Svet
Predsednika vlad v Atenah in Skopju, Aleksis Cipras in Zoran Zaev, sta v torek dosegla dogovor, da se bo nekdanja jugoslovanska republika Makedonija poslej imenovala republika Severna Makedonija. Foto: Reuters
Dogovor odpira pot za rešitev 27 let dolgega spora in za napredovanje Makedonije v EU in Nato, a mora dobiti zeleno luč še v obeh parlamentih in na referendumih. Foto: Reuters
VIDEO
Mnogi Makedonci in Grki n...
VIDEO
Republika Severna Makedon...

Dodaj v

Imenu Republika Severna Makedonija nasprotujejo v obeh državah

Makedonski predsednik ne bo podpisal sporazuma
13. junij 2018 ob 13:09,
zadnji poseg: 13. junij 2018 ob 22:27
Dunaj,Ljubljana,Skopje - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Kljub veselju mednarodne skupnosti se nadaljujejo težave za nedavno dogovorjeno ime Aten in Skopja - Republika Severna Makedonija. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov ga ne namerava podpisati.

Avstrijski premier Sebastian Kurz je že dejal, da Avstrija vidi možnost priključitve Makedonije Evropski uniji, če bi država dejansko izpeljala spremembo državnega imena. A pot do tam bo, kot kaže, trnova in dolga.

Dogovor je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je zapisal, da je Slovenija z obema državama gojila prijateljske odnose in ju spodbujala k rešitvi vprašanja, ki je skoraj tri desetletja blokiralo evroatlantsko pot Makedonije. "Slovenija pozdravlja odločenost obeh predsednikov vlad, da najdeta za obe strani sprejemljivo rešitev, čeprav je pot do polne uveljavitve še dolga in negotova."

Makedonski predsednik ne bo podpisal dogovora
Makedonski premier Zoran Zaev in zunanji minister Nikola Dimitrov sta danes želela predsednika države Gjorga Ivanova konstruktivno seznaniti o dogovoru z Grčijo o novem imenu države in se o njem pomeniti, vendar je predsednik po dveh minutah odšel s sestanka, brez želje, da bi izvedel več o dogovoru.

Makedonski predsednik je nato sporočil, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu, ker je škodljiv in ponižujoč za Makedonijo. "Vlada ni imela ne moči ne poguma, da bi poiskala skupno stališče in konsenz. Celoten proces je bil premalo transparenten in končni rezultat priča o tem. Besedilo je škodljivo za Republiko Makedonijo," je dejal Ivanov.

Predsednik meni, da mora biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave. Da pa bi bilo to izvedljivo, mora sprva makedonski parlament dogovor ratificirati, o tem bo odločal naslednji teden, za kar je potrebna absolutna večina. Nato bodo jeseni izvedli referendum glede predlaganega imena; v primeru pozitivnega izida sledi sprememba ustave.

Ciprasu nasprotujeta opozicija in koalicija
Prav tako pa morajo torkov dogovor potrditi tudi v grškem parlamentu, a je opozicijska stranka Nova demokracija kritična do dogovora o novem imenu Makedonije, ki ga je v torek z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom sklenil grški premier Aleksis Cipras. Vodja grške konservativne opozicijske stranke Kiriakos Micotakis je sporazum označil za slabega. "To, da so (Atene) sprejele obstoj makedonskega jezika in naroda, je nacionalni umik," je poudaril. Premierja je ob tem obtožil, da se gre tajno diplomacijo, in dodal, da vlada v parlamentu nima večine za podporo temu dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Že v torek je vodja manjše koalicijske stranke Neodvisni Grki Panos Kamenos sporočil, da njegova stranka v parlamentu ne bo podprla dogovora. Cipras bo sicer parlament z dogovorom seznanil v petek.

Z nasprotovanjem dogovoru se sooča tudi makedonski premier Zaev. Vodja opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je v torek dejal, da tak dogovor "predstavlja sprejetje vseh grških stališč". To, da je pristal na spremembo ustave ter notranjo in zunanjo uporabo novega imena, po njegovih besedah predstavlja "kapitulacijo Zaeva".

Čestitke se kljub vsemu nadaljujejo
Dogovor med Zaevom in Ciprasom kljub odločnemu nestrinjanju politike v obeh državah še naprej pozdravlja mednarodna skupnost. Dogovor "brez tujega vmešavanja" je pozdravil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, njegova bolgarska kolegica Ekaterina Zaharijeva pa je pozdravila "odpiranje poti evro-atlantske integracije sosede".

Znova sta se odzvala predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, tokrat v skupni izjavi. Pozdravila sta dogovor in izrazila upanje, da ne bo "izgubljena ta enkratna priložnost za ponoven zagon evropskih in evroatlantskih integracij v širši regiji Zahodnega Balkana".

