnem ministrstvu, ko so poudarili, da je okvara nastala na podvozju, ki je povzročila požar na letalu.

Pilot hidravliko krivil takoj po nesreči
Tudi pilot strmoglavljenega miga Stanko Hrženjak je na novinarski konferenci po nesreči povedal, da je med rutinskim poletom iz Zadra proti Zagrebu nehal delovati hidravlični sistem na letalu in da je zagorel motor. Takrat je dejal, da je bilo z letalom pred vzletom z zadrskega letališča vse v redu.

Pilot s 25-letnimi izkušnjami se je iz miga katapultiral, potem ko je usmeril letalo na nenaseljeno območje. Ob tem ni utrpel nobenih poškodb.

Ironično, letalo je strmoglavilo na svojem zadnjem poletu, saj bi ga 15. avgusta upokojili. Strmoglavljenje letala in zapleti z remontom migov v Ukrajini so na Hrvaškem v preteklih tednih spet odprli razprave o usodi hrvaškega vojaškega letalstva. Zaradi pomanjkanja denarja v proračunu je bilo slišati tudi predloge, da bi vojaško letalstvo kot vejo oboroženih sil opustili.

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes nasprotoval ukinitvi hrvaškega vojaškega letalstva in napovedal, da ne bodo več krčili proračuna za obrambo, ki je v višini 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda.