Nominalno se je Indija malce zmanjšala, Bangladeš pa povečal, obe vladi pa trdno stojita za izmenjavo ozemelj, s čimer se je odpravila ena od ovir pravega medsosedskega sodelovanja. Foto: Reuters
Nominalno se je Indija malce zmanjšala, Bangladeš pa povečal, obe vladi pa trdno stojita za izmenjavo ozemelj, s čimer se je odpravila ena od ovir pravega medsosedskega sodelovanja. Foto: Reuters
Meja Indija - Bangladeš
V skladu z vse tesnejšim sodelovanjem Indije in Bangladeša imajo zdaj indijski vojaki, ki varujejo mejo, novo prioritetno nalogo: lovljenja goveda, ki tava ob meji. Za hindujce so svete živali, muslimani pa redno lovijo izgubljene živali za obogatitev prehrane, kar sproža napetosti med vasmi v sosednjih državah. Foto: Reuters

Izmenjava 162 delov ozemlja pomeni, da bo približno 50.000 ljudi, ki so od leta 1947 živeli v izoliranih enklavah, postalo del države, ki obkroža območje njihovega domovanja. 111 enklav v Bangladešu in 51 enklav v Indiji - je bilo uradno predanih državi, ki jih obkroža. Zjutraj so državni uradniki iz Bangladeša in Indije na uradnih slovesnostih dvignili državne zastave na svojih novih ozemljih.

40 let čakali na ratifikacijo dogovora
Enklave izhajajo iz dogovorov o lastništvu vasi, ki so jih tamkajšnji princi sklepali pred stoletji. Obstale so tudi po delitvi indijske podceline leta 1947. Po osamosvojitvi je Bangladeš z Indijo leta 1974 dosegel dogovor o odpravi enklav, a tega sta državi dokončno podpisali šele junija letos, ko je indijski premier Narendra Modi obiskal Dako. Predtem je Indija namreč zavračala ratifikacijo, ker je upala na kakšen popravek mejne črte kot uslugo Dake, ki je do samostojnosti leta 1971 prišla predvsem na račun vojaške pomoči New Delhija.

Tako Indija kot Bangladeš sta v preteklem mesecu med prebivalci enklav, ki so skoraj sedem desetletij živeli tako rekoč brez državljanstva in posledično brez normalnega dostopa do državnih storitev, izvedla povpraševanje, v kateri od držav želijo živeti.

Od 50 tisočih bo preseljenih samo tisoč ljudi
Velika večina ljudi, ki prebiva v indijskih enklavah v Bangladešu, se je odločila za bangladeško državljanstvo, skoraj tisoč pa jih je sklenilo obdržati indijskega. Ti bodo morali do novembra zapustiti svoje domove in se preseliti v Indijo, kjer bodo nov dom poiskali v zvezni državi Zahodna Bengalija. V Indiji so se vsi prebivalci 51 bangladeških enklav odločili za indijsko državljanstvo.

Tisoči ljudi, ki so dolgo živeli brez šol, bolnišnic ali elektrike, so malo po polnoči bučno proslavili začetek drugačnega življenja. Prižigali so tudi po 68 sveč, s čimer so želeli proslaviti konec "68 let nenehne bolečine in nedostojnega življenja".