Stotnik Amadou Sanogo zatrjuje, da se je vojska s severa umaknila, ker se je želela izogniti prelivanju krvi. Foto: EPA
Stotnik Amadou Sanogo zatrjuje, da se je vojska s severa umaknila, ker se je želela izogniti prelivanju krvi. Foto: EPA

Gospodarska skupnost zahodnoafriških držav (Ecowas) je poleg tega sporočila, da so njene oborožene sile v pripravljenosti, še ta teden pa se bodo odločili o morebitnem posredovanju.

"Od danes so veljajo vsi diplomatski, gospodarski in finančni ukrepi, odpravljeni pa bodo šele ob ponovni vzpostavitvi ustavnega reda," je v Dakarju sporočil predsedujoči 15-članski organizaciji, predsednik Slonokoščene obale Alassane Ouattara.

Hunta obljubila obnovitev civilne vlade
Sankcije proti hunti v Maliju, ki je močno odvisen od uvoza nafte in osnovnih dobrin, so uvedle vse sosednje države. Poleg tega so pučistom onemogočili dostop do sredstev v centralni banki Ecowasa v Dakarju.

Ecowas se je za sankcije odločil, ker hunta ni izpolnila zahteve, po kateri bi morala v 72 urah znova vzpostaviti demokracijo. Pučisti so sicer v nedeljo obljubili, da bodo obnovili ustavo, ki so jo odpravili 22. marca, ko so odstavili predsednika Amadouja Toumanija Toureja, vendar jim voditelji Ecowasa očitno niso verjeli.

Po udaru vojska beži pred uporniki
Predsednik Toure, poznan pod kraticami ATT, je še vedno na svobodi nekje v okolici glavnega mesta Bamako. ATT je leta 1992 sam izvedel vojaški udar, a nato organiziral demokratične volitve. Deset let zatem je izstopil iz vojske in kot neodvisni kandidat postal predsednik. Drugi mandat bi se ATT-ju iztekel že čez dober mesec, če ga ne bi odnesel vojaški puč, ki ga je izvedel stotnik Amadou Sanogo.

Glavni vzrok udara naj bi bila preslaba vladna podpora vojski, ki se bori z dobro izurjenimi in oboroženimi nomadskimi gverilci, ki so se v Mali vrnili po koncu državljanske vojne v Libiji, kjer so se Tuaregi večinoma borili na strani padlega diktatorja Moamerja Gadafija. Oktobra lani je bilo ustanovljeno Nacionalno gibanje za osvoboditev Azavada (MNLA), v katerem so se združile različna skupine, ki se že dolgo borijo za avtonomijo in neodvisnost saharskih ljudstev.

V Bamaku in na jugu Malija vlada visoka napetost, saj je vojska v zadnjih dneh doživela vrsto porazov proti uporniškim Tuaregom in je pobegnila iz celotnega severnega predela države, kjer tuareško gibanje MNLA želi ustvariti neodvisno državo Azavad.