Pod zahtevo za znižanje DDV-ja sta se podpisala Hrvaško novinarsko društvo in Sindikat novinarjev Hrvaške. Foto: RTVSLO
Pod zahtevo za znižanje DDV-ja sta se podpisala Hrvaško novinarsko društvo in Sindikat novinarjev Hrvaške. Foto: RTVSLO

Letošnje leto je bilo katastrofalno za hrvaški tisk. Najprej je ugasnil dolgoletni časopis Vjesnik, sledila pa sta mu še tednika Nacional in Forum.

Poleg tega so po podatkih Hrvaškega novinarskega društva (HND) letošnje naklade časopisov za deset odstotkov nižje kot v lanskem letu. Stanje ni nič boljše niti v radijskem in televizijskem novinarstvu.

"Ena izmed velikih težav je tudi nelikvidnost. Sicer pa je najpomembneje poudariti, da je vsaka kršitev ali nespoštovanje socialnih pravic udarec novinarski svobodi, čemur sledi poslabšanje novinarstva," je dejal predsednik HND-ja Zdenko Duka.

Težavo predstavlja tudi to, da imajo zaradi nelikvidnosti banke največje lastniške deleže v medijih. Po mnenju Duke je stanje v časopisih težko tudi zaradi neposrednega vpliva novih medijev.

Duke meni, da pravosodje ne sme pomilostiti lastnikov medijev, ki so imeli do leta 2007 v medijih veliko dobička in ga potem preusmerili v druge dejavnosti.

"Sprejeli smo nižje plače, ne moremo pa sprejeti poniževanja in zmerjanja. Stanje je tako težko, da država ne sme stati ob strani. Zaradi nižjih naklad in prihodkov od oglaševanja novinarji ostajajo brez dela," je dejal predsednik Sindikata novinarjev Hrvaške (SNH) Anton Filić.

Filić vladi predlaga, da bi poleg znižanja DDV-ja država lahko posnemala tudi primer Francije, ki iz posebnega sklada študentom financira nakup časopisov.

"Na tak način ohranjajo tudi navado branja časopisov," je vlado podučil Filić.