Arianna Huffington se zavzema za višjo kulturo komentarjev na spletnih straneh. Foto: EPA
Arianna Huffington se zavzema za višjo kulturo komentarjev na spletnih straneh. Foto: EPA
Anonimnost številnim omogoča, da izražajo svoje mnenje, ki sicer ne bi bilo sprejemljivo. Foto: EPA

"Svoboda govora je dana tistim, ki stojijo za svojimi besedami in se ne skrivajo za anonimnimi vzdevki," je Huffingtonova dejala na konferenci v Bostonu. "Ohranjanje primernega okolja za resnična pogovor in skupnost je bil vedno cilj našega časopisa."

Kot je dejala, so bili komentarji na spletni strani že od prvega dne moderirani, v ustrezno tehnologijo so vložili veliko denarja, hkrati pa poskrbeli tudi za moderatorje. "Zdaj želimo iti korak dlje pri oblikovanju naše platforme, s čimer želimo zadostiti potrebam odraslega spleta."


Živahne in vsebinske razprave si želimo tudi na našem spletnem mestu. O pravilih si preberite tukaj.


Manj komunajzerjev in belogardistov, več spoštovanja

Z drugimi besedami, komentatorji so v svojih komentarjih postali veliko nesramnejši in bolj brezobzirni, poroča CNN. Po besedah tiskovne predstavnice Huffington Posta je od začetka spletne različice leta 2005 časopis zbral že več kot 260 milijonov komentarjev.

Spletne strani so dolgo iskale način, kako ustrezno nadzorovati tiste uporabnike spleta, ki izkoriščajo možnost komentarjev za širjenje svojih misli, ki variirajo od neresničnih do naravnost zlobnih. V zadnjih nekaj letih je ta težava dobila nove razsežnosti, ko je t. i. spletno ustrahovanje (cyberbullying) na družbenih omrežjih dejansko privedlo do samomorov nekaterih posameznikov.

Moderiranje tako in drugače
Številne spletne strani imajo razvite različne sisteme moderiranja, s katerimi odstranjujejo neprimerne in žaljive komentarje, nekatere pa za vpis oz. sodelovanje zahtevajo vpis prek računa na Facebooku ali katerem izmed drugih družbenih omrežij.

"Menimo, da je zelo pomembno, da spremljamo pogovore, ki jih izzovejo naše zgodbe. Med našimi bralci je veliko zelo pametnih ljudi in njihovi komentarji so nam lahko v veliko pomoč," pravi David E. Williams, ki nadzoruje spletne skupnosti na CNN Digital.

Tisti, ki želi žaliti, bo za to vedno našel način
Odločitev časopisne hiše, da onemogoči anonimne komentarje, je boljša od prepovedi vseh komentarjev, meni Sarah Sobieraj, strokovnjakinja za medije in profesorica sociologije na univerzi Tufts blizu Bostona. Pametno je, da ne bo ukinila vseh komentarjev, a hkrati gre za nekakšno Pandorino skrinjico, opozarja profesorica in dodaja, da bodo tisti, ki bodo želeli objaviti žaljive komentarje, še vedno našli način. Ob tem poudarja, da se številni uporabniki spleta zatečejo k anonimnosti spleta predvsem pri občutljivih temah, kot so politika ali razmere na delovnem mestu, ker si o tem sicer ne upajo ali ne morejo govoriti.