K. Št., J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Winnie the Pooh
# 13.06.2018 ob 13:57
Sam osebno že 25 od blizu spremljam Makedonijo (redni poslovni in osebni kontakti) tako da to državo za Slovenca poznam zelo dobro. Mislim, da je ta rešitev z imenom Severna Makedonija v glavnem sprejemljiva za Makedonce (ne ponižuje Makedoncev do nesprejemljive mere). No, da vidimo kako bosta to temo nadaljevali oz končali politiki obeh držav. Makedonija sicer nikakor ne ogroža Grkov kot to le-ti pogosto navajajo, če ne drugega Makedonija za to nima nobene realne moči, je pa dejstvo da je akedonska manjšina v Grčiji najbolj ignorirana oz nepriznana manjšina v Evropi, kar je morda tudi del jedra sporov (res je tudi, da se Makedonci v Grčiji ter Makedonci, ki so po drugi svetovni vojni prebegnili v YU, ne marajo kaj preveč; prebegli Makedonci bi naj še vedno imeli pravico zahtevati imetje od svojih sorodnikov ali od države, če bi se repatriirali v Grčiji; to priliva olja na ogenj med samimi Makedonci, Grkom pa pomaga da stvari obračajo njim v prid...).
Kakorkoli že, za državo kot je Makedonija je niz razlogov, ki govorijo v prid njihove poti v EU in NATO (za razliko od nekaterih držav članic, ki si zaradi bistveno večje razvitosti in ekonomske moči lahko realno privoščijo razmišljanja o poti izven EU...): sami nimajo niti približno dovolj kapitala za razvoj ekonomije, integracija v pravni red EU in implementacija le tega izven integriranosti je veliko veliko manjša kot če jeMK del EU, v okviru EU je reševanje albanskega problema nedvomno na boljši piti.... Skratka mislim, da je za same Makedonce, za Grke in Albance ter posledično za celotno EU vstop Makedonije v EU nekaj kar bi moralo biti opravljeno že zdavnaj, upajmo da ta čas prihaja zdaj...
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 15:18
Novica: imamo dogovor

druga novica: Imenu Republika Severna Makedonija nasprotujejo v obeh državah
Homer.
# 13.06.2018 ob 16:28
Če sta obe opoziciji proti, potem je rešitev pravilna!
audiac
# 13.06.2018 ob 14:25
Winnie,
... ki govorijo v prid njihove poti v EU in NATO

Sicer dober komentar,ampak zakaj mora biti poleg EU obvezno zraven še NATO?
To sta dve različni organizaciji.
mat
# 13.06.2018 ob 13:47
Naj ljudje odločijo na referendumu in pika.
Homer.
# 13.06.2018 ob 18:58
@Bolek
Dvomim, da se Makedonci strinjajo s to trditvijo!
joc 2504
# 13.06.2018 ob 15:33
pa mal žalostn je:
makedonija je bila kot rimska provinca v grčiji 7stoletij. (tm nekje okol 1000-1300let nazaj)
kot približno takšna kot je zdaj, je zadnjih 10stoletij.

in zdj grki pogojujejo njeno ime, kot državi.
k da bi rim dons reku, ljubljana je bla naša ne vem kolk stoletij.
Ljubljana ne more met svojga imena, če hočte it v EU, djte spremenit v EMONO nazaj.
Krtomir
# 13.06.2018 ob 15:22
Pahor že spet nabija v prazno?
Citadel
# 13.06.2018 ob 23:51
Nevem zakaj toliko izsiljevanja s strani grkov. Država Makedonija naj bo Republika Makedonija, Grška pokrajina pa Grška pokrajina Makedonija. Lahko bi naprimer začele naprimer slovanske države Rusija, Slovaška, Slovenija eni drugi očitati zaradi zastave, Slovenija in Slovaška tudi zaradi imena. Obstajajo države, ki imajo še bolj podobne zastave ( npr. Nizozemska - Paragvaj, Čad - Romunija, Indonezija - Monako ...) pa nobena nobene ne izsiljuje. Vem, da je tu govora o imenu, tako navajam primer, da bi lahko tudi Avstrijci težili Slovencem, ali obratno, zaradi Koroške in Štajerske ki sta pokrajini v obeh državah. Za primer Makedonije, pa zato obstajata tudi besedi “država” oz “republika” in pa “pokrajina” oz “provinca”.

moje mnenje press
stewie
# 13.06.2018 ob 13:36
Grčija pa se naj preimenuje v Republiko Južno Makedonijo, pa bo mir.
Bolek
# 13.06.2018 ob 18:55
Če vprašaš Bolgare kaj o Makedoniji, dobiš odgovor "Kakšni Makedonci, to so Bugari".
el CARTEL
# 13.06.2018 ob 15:23
ne veš kdo je bolj smešen v tej zgodbi:
država, ki spremeni svoj ime (čeprav severna makedonija je vsaj še vedno makedonija)

borut pahor, ki govori kot da mi podpirajo predloge za "rešitev" (mi zunanje politike nimamo, ampak je to bruseljska politika). seveda pahor mora v svoji maniri "ugajanja vsem" poudariti da je pot še dolga

grški nacionalisti, ki imajo toliko veze s taro makedonijo kot današnji makedonci - torej nič. čeprav so tudi makedonci smešni, ko postavljajo spomenike aleksandru makedonskemu, ki s slovansko-albansko kvazi državico ni imel nikoli nič (tudi z moderno grčijo ne)

ali pa še najbolje,
jens stoltenberg, ki je že čestital za dogovor in že videl makedonijo v NATU, pa se je malce zataknilo.

predvsem zaradi zadnjega - uživam haha
Hardworker
# 13.06.2018 ob 23:33
Kakor so zadeve krenile, se zna zgoditi, da bo Makedonija kmalu prenehala obstajati. Pol si jo bo prigrabila Bolgarija, pol pa Albanija. Pri tem bo ta projekt imel tiho podporo s strani ZDA, EU in NATO.
joc 2504
# 13.06.2018 ob 16:05
Imajo grki nek svoj prav.
Samo makedonci s Skopjem kot glavno mesto države, že 600let. Nimajo veliko večji prav?
21.12.2012
# 14.06.2018 ob 10:19
ne razumem grkov, razen, če res ne gre za izsiljevanje za kaj drugega
Petar Karamazov
# 14.06.2018 ob 10:15
Po tej logiki bi tudi Rusi morali zahtevati od Belorusije, naj zbriše iz imena -rusija in bi ostala samo Bela. :) Ne, Rusi celo Ukrajino imenujejo Malorusija.
zx2016
# 14.06.2018 ob 08:44
Res konstruktivni komentarji to z Bolgarijo in Albanijo..

Nazadnje med 2. svetovno vojno je Makedonija že bila razdeljena med ti dve državi, zahodni del je bil priključen Albaniji, vzhodni pa Bolgariji.

V istem času je bil južni del Slovenije okupiran s strani Italije, severni s strani Avstrije in vzhodni s strani Madžarske (poleg tega je Primorska itak spadala pod Italijo).

Upam, da so tisti časi mimo...
Winnie the Pooh
# 13.06.2018 ob 20:37
Audiac,
Imate kar prav, EU je 'obezna', NATO pa ne toliko...
ibn Ghazi
# 13.06.2018 ob 20:27
Razumljivo, da dogovoru nasprotujejo določeni v Makedoniji, saj se zahteva od njih nepojmljivi in drugod še nevideni pogoj za vstop v mednarodne organizacije, naj spremenijo svojo identiteto.
Medtem, ko se Grčija s tem dogovorom ni odpovedala čemurkoli in je tako nerazumljivo - mimo razumevanja, da so Grki po večini ekstremni nacionalisti -, zakaj ga domnevno večina ne podpira, saj je za Grčijo definitivno ugodnejši. So pa Grki drago plačali svoje izsiljevanje in bodo ob naslednji krizi ponovno; pa prav je tako, kaj pa izsiljujejo sosede.
danez
# 13.06.2018 ob 15:55
Absurdno dogajanje, saj so bili Makedonci več tisoč let na tem teritoriju, kot pa Grki. Ti so s svojo osvojitvijo Troje pahnili območje za cca 500 let v obdobje barbarizma, antična "Grčija" pa prejšnjega kulturnega nivoja ni nikoli dosegla, čeprav se jo umetnoideološko bilda kot zametek evropske civilizacije...
joc 2504
# 13.06.2018 ob 15:21
A je mogoče Severna Grčija?
joc 2504
# 13.06.2018 ob 15:20
E pa dobr, če imajo grki vsaj 1 razlog za pogojevanje,

Kakšen je njihov predlog imena za republiko Makedonijo?
joc 2504
# 13.06.2018 ob 14:27
Zakaj je tak problem pri imenu?
če ima grčija svojo pokrajino jo lahko imenuje Makedonija.
In če ima Makedonija državo s tem imenom, jo lahko prav tako imenuje.
Bivši uporabnik
# 13.06.2018 ob 22:52
vzhodna albanija, pa mirna bosna.
Lupo
# 13.06.2018 ob 13:39
To je kot da bi mi težili Slovakom da imajo podobno ime.
joc 2504
# 13.06.2018 ob 14:33
Avstrijski Kurz, pa pogojuje Makedonijo z vstopom v Eu z svojim imenom.
Mal je kratka fora Kurz.

In jalovo posredovanje za vse bivše republike exyu (predsedniški hlapci od slo,hr,bos in srb), kako se je država imenovala že nevem kolk let, iz zdj je kr naenkrat problem.
joc 2504
# 13.06.2018 ob 15:41
MA JEBO MAST:

Imena
Ljubljana
in
Makedonija

obstajata že par sto let (skoraj tisoč)
Luwigana (1146)
Makedonija (1346), glede na glavno Skopje, do zdaj

in zdj bi se moral to spreminjat zaradi neke manjšine?
Kazalo