Obtožence naj bi po aretaciji zlorabili. Foto: EPA
Obtožence naj bi po aretaciji zlorabili. Foto: EPA
Odvetniki obtoženih so sporočili, da se bodo izrekli za nedolžne. Foto: EPA

Manohar Lal Sharma, ki zastopa tri izmed šestih aretiranih mož, je za Guardian povedal, da je policija vse obtožence med zaslišanji "brutalno napadla".
Peterici, stari od 19 do 35 let, preti smrtna kazen zaradi napada 16. decembra, ki je pretresel Indijo in sprožil množične proteste.
"Pretepeni so bili na najbrutalnejši način ... Prislili so jih piti urin in iz stranišča. Spolno so jih zlorabili s palicami. Vse izjave so podali pod prisilo in so kot take neuporabne," je povedal Sharma.

Policija obtožb ne komentira, jih pa je deležna pogosto. Tako ji redno očitajo zlorabe zapornikov, zaradi česar se je znašla na udaru kritik organizacij za človekove pravice. Zadnje navedbe bodo dodale novo dimenzijo kontroverznosti primera, v katerem policijo obtožujejo, da ni zaščitila žrtve.
Pravni strokovnjaki tudi izpostavljajo, da obtoženci med zaslišanjem niso imeli prisotnega pravnega zastopnika.

"Nedolžni"
Sojenje poteka za zaprtimi vrati na novem sodišču za hitre postopke, ustanovljenem posebej za primere posilstev in podobnih prekrškov. 17-letnemu fantu bodo sodili ločeno na sodišču za mladoletnike.

Obtoženci, med katerimi so tudi voznik avtobusa, čistilec in učitelj telovadbe, so obtoženi, da so zvabili žrtev in njenega fanta na avtobus. Potem ko so ju napadli in njo brutalno posilili, so ju vrgli z drvečega avtobusa. Ženska je umrla dva tedna pozneje zaradi notranjih poškodb.

Sharma je povedal še, da se bodo njegove stranke zagovarjale kot nedolžne, češ da žalujejo.

Med javno razpravo glede družbenih odnosov do žensk so se oblasti znašle na udaru zaradi počasnega odziva na dogodek, predlagana pa je bila vrsta ukrepov za večjo varnost žensk, od kamer v mestnih središčih do ur "spolne senzitivnosti" v šolah. V Indiji se posilstvo zgodi vsakih 20 minut, spolno nadlegovanje pa ima skoraj epidemične razsežnosti.