81-letni Avstralec, po Forbesu 106. najbogatejši človek na svetu (6,3 milijarde evrov), stoji na čelu drugega največjega svetovnega medijskega konglomerata, v katerem naj bi bilo v več kot 50 državah združenih skoraj 1.000 družb. Foto: EPA
81-letni Avstralec, po Forbesu 106. najbogatejši človek na svetu (6,3 milijarde evrov), stoji na čelu drugega največjega svetovnega medijskega konglomerata, v katerem naj bi bilo v več kot 50 državah združenih skoraj 1.000 družb. Foto: EPA

Odbor britanskega parlamenta za medije, kulturo in šport je objavil težko pričakovano poročilo o medijskem škandalu, ki je izbruhnil v Veliki Britaniji julija lani. Skupina poslancev je v poročilu zapisala, da je podjetje medijskega mogotca Ruperta Murdocha zavajalo parlament.

Poročilo med drugim navaja, da Murdoch ni primeren za vodenje svojega medijskega imperija, saj naj bi ta zavajal parlament glede obsega prisluškovanja glasovni pošti na prenosnih telefonih, ki so ga izvajali novinarji Murdochovega tabloida News of the World.

Morda vas zanima:
Besedilo poročila odbora britanskega parlamenta za kulturo, medije in šport (v angleškem jeziku; 125 strani; pdf)

Parlamentarni odbor je sporočil, da je News International, britanska podružnica Murdochovega podjetja News Corporation, namenoma prezrla dokaze o zlorabi delovnega položaja, prikrivala dokaze in zatrla prizadevanja za razkritje kršitev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Murdoch je sicer vztrajal, da ni vedel, da je bilo vdiranje v prenosne telefone stalna praksa novinarjev zdaj že ukinjenega tabloida News of the World. "Če to drži, si je Murdoch zatiskal oči in namerno ni želel izvedeti, kaj se resnično dogaja v njegovih podjetjih," so zapisali člani odbora. "Zato smo sprejeli odločitev, da Rupert Murdoch ni primerna oseba za upravljanje velikega mednarodnega podjetja," je sklenilo poročilo.

Po navedbah poročila so parlamentarni odbor zavajali tudi nekdanji izvršni predsednik podjetja News International Les Hinton, nekdanji pravni vodja tabloida News of the World Tom Crone in glavni urednik tabloida Colin Myler, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Murdochovega sina Jamesa, ki zaseda vikoke položaje v očetovih družbah News Corp. ter BSkyB, odbor obtožuje "šokantne" in celo zavestne brezbrižnosti ob omenjeni kopici škandalov. "Takšna poslovna kultura, ki je bila očitno razvejana po celotni strukturi korporacije, pove veliko o pomanjkanju učinkovitega korporativnega upravljanja v družbah News Corporation in News International," sklene poročilo odbora, ki ga povzemajo otoški mediji.
Kakšen bo odziv delničarjev in drugih vlagateljev?
Murdochovim pa se napovedujejo novi glavoboli. Člani odbora so še sporočili, da se mora zdaj spodnji dom britanskega parlamenta odločiti o kazni, ki jo bodo naložili tistim, ki so namerno zavajali odbor. Obenem pa se priskava v primerih domnevnega podkupovanja policistov in vdiranja v osebne računalnike - ki naj bi potekalo poleg telefonskega - sploh še ni začela.
Drugič: otoška nadzorna institucija, ki bedi na medijsko krajino, Ofcom, bi lahko zaradi spoznanj odbora družbi BSkyB odvzela dovoljenje za oddajanje. Murdoch bi to lahko preprečil le z umikom iz lastniške in upravljalske strukture. V izjavi za javnost je vodstvo Ofcoma izjavilo, da poročilo "proučuje".
In tretjič: sklepi poročila bi lahko vplivali na širše poslovanje krovne družbe News Corp. Local Authority Pension Fund Forum, 100-milijardni investicijski sklad z deležem v družbi, je ob podpori še nekaterih že predlagal, da se na redni oktobrski skupščini Ruperta Murdocha odpokliče z dvojne funkcije predsednika uprave in izvršnega direktorja. To mesto naj bi tako zasedel nov človek.