Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za torek napovedala že četrti krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank in poslanci nacionalnih manjšin o mandatarju. Foto: EPA
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za torek napovedala že četrti krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank in poslanci nacionalnih manjšin o mandatarju. Foto: EPA

Pogovore o sestavi nove hrvaške vlade bosta nadaljevali le stranka Most neodvisnih list in levosredinska koalicija Hrvaška raste, potem ko je desna Domoljubna koalicija zapustila tristransko srečanje v Zagrebu.

Dosedanji premier Zoran Milanović je že napovedal, da ne bo več predsednik vlade.

Predsednik Mosta Božo Petrov je po dvournem srečanju dejal, da bodo nadaljevali pogajanja o sodelovanju v novi hrvaški vladi s predstavniki koalicije Hrvaška raste.

"Pred nami so še trije dnevi pogovorov. Upamo, da jih bomo do torka sklenili in da bomo dobili mandatarja ter končali druge zadeve," je izjavil Petrov, ki je skupaj z Milanovićem stopil pred novinarje pred sedežem Mosta. Dodal je, da se danes niso pogovarjali o konkretnih imenih, temveč o načinih vodenja nove vlade.

Milanović je poudaril, da ne bo več hrvaški premier in da je njihov kandidat Petrov. "Ne vidim se na nobenem položaju, opravljal bom kakšno resno delo," je izjavil. Dodal je, da bodo pogajanja z Mostom nadaljevali v nedeljo in da so na mizi pogovori o nestrankarskem kandidatu za mandatarja ali kandidatu iz Mosta. Poskusil bo prepričati svoje kolege, da bo mandatar nekdo iz Mosta.

Most je na današnjem srečanju pričakoval odgovore SDP-ja in HDZ-ja na dokument, ki so ga naslovili Preliminarni dogovor za konstituiranje hrvaškega sabora in oblikovanje nove vlade Republike Hrvaške. Med drugim so zapisali, da bo novi premier izbran s soglasjem in bo ali nevtralna oseba ali predstavnik Mosta. SDP je danes sprejela vse predloge Mosta iz tega dokumenta.

Današnje tristransko srečanje je po 15 minutah zapustil predsednik HDZ-ja Tomislav Karamarko, ki je pojasnil, da ne more podpisati dokumenta, ker je šlo za "specifičen slog izsiljevanja". Ocenil je, da ni mogel podpisati nejasnega dokumenta o koaliciji, v katerem ni nič natančno določeno, temveč se po njegovih besedah govori o razdelitvi plena in stolčkov.

Dodal je tudi, da ni želel podpisati pogodbe o skupni vladi s SDP-jem, ki jo ima odgovorno za gospodarsko krizo in uničevanje temeljnih vrednot hrvaške države.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za torek napovedala četrti krog posvetovanj o sestavi nove vlade. Pričakuje, da bo katera izmed političnih opcij prišla s podporo najmanj 76 poslanskih mandatov.