Del hrvaških veteranov, ki jih vodi vojni invalid Đuro Glogoški, zahteva Milanovićev odstop, če ne bodo zadovoljni z dogovorom z vlado. Foto: EPA
Del hrvaških veteranov, ki jih vodi vojni invalid Đuro Glogoški, zahteva Milanovićev odstop, če ne bodo zadovoljni z dogovorom z vlado. Foto: EPA
Veterani zahtevali odstop Milanovića

Vodja protestnikov, stoodstotni vojni invalid Đuro Glogoški, ki vodi tudi protestnike v šotoru pred ministrstvom za veterane v Savski ulici v Zagrebu, je ob koncu večurnega zabavnega programa premierju Milanoviću očital, da nima razumevanja za veterane in mu do naslednjega četrtka postavil rok, da začne javni dialog z njimi. V četrtek bo sicer minilo že 200 dni od začetka veteranskega protesta pred poslopjem ministrstva za veterane.

"Če ne morete zagotoviti prihodnosti hrvaškem narodu, potem odstopite s položaja. Če ne prej, pa 30. maja," je dejal Glogoški, ki je za 30. maj napovedal tudi proteste pred poslopjem vlade. "Takrat bo nekdo moral odstopiti," je povedal. Do leta 2001 so na Hrvaškem 30. maja sicer praznovali dan državnosti, s prihodom koalicijske vlade pokojnega premierja Ivice Račana pa so ga začeli praznovati 25. junija.

Glogoški je v soboto še povedal, da pred ministrstvom za veterane v Savski ulici protestirajo "ne zgolj zaradi hrvaških veteranov, temveč zaradi vsakega malega človeka, ki živi na Hrvaškem". "Ostali bomo v Savski, dokler ne bomo ustvarili družbe po meri vsakega človeka na Hrvaškem," je še dejal. Hrvaški mediji so sicer pred kratkim objavili, da ima Glogoški kot vojni invalid najvišjega razreda vsak mesec približno 25.000 kun (3.230 evrov) pokojnine.

Kdo ne želi dialoga?
Kot poroča hrvaški portal index.hr, je Glogoški na shodu zbranim dejal, da se vlada izmika pogovoru, zavaja državljane in v pravicah izenačuje agresorja in veterane.

A Glogoški in Milanović sta se neformalno srečala že na začetku protestov pred ministrstvom. Takrat dogovora niso dosegli, saj veterani, ki jih vodi Glogoški, zahtevajo brezpogojni odstop ministra za veterane Predraga Matića in dveh njegovih pomočnikov. Milanović in Glogoški sta se na kratko srečala v petek ob 20. obletnici operacije Blisk v Okučanih, ko naj bi se pogovarjala o uradnem srečanju na vladi.

Na shodu desni politiki, vojni zločinci in ustaši
Sobotnega protesta so se udeležili tudi predstavniki desnih strank, pa tudi obsojena vojna zločinca Branimir Glavaš in Dario Kordić. Index.hr spominja, da je haaško sodišče Kordića obsodila na 25 let zapora zaradi pokola civilstov v Lašvanski dolini in odgovornosti, ki jo je imel za pokol v Ahmićih, kjer je bilo ubitih 116 bošnjaških civilistov.

Protestnike je podprl tudi predsednik opozicijskega HDZ-ja Tomislav Karamarko. Organizatorji so kot nastopajočega povabili tudi ustaštvu naklonjenega nacionalističnega pevca Marka Perkovića Thompsona.

Veterani zahtevali odstop Milanovića