Predsednik državnega zbora je v ponedeljek podpornike Chaveza pozval, da se zberejo na ulicah Caracasa in podprejo Huga Chaveza. Foto: EPA
Predsednik državnega zbora je v ponedeljek podpornike Chaveza pozval, da se zberejo na ulicah Caracasa in podprejo Huga Chaveza. Foto: EPA

Chavezu se je zdravstveno stanje poslabšalo po njegovi četrti operaciji zaradi raka na Kubi, saj je dobil hudo pljučnico, kar mu otežuje dihanje.
Opozicija je zahtevala, da Chaveza razglasijo za trajno nesposobnega in razpišejo predčasne predsedniške volitve.
Vodja opozicije in poraženec zadnjih predsedniških volitev v Venezueli Henrique Capriles je celo predlagal, da bi začasno funkcijo predsednika prevzel predsednik državnega zbora Diosdado Cabello.
Chavez ima 30 dni časa, da priseže pred ustavnim sodiščem
Cabelo pa je dejal, da bo državni zbor po priporočilu predsednikovega medicinskega osebja "preložilo datum prisege pred državnim zborom".

Venezuelska ustava namreč v 231. členu pravi, da začne predsedniška funkcija veljati z 10. januarjem novega leta, ko predsednik priseže pred državnim zborom. "Če zaradi katerega koli drugega razloga ne more priseči pred državnim zborom, mora priseči pred ustavnim sodiščem".

Kateri bo novi datum prisege, še ni znano. A časa ni dosti, saj ustava v 233. členu pravi, da je potrebno v primeru "absolutne odsotnosti predsednika po izvolitvi izvesti nove splošne, neposredne, tajne volitve, in sicer 30 dni po tem datumu". V tem času vodenje države prevzame predsednik državnega zbora, kar je, kot smo omenili, že predlagal vodja opozicije Capriles.

Chavezovo stanje naj bi bilo stabilno
Chavezovo stanje je medtem še vedno "nespremenjeno", je zatrdil minister za informiranje Ernesto Villegas. Pred štirimi dnevi so sicer znova poročali o zapletih, odtlej pa se njegovo stanje ni spreminjalo, je pojasnil. Po četrti operaciji zaradi raka se mu je razvila huda pljučnica, zaradi česar težko diha.

Hugo Chavez se ni pojavil v javnosti vse od operacije 11. decembra lani. Za predsednika države je prvič izvoljen leta 1999, za svoj četrti mandat pa je bil ponovno izvoljen 7. oktobra letos.