Konvoj s humanitarno pomočjo je vstopil v Vzhodno Guto. Foto: Reuters
Konvoj s humanitarno pomočjo je vstopil v Vzhodno Guto. Foto: Reuters
Vzhodna Guta
Ruski vojak na eni izmed kontrolnih točk, ki vodijo v oblegano enklavo. Foto: Reuters

Sirski Rdeči križ je poročal, da so tovornjaki pripeljali hrano za 27.000 in zdravila za 70.000 ljudi. Pomoč jim je uspelo dostaviti prvič od sredine februarja, ko se je začela silovita ofenziva provladnih sil na enklavo, ki je še edina na območju Damaska v rokah upornikov. Pri pripravi konvoja so sodelovali ZN, Sirski Rdeči križ in Mednarodni odbor Rdečega križa.

Letalsko in raketno obstreljevanje sirskih vladnih sil ob podpori ruskih letal je po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Londonu v 12 dneh zahtevalo življenja približno 740 civilistov, od tega kakih 170 otrok. Samo v ponedeljek naj bi bilo ubitih najmanj 50 ljudi. 400.000 prebivalcev v Vzhodni Guti živi v velikem pomanjkanju hrane in zdravil.

En konvoj ni dovolj, da bi olajšal hudo trpljenje
"Konvoj je le prvi pozitivni korak. A en konvoj ni dovolj, da bi olajšal hudo trpljenje ljudem. Zato je nujna konstantna humanitarna pomoč tudi v prihodnjih dneh,"
je za BBC dejal Robert Maridni, direktor Mednarodnega komiteja Rdečega križa za Bližnji vzhod.

Vir iz Mednarodne zdravstvene organizacije pa je bil kritičen do sirskih oblasti, ki niso dovolile, da bi humanitarci v Vzhodno Guto pripeljali določene komponente pomoči. Gre predvsem za medicinske (kirurške) pripomočke. Vladna stran naj bi s tem po poročanju BBC-ja želela preprečiti, da bi se zdravili ranjeni uporniki.

ZN za preiskavo dogodkov v Vzhodni Guti
Svet ZN-a za človekove pravice je v ponedeljek glasoval za resolucijo, ki poziva preiskovalce človekovih pravic, naj nemudoma "izvedejo obsežno in neodvisno preiskavo nedavnih dogodkov v Vzhodni Guti". Z 29 glasovi za in 14 proti je najvišje telo ZN-a za človekove pravice zahtevalo tudi takojšen humanitarni dostop na oblegano območje.

Asad napovedal nadaljevanje ofenzive, ZDA kritične do Rusije
Sirski predsednik Asad pa je v nedeljo na državni televiziji napovedal, da se mora ofenziva proti "teroristom" nadaljevati, težek humanitarni položaj v enklavi pa je označil za "absurdne laži". Asad je sicer podprl vsakodnevno humanitarno peturno premirje na območju, ki ga je predlagala Rusija in ki velja zadnji teden. Medtem pa so ZDA obsodile napade vladnih sil in obtožile Rusijo, da "ubija nedolžne civiliste".

Vzhodna Guta je pod nadzorom upornikov od leta 2012, v zadnjih dneh pa so sirske sile s pomočjo Rusije zasedle že tretjino "uporniškega" ozemlja.