Milanović se je s predstavniki protestnih veteranov, ki sicer ne predstavljajo celotne veteranske populacije, srečal že večkrat. Foto: EPA
Milanović se je s predstavniki protestnih veteranov, ki sicer ne predstavljajo celotne veteranske populacije, srečal že večkrat. Foto: EPA
Kolinda Grabar Kitarović
Veterani, ki protestirajo že več kot 220 dni, uživajo podporo tako opozicijskega HDZ-ja kot predsednice Kolinde Grabar Kitarović in Katoliške cerkve. Foto: EPA
Veterani ohranjajo šotor tudi po srečanju z Milanovićem

Del veteranov že dalj časa protestira v šotoru na Savski ulici pred ministrstvom za veterane, ena njihovih glavnih zahtev pa je bil odstop ministra za veterana Predraga Matića, ta zahteva pa se je medtem razširila tudi na premierja Milanovića.

Veterani so dolgo opozarjali na premierjevo domnevno pomanjkanje pripravljenosti na dialog, današnje srečanje pa se je zgodilo po napetostih konec prejšnjega tedna. Takrat so namreč veterani in podporniki s Savske ulice brez ustreznega dovoljenja prišli protestirat na Markov trg pred poslopje vlade in se umaknili v cerkev, kjer so prenočili, sledil pa je tudi kratek spopad s policijo.

Veterane naj bi zanimalo dostojanstvo ...
Milanović je po srečanju dejal, da so njihove težave za Hrvaško resnično majhne in rešljive ter da ni bilo potrebe po "velikem hrupu". Predstavniki veteranov, ki jih odkrito podpira opozicijski HDZ, uživajo pa tudi podporo Cerkve, so na srečanje večinoma prišli v vojaških uniformah. V uvodu so poudarili, da niso prišli iskat gmotnih pravic, temveč dostojanstvo.

... a tudi finančna sredstva
Med pogovorom se je vendarle izkazalo, da gre tudi za iskanje določenih proračunskih sredstev za denarno pomoč socialno ogroženim veteranom, za pokojnine pripadnikom hrvaške vojske v BiH-u, izobraževanje otrok veteranov ter zdravljenje najtežjih invalidov in žrtev posttravmatske stresne motnje (PTSM).

Veterani bi preganjali
Veterani so zahtevali tudi izdelavo registra napadalcev na Hrvaško. Premier Milanović jim je pojasnil, da so bili vsi tisti pripadniki srbske skupnosti na Hrvaškem, ki so z orožjem nasprotovali hrvaški državi, deležni zakona o aboliciji, ki so ga na Hrvaškem sprejeli v času pokojnega predsednika Franja Tuđmana. Izjema so sicer storilci vojnih zločinov.

"Nekateri izmed upornikov so danes tudi politiki, ne glede na to, ali to ustreza vam ali meni. Tega ne morem spremeniti; ne bo registra. V nasprotnem bi bili vsi ti ljudje preganjani in tožilstvo bi ovadilo več deset tisoč ljudi, česar si ne more privoščiti nobena država," je izjavil Milanović. Poudaril je, da je Hrvaška s tem zakonom pokazala tudi milost in velikodušnost do nasprotnikov.

Veteran tarča veteranov
Največ kritik dela veteranov je sicer letelo na ministra Matića - ki je sicer tudi sam priznan veteran -, ki mu protestniki očitajo izogibanje pogovorom, kar naj bi bil eden izmed razlogov za proteste. Zato so zahtevali njegov odstop. Tudi danes so dejali, da je Matić preslepil Milanovića, ker ga ni obveščal o vsem v njegovem resorju.

Matić je večino očitkov zavrnil in omenil vrsto zakonskih rešitev, s katerimi je levosredinska vlada izboljšala status veteranov in njihovih družin. Premier Milanović je dejal, da so se verjetno zgodile določene napake v delovanju ministrstva do veteranov, a da nikakor niso bile namerne.

Dogovorjeno novo srečanje
Srečanje med predstavniki vlade in delom veteranov je trajalo nekaj več kot uro in pol, potekalo pa je brez povišanih tonov. Sestanek so v živo prenašali številni mediji.

Minister Matić in obrambni minister Ante Kotromanović, ki se je prav tako udeležil srečanja, sta se s predstavniki protestnikov dogovorila za nadaljevanje pogovorov čez teden dni, ko naj bi reševali konkretne težave veteranske skupnosti.

Predstavniki veteranov pa s sestankom kljub temu niso povsem zadovoljni. Nezadovoljni so namreč, da se premier Milanović ni odzval na njihovo zahtevo, da obsodi izraze "barbari" in "militanti", ki jih v javnosti povezujejo z njimi. Napovedali so še, da protestni šotor na Savski ulici do preklica ostaja.

Veterani ohranjajo šotor tudi po srečanju z Milanovićem