Ohridski sporazum iz leta 2001 je Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, dal dodatne pravice in širšo avtonomijo. Foto: Reuters
Ohridski sporazum iz leta 2001 je Albancem, ki predstavljajo četrtino prebivalstva v Makedoniji, dal dodatne pravice in širšo avtonomijo. Foto: Reuters
Napadalci naj bi imeli na svojih oblekah znak osvobodilne vojske Kosova. Foto: EPA

Makedonsko notranje ministrstvo napad ocenjuje za državni teroristični napad. Po njihovih besedah so zamaskirani napadalci okoli 2.30 napadli in nato več ur zasedali nadzorno točko na meji, v kateri so dežurali štirje makedonski policisti. Policiste so zvezali oziroma vklenili, jih pretepali in dogajanje snemali s kamero. Vzeli so jim orožje, telefone in radijske povezave.

Ob odhodu so policistom zagrozili, da morajo točno čez pol ure zapustiti stražnico, v nasprotnem primeru bodo likvidirani. Po pol ure je eden policistov osvobodil kolege in se napotili proti vasi, pri čemer so slišali streljanje z avtomatskim orožjem. Enega izmed ranjenih policistov so obdržali v bolnišnici v Kumanovem.

Po dozdajšnjih ugotovitvah je teroristična skupina v Makedonijo stopila čez mejo iz Kosova, je še povedal tiskovni predstavnik makedonskega notranjega ministrstva Ivo Kotevski. Vodja skupine naj bi policiste nagovoril prek prevajalca, ki pa je le slabo govoril makedonsko. Dejal naj bi jim, da so pripadniki OVK-ja ter da jih niti Ali Ahmeti - vodja stranke etničnih Albancev DUI, ki je del vladne koalicije v Makedoniji - niti makedonski premier Nikola Gruevski ne moreta rešiti. "Mi hočemo svojo državo in ne želimo nobenih ohridskih dogovorov," je po besedah Kotevskega zajetim policistom še povedal vodja napadalcev.

Danes so okrepljene makedonske policijske enote z oklepnimi vozili zaprle dostop do vasi, območje pa preletavajo helikopterji in letala.

Na najvišji ravni o incidentu
Makedonsko notranje ministrstvo je zaradi napada stopilo v stik s kosovskimi predstavniki, v sredo pa pričakuje sestanke na najvišji ravni. V stik so stopili tudi s srbskimi varnostnimi strukturami.

Zaradi poslabšanih varnostnih razmer so odpovedali tudi za sredo napovedano nogometno tekmo v Kumanovem med ekipama Škendije in Vardarja.

Po pisanju makedonskih medijev, ki navajajo neuradne vire blizu policiji, so napadalci v Makedonijo prišli s Kosova, več članov skupine, tudi njen vodja, pa naj bi bili Albanci iz kraja Gnjilane. Vladna makedonska albanska stranka DUI je ocenila, da incident "škodi predvsem albanskim interesom v Makedoniji in regiji", od pristojnih pa zahtevajo, da ga čim prej osvetlijo.

Kosovska policija je sicer uradno sporočila, da nimajo podatkov o tem, da bi oboroženi moški s Kosova vstopili v Makedonijo. Prištinski mediji pa poročajo, da je napad izmišljen in da gre za poskus premierja Gruevskega, da bi pozornost javnosti preusmeril s politične krize v državi.