Perkovića bodo izročili Nemčiji. Foto: BoBo
Perkovića bodo izročili Nemčiji. Foto: BoBo

Na odločitev zagrebškega županijskega sodišča o izročitvi Perkovića sta se pritožila njegova obramba in hrvaško tožilstvo, ki sta trdila, da je primer zastaral, a je vrhovno sodišče z današnjo odločitvijo njuni pritožbi zavrnilo. Kot je pojasnilo, pri evropskem pripornem nalogu zastaranje - skladno z domačo zakonodajo - ne velja za kazniva dejanja. Perkovića morajo Nemčiji izročiti v desetih dneh po pravnomočnosti sodbe o izročitvi.

Perkovićev odvetnik Anto Nobilo je že pred odločitvijo sodišča napovedal, da se bodo v primeru, da vrhovno sodišče potrdi odločitev prvostopenjskega sodišča o izročitvi, pritožili še na ustavno sodišče in zaprosili za izdajo začasnega ukrepa za odložitev izročitve. "Takoj, ko sem videl, kdo je sedel v sodniškem svetu, mi je bil jasen končni rezultat," je dejal Nobilo.

Nekdanji visoki uslužbenec jugoslovanske tajne službe je obtožen organizacije atentata na hrvaškega emigranta Đurekovića na Bavarskem leta 1983. Nobilo pravi, da celoten primer temelji na lažni obtožbi, dokumenti, do katerih se je dokopal, pa govorijo o tem, da Vinko Sindičić, ki je pred nemškim sodiščem edini neposredno obtožil Perkovića za organizacijo atentata na Bavarskem, obtožbe pisno umika, saj da jih je izrekel pod pritiskom nemškega tožilstva in tajnih služb.