Ruski rušilec je streljal, da bi odgnal turško ribiško ladjo, so sporočili iz Moskve. Na fotografiji je rušilec Admiral Pantelejev. Foto: EPA
Ruski rušilec je streljal, da bi odgnal turško ribiško ladjo, so sporočili iz Moskve. Na fotografiji je rušilec Admiral Pantelejev. Foto: EPA

Ruska ladja je turško opazila na oddaljenosti okoli 1.000 metrov. Turška ribiška ladja naj bi plula ravno proti ruski ladji, je sporočilo rusko ministrstvo, ob tem pa naj bi preslišala pozive k radijski zvezi in druge poskuse komuniciranja, poroča rusti portal rt.com.

Ko se je turška ladja približala na 600 metrov, so z ruskega rušilca z ročnim strelnim orožjem izstrelili nekaj strelov v morje pred ladjo, pri čemer so pazili, da turške ladje ne bi zadeli, je še sporočilo rusko ministrstvo. Tiskovna agencija Interfax je poročala, da se turška ladja, ki je ministrstvo ni imenovalo, ni odzvala na prejšnja opozorila, po strelih pa je ostro spremenila smer in odplula mimo ruske ladje na razdalji 500 metrov.

Do incidenta je po sporočilu ministrstva prišlo v severnem delu morja okoli 12 navtičnih milj od grškega otoka Lemnos, poroča rt.com. Rusko ministrstvo je zaradi incidenta poklicalo na zagovor turškega vojaškega atašeja, poroča Reuters.

Gre za nadaljevanje napetih odnosov med Rusijo in Turčijo, potem ko je Turčija konec novembra sestrelila rusko vojaško letalo na turško-sirski meji zaradi kršitve turškega zračnega prostora. Moskva zanika, da bi letalo vstopilo v turški prostor.