V Maleziji je v poplavah umrlo deset ljudi. Foto: EPA
V Maleziji je v poplavah umrlo deset ljudi. Foto: EPA
Filipini
Nad Filipini še vedno divja tropska nevihta Jangmi. Foto: EPA

Filipine je v nedeljo dosegla tropska nevihta Jangmi in do zdaj zahtevala 30 smrtnih žrtev. V Maleziji, ki se že skoraj dva tedna sooča z najhujšimi poplavami v zadnjih letih, je umrlo najmanj 10 ljudi.

Jangmi je na Filipinih povzročil poplave in zemeljske plazove. Domove je zapustilo prek 30.000 ljudi. Nevihta se pomika proti vzhodu in naj bi v osrednjem predelu države po napovedi vremenoslovcev sredi tedna prinesla še več padavin.

Malezija se z enimi najhujših poplav doslej, zaradi katerih so evakuirali okoli 200.000 ljudi, bori že skoraj dva tedna. V osrednjem delu države sta pod plazom umrla nosečnica in njen enoletni otrok, s čimer je število smrtnih žrtev naraslo na deset.

Reševalne operacije in pomoč najhuje prizadetim je v Maleziji zaznamovala počasnost, katere vzrok naj bi bil - po nekaterih navedbah - "popoln" zlom sistema reševanja. Tudi reševalci sami so namreč postali žrtve poplav.

S Tajske poročajo o 14 smrtnih žrtvah in zaprtju več kot 200 šol in številnih vladnih uradov. V Indoneziji se poplavne vode po 11 dneh počasi umikajo, kar pomeni, da se bo približno 15.000 ljudi lahko kmalu vrnilo na svoje domove.

Urugvaj pod vodo
S povodnjijo se soočajo tudi na drugem koncu sveta. Večdnevno deževje je sprožilo poplave po vsem Urugvaju, pri čemer je med najbolj prizadetimi deli prestolnica Montevideo.

Poplave so povzročile pravo razdejanje, uničenih je na tisoče domov in poslovnih objektov. V petek je v pol ure padlo kar 63 milimetrov dežja na kvadratni meter. Mesečno povprečje za ves december je sicer 78 milimetrov dežja na kvadratni meter.