Hugo Chavez bo vodil Venezuelo še naslednjih šest let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Hugo Chavez bo vodil Venezuelo še naslednjih šest let. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Chavez slavi četrtič

Po skoraj 80 odstotkih preštetih volilnih glasov je volilna komisija razglasila, da je Hugo Chavez s 54,42 odstotka preštetih glasov premagal svojega tekmeca, skupnega kandidata venezuelske opozicije, Henriqueja Caprilesa, ki je osvojil 44,97 odstotka glasov.
Čeprav je Capriles svoj poraz že priznal in čestital novemu staremu predsedniku, je ob tem dodal, da se podporniki opozicije ne smejo počutiti poražene: "Po vsej Venezueli smo posejali veliko semen, zato vem, da bodo iz teh semen zrasla drevesa."

Smeh in solze
"To je zmaga revolucije," je dejal Hugo Chavez svojim podpornikom, ki so stali pred predsedniško palačo Miraflores v prestolnici Caracas. "Živela Venezuela! Živela domovina. Bitka je bila popolna in tudi zmaga je bila popolna," se je veselil svoje zmage Chavez, ki je Venezuelcem sporočil, da bo v svojo politiko vladanja "vključil vsakogar" in da si bo prizadeval biti boljši predsednik, kot je bil v preteklih letih.

Tako kot je bilo veliko razočaranje podpornikov Caprilesa, je bilo veliko veselje podpornikov Chaveza: "Praznujem z vsem svojim srcem – Chavez je upanje vseh ljudi Latinske Amerike," in "Revolucija se nadaljuje po zaslugi Boga in prebivalcev te velike države," so bile izjave nekaterih njegovih podpornikov, ki so vztrajali na ulicah do zgodnjih jutranjih ur, poroča BBC.

A politična pot nekdanjega padalskega častnika ni bila tako gladka, kot se zdi. Ker mu leta 1992 ni uspel prevrat na oblast, je moral dve leti odsedeti v zaporu. Šest let po neuspelem prevratu se je vrnil. Volivce je prepričal s svojo bliskovito retoriko, ki je bila usmerjena predvsem proti tradicionalni politični eliti v državi, za katero je trdil, da živi "v razkošnih hišah, kjer izvajajo orgije in pijejo viski", in leta 1998 osvojil prvi predsedniški mandat.

Sprememba ustave razjezila opozicijo
Zagovorniki Chaveza, ki je oče štirih otrok in goreč igralec bejzbola, menijo, da je glasnik revnih, nasprotniki pa, da je samovoljni avtokrat. To naj bi med drugim potrdila tudi njegova poteza spremembe ustave, ki predsedniku dovoljuje neomejeno število mandatov, zaradi česar je sploh lahko še četrtič kandidiral.

Zadnja leta je bil bitko z rakom, a je julija po uspešnem zdravljenju na Kubi odločno zatrdil, da je bolezen premagal in da je dovolj močan, da lahko na čelu države ostane še en mandat. V svojih preteklih mandatih je nacionaliziral številna podjetja in banke.

Z dohodkom od nafte, Venezuela je država z največ znanimi zalogami nafte na svetu, je začel izpeljevati socialne oziroma bolivarske reforme, kot jim pravi sam, predvsem na področju zdravstva, šolstva in stanovanjske politike. In ravno to je bila ena izmed večjih kritik njegovega tekmeca Caprilesa, ki je ves čas kampanje opozarjal, da Chavezu ni uspelo odpraviti težav stanovanjske politike.

Pred dvema letoma je namreč napovedal, da bodo zgradili tri milijone subvencioniranih stanovanj, a načrta še ni uresničil. Capriles je trdil, da Chavez prihodke od nafte izkorišča za projekte v drugih državah, medtem ko v domovini številni nimajo ustrezne strehe nad glavo.

Krvava predvolilna kampanja
Čeprav je Chavezu uspelo revščino v državi krepko zmanjšati, mu še vedno ni uspelo zmanjšati stopnje kriminala v državi, kar zagotovo odseva tudi tako majhna volilna razlika med kandidatoma. V Venezueli je bilo lani 50 umorov na 100.000 prebivalcev, s čimer se država uvršča med najbolj nasilne na svetu.

Med drugim je tudi volilno kampanjo zaznamovalo nasilje. Teden dni pred volitvami so bili ubiti trije opozicijski politiki. Koalicija opozicijskih strank Demokratska unija je zahtevala preiskavo napada, saj naj bi neznanci streljali iz vozila državnega naftnega podjetja.

Chavez slavi četrtič