Tepco se očitno vse težje spopada z vedno večjimi količinami radioaktivne vode. Foto: EPA
Tepco se očitno vse težje spopada z vedno večjimi količinami radioaktivne vode. Foto: EPA

Japonski jedrski nadzorniki so resnost dogodka zvišali s prve na tretjo stopnjo na sedemstopenjski mednarodni lestvici Ines. Upravljavec poškodovane jedrske elektrarne, podjetje Tepco, je prejšnji teden sporočil, da je iz enega izmed rezervoarjev z vodo, s katero hladijo poškodovane reaktorje, izteklo približno 300 ton radioaktivne vode. Gre za največje uhajanje vode od začetka jedrske katastrofe leta 2011.

Strokovnjaki so takrat ocenili, da se stopnja resnosti dogodka s tem zvišuje s prve na tretjo, kar so zdaj tudi uradno potrdili.

Na težave v Fukušimi se je odzvala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki je Japonsko pozvala, naj bolj jasno razloži, kaj se na območju jedrske elektrarne dogaja, in naj preneha objavljati "zmedena sporočila" o katastrofi.

IAEA je japonske jedrske oblasti povprašal, zakaj je iztekanje 300 ton radioaktivne vode potrebovalo opozorilno oceno nevarnosti, medtem ko noben drug incident vse od nesreče marca 2011, ko sta reaktorje poškodovala potres in cunami, tega ni dobil. Prvotno jedrsko katastrofo so na sedemstopenjski lestvici ocenili z najvišjo stopnjo.

Iztekanje prejšnji teden je bilo "najnovejše v seriji incidentov, povezanih z uhajanjem kontaminirane vode", je IAEA zapisal v poročilu za japonske jedrske nadzornike. Tepco se očitno vse težje spopada z vedno večjimi količinami radioaktivne vode.

IAEA je posvaril pred pretirano uporabo opozorilne lestvice v prihodnosti, saj bi to lahko zmedlo javnost. "Ena izmed možnih komunikacijskih strategij je ocenjevanje podobnih incidentov na enak način in da se pri tem razložijo varnostne implikacije teh dogodkov," je še priporočila agencija.

Nevarnost samo lokalnega pomena
Direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da puščanje radioaktivne vode iz rezervoarja v Fukušimi ne predstavlja nevarnosti za Slovenijo ali preostanek sveta. "To je samo lokalnega pomena, nevarno je samo za okolico," je pojasnil Stritar.

Po navedbah Stritarja bodo na Japonskem morali poostriti monitoring oziroma nadzor nad okolico, pozorni bodo morali biti na ljudi, ki tam okrog delajo, in poostriti nadzor nad vsem, kar ujamejo v morju v okolici jedrske elektrarne.

"Ni pa nikakršnih možnosti, da bi to prišlo kamor koli v tujino," zagotavlja Stritar in dodaja, da so oceani tako ogromni, da se bo ta voda, ki bo sicer lokalno lahko kontaminirana, nekaj deset ali nekaj sto kilometrov od obale že močno razredčila.

Stritar ob tem spominja, da je območje okoli elektrarne zaprto za bivanje in za pridelavo hrane, zato tudi ne verjame, da bi lahko do nas prišla kontaminirana hrana. Pridelano je v prvi vrsti pod nadzorom Japonske, potem pa je tudi uvoz japonske hrane zdaj pod še posebej budnim očesom, spominja.