Policija je imela veliko dela s protestnicami pred sedežem lokalne vlade v Utar Pradešu, ki so zahtevale zaščito pred nasiljem moških. Foto: EPA
Policija je imela veliko dela s protestnicami pred sedežem lokalne vlade v Utar Pradešu, ki so zahtevale zaščito pred nasiljem moških. Foto: EPA
Indijska javnost je nad novim primerom zgrožena, a le nekaj dni po umoru najstnic sta se že zgodila novo množično posilstvo in umor. Foto: EPA

Policija v severni Indiji še vedno skuša identificirati dekle, ki so jo storilci na koncu polili s kislino in bencinom, najverjetneje, da bi prikrili njeno identiteto. Njeno truplo so našli v soboto na polju ob vasi Aithpura.

Novica je odjeknila v času, ko v severni zvezni državi Utar Pradeš še vedno potekajo protesti zaradi posilstva in umora sestričen, starih 12 in 14 let, ki so ju trije storilci - sicer bratranci - posilili sredi polja, kamor sta šli na potrebo (kot mnogi v tej državi, tudi onidve doma nista imeli stranišča), po grozovitem dejanju pa z njunima lastnima šaloma obesili na mangovec. Trojica je dejanje priznala, grozi pa ji smrtna kazen.

Policija je v povezavi s primerom aretirala pet ljudi - med njimi tudi dva policista, obtožena sodelovanja pri zločinu. Ko sta deklici izginili in so svojci policiji prijavili izginotje, omenjena policista, ker sta bili deklici iz nižje kaste, namreč primera nista hotela raziskati, zaskrbljene svojce pa sta ob tem še zasmehovala in dejala, da sta z moškimi višje kaste in se bosta "tako ali tako v nekaj urah vrnili".

Kastni sistem
Umorjeni deklici prihajata iz najnižje kaste dalitov na samem dnu hindujske družbene ureditve, medtem ko so trije osumljenci in oba policista iz kaste yadav, še vedno nizke kaste, a višje od dalitov, sicer pa prevladujoče kaste na tem območju Utar Pradeša.
Odkar so v sredo odkrili trupli deklic, je več politikov obiskalo družini umorjenih, nazadnje predstavnik vlade Ram Vilas Pasvan, ki tudi sam prihaja iz nižje kaste. Pasvan je kritiziral lokalno vlado Utar Pradeša, ker ni storila več, da bi zaščitila dekleti: "Če niste sposobni zagotoviti pravice do življenja, kakšna vlada ste?"

Na čelu lokalne vlade je stranka Samajvadi, katere podporniki večinoma prihajajo iz kaste yadav. Med nedavno volilno kampanjo je predsednik stranke, Mulajam Singh Jadav, sprožil val ogorčenja, ko je dejal, da si posiljevalci ne zaslužijo smrtne kazni, češ da "fantje so pač fantje in delajo napake".
Njegov sin, sicer prvi minister Utar Pradeša Akhilesh Yadav pa je minuli teden na vprašanje novinarke o pogostnosti posilstev v njegovi zvezni državi odgovoril s vprašanjem: "Vam ni bila storjena škoda, mar ne? No, torej? Odlično. Hvala."
Protesti proti nasilju nad ženskami
Danes je več sto protestnikov, med njimi večina žensk, protestiralo pred sedežem lokalne vlade Utar Pradeša v prestolnici Lucknow in jo pozivalo, naj naredi konec nasilju proti ženskam v tej severni državi, kjer naj bi bila stopnja posilstev najvišja v vsej Indiji. Policija je protestnike pregnala s pomočjo vodnega topa.

Svetovna javnost je postala pozornejša na problematiko nasilja nad ženskami v Indiji leta 2012 po brutalnem množičnem posilstvu študentke na avtobusu v New Delhiju, ki je hudim poškodbam kasneje podlegla. Vlada je po tem primeru in protestih, ki so sledili, sicer lani zaostrila zakone o spolnem nasilju - tudi s smrtno kaznijo za storilce -, a zdi se, da brez večjega haska